Olajterápia kezdőknek és haladóknak

2019. december 05.
Még mindig tartja magát a szépségmítosz, hogy az olaj csak a száraz bőr barátja lehet, pedig ez koránt sincs így – szakértőnk segít megdönteni a tévhitet. Dóczy Júlia kolléganőnk cikkét a Marie Claire mostani lapszámában olvashatjátok.

Az olajok jótékony hatásai megkérdőjelezhetetlenek: nyugtatják és hidratálják a bőrt, oldják a lerakódott szennyeződéseket, és még a káros környezeti hatásokkal szemben is védelmet nyújtanak. Egy-egy értékes esszencia vitaminbombaként is szolgál, így a téli időszakban kifejezetten ajánlott beilleszteni a mindennapos szépségrituálénkba.

Mostani lapszámunk olajterápiáról szóló anyagából rengeteg izgalmas részlet kiderül, addig is ízelítőként lássuk, melyik bőrtípusra, mit is ajánl a cikkben megszólaltatott szakértő, Szakonyi Eszter, a Vintage Beauty Szépészeti Nőintézet alapítója, vezető kozmetikusa.

Száraz bőrre (zsír- és/vagy vízhiányra):
csíra-, ricinus-, gránátalmamag-, mandula-, ligetszépe-, napraforgó-, földimogyoró-, fügekaktusz-, borágó-, kenderma-, argán-, babassu-, kaméliaolaj.

Kombinált bőrre:
tökmag-, görögdinnyemag-, homoktövismag-, jojoba-, babér-, moringa-, tamanuolaj.

Zsíros bőrre:
kukuidió-, feketekömény-, neemolaj. llóolajok közül: teafa-, thymus- (kakukkfű), citromfű-, levendula-, zsálya-, borsmentaolaj.

Bónusz szakértői tippek

1. Ne használjuk az olajakat víz vagy emulzió nélkül, hosszan tartó kizárólagos alkalmazásuk ugyanis képes a bőr működését felborítani, és vízhiányt idézhet elő, amelyet aztán csak kozmetikai rádiófrekvenciás kúrával, rendszeres mikrotűs stimulálással (dermapen, dermaroller), és víz- és olajtartalmat egyaránt biztosító emulziós termékekkel lehet visszaépíteni.

2. A kozmetikus szerint a márkák nem könnyítik meg választást: vannak meglehetősen hasonló szerkezetű olajféleségek, amelyek között óriási árkülönbség van, attól függően, hogy a kozmetikai ipar aktuális kegyeltjei közé tartoznak-e éppen. Tehát a választáskor nem árt az egyes típusokhoz kapcsolódó piaci vélekedéstől mentesíteni magunkat, és valóban a beltartalom és a minőség, továbbá az adott olaj sűrűsége mentén dönteni. Lehet akár olajkeverékekkel is próbálkozni, ha nagy szakmai tudatossággal összeállított termékekről van szó, és nem pusztán egy illatosított darabról – akkor tényleg csodákra képesek.

Fotó: Barbay Csaba

Styling: Dóczy Júlia