5 vitamin az arckrémünkben, ami fokozza a bőr szépségét

2019. október 22.
Varga Erika holisztikus bőrterapeuta, a marieclaire.hu szépségbloggere ezen a héten elárulja, milyen vitaminokat érdemes fogyasztanunk, ha a célunk a bőrszépítés.

Mindannyian szép bőrre vágyunk és ezért sok mindent megteszünk. Néha túlzásokba is esünk, mert rengeteg kencét találunk a boltok polcain, szinte folyamatosan áramlanak ki a legújabbnak, „legtökéletesebbnek” titulált termékek. Akkor nem nyúlunk mellé, ha tisztában vagyunk a krémeket alkotó összetevők előnyeivel és időnként hátrányaival is.

Vitaminok, amiktől szép lesz a bőröd

Ősszel a bőröd vitaminraktárai lassan elkezdenek kiürülni, aminek látható jelei is lesznek, petyhüdté, fakóvá és dehidratálttá válik. Szerencsére van lehetőség a visszapótlásra, ha megfelelő vitamin összetételű krémet választasz magadnak.

Az A-vitamin

Zsírban oldódó vitamin, ami szabályozza a bőr faggyútermelését. Ellenállóvá teszi a fertőzésekkel szemben, és alapvető a sejtnövekedéshez. Az A-vitamin elővitaminjai a karotinoidok, szuper erős antioxidánsnak számítanak, ezért ránctalanító hatásuk elsőrangú. A bőr mélyebb rétegeiben található káros szabad gyököket a béta-karotin tudja hatékonyan közömbösíteni. Nem csak ráncgyilkos, hanem a bőr pigmentációs elváltozásainak megelőzésére is hatásos. Érdekes információ, hogy az Evitamin erősíti a hatását, tehát szinergiában működnek egymással.

Egy dologra felhívnám a figyelmedet. Nagy divatja van az otthoni retinol kúráknak, amivel nincs semmi gond mindaddig, amíg betartod a szabályokat és figyeled bőröd válaszreakcióit. A túlzásba vitt használat pont az ellenkező hatást válthatja ki, mint amit szeretnél. A bőröd kiszáradhat, érzékennyé és pattanásossá válhat.

A B5-provitamin

Az érzékeny bőr ápolásának ez a vitamin elmaradhatatlan kelléke. Több szempontból is nagyon jó hatással van rá. Egyrészt rugalmassá, bársonyossá teszi, másrészt védi a környezeti hatásoktól. A szinergikus erősítést ő is tudja, ugyanis fokozza az E-vitamin hatását. Emellett segíti a bőrt a természetes regenerálódásában is, amihez viszont nagy mennyiség szükséges belőle. Segít helyreállítani a természetes védőfunkciót és hidratáló hatással is rendelkezik.

Az E-vitamin

Olyan antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező vitamin, ami képes megakadályozni a szabad gyökök kialakulásáért felelős oxidációs folyamatok kialakulását. Ezzel tudja a bőr öregedését megfékezni. Számos pozitív hatása van és külön előnye, hogy az érzékeny bőr ápolását is szolgálja. Jól felszívódik a bőrön át és gyorsítja az égési sebek gyógyulását is, mert gátolja a durva hegesedések kialakulását külsőleg és belsőleg (magában a szövetben) egyaránt. Lassítja a sejtek öregedését, és mivel fokozza az A-vitamin hatását, különösen fontos szerephez jut az érzékeny bőr ápolásában.

Nekem külön kedvencem, mivel a saját fejlesztésű arcmasszázsomat olyan arcápoló olajjal végzem, amiben kiemelkedő szerepet kap az E-vitamin olaj.

A Q10 a fiatalság kódja

A dehidratáltság az egyik kiváltó oka a ráncok kialakulásának. Az érzékeny bőr általában hajlamos a kiszáradásra, emiatt mélyülnek el a barázdák. Ilyen bőrtípus estén a ráncok korán megjelennek és jobban is látszanak. A mérsékelt sejtaktivitás csökkenti a sejtregenerálódást, ezért a bőr gyorsabban öregszik. Ennek a problémának megakadályozását legjobban a Q10 tudja. Ez egy különleges antioxidáns, mert képes növelni az energiaszintet és ezzel támogatja a sejtek regenerálódását. Segíti az elasztin és kollagén termelést, így általa a bőr feszesebb és fiatalosabb lesz. A már kialakult ráncok ellen is hatékony, főképp a szemek környékén.

A C-vitamin

A leginkább citrusokban, de a gránátalmában, csipkebogyóban és egyéb rózsafélékben is fellelhető vitamin szabályozza a bőr anyagcseréjét és erősíti az immunrendszert. Serkenti a bőrben található hajszálerek mikrogeringését, ezzel támogatja a méregtelenítést. Intenzíven hat a kollagén képződésre, ezért fontos szerepet játszik a bőr rugalmasságának megőrzésében. Védő funkciói is remekül működnek, mert megakadályozza a mitesszerek, pattanások, grízek és az olajos bőrfénylés kialakulását. De a pigmentfoltok sincsenek biztonságban mellette, mert gátolja megjelenésüket, sőt a már kialakultak visszaszorításában is élen jár.

Szöveg: Varga Erika
Fotó: Getty Images