Milia, azaz apró fehér csomók a bőrön

2020. február 07.
Ezen a héten szépségbloggerünk, Peonilla a rejtélyes grízes bőr, vagyis a milia kialakulásának okairól, eltüntetéséről és megelőzéséről árul el minden tudnivalót.

Pici fehér dudorok a szem körül?
Leginkább a szem körül, de az orr mellett és a járom- vagy állcsonton is megjelenhetnek ezek a kis kemény, fehér zsírpöttyök. Első ránézésre zárt komedónak is tűnhetnek, de valójában miliáról, vagy más néven grízről van szó. A milia egy hámciszta, ami bár ijesztően hangzik, egészségügyi problémát nem okoz, kinyomni viszont lehetetlen és látványra meglehetősen zavaró lehet.

Mitől alakul ki?

Szakemberek sem tudják pontosan megmondani a valós kiváltó okát, de feltételezések szerint az örökletes hajlam mellett a zsíranyagcsere nem megfelelő működése és időnként A-vitamin hiány is állhat a hátterében. Személyes tapasztalatom, hogy a túl nehéz, zsíros (paraffint, méhviaszt, lanolint tartalmazó) krémek is előidézhetik a kialakulásukat. (Kisbabáknál a még fejletlen verejtékmirigyek miatt alakul ki.) Közvetlenül a tökéletlen faggyú- és szaruképződés, valamint a túl sok elhalt hámsejt felgyülemlése okozza ezt a bőrtünetet. A megnövekedett faggyútermelés nem tud utat törni magának és felhalmozódik az epidermisz alatt apró kis zsírcsomókat eredményezve a bőrfelszínen. Bizonyos esetben égési sérülés, vízhólyag, napégés vagy lézerkezelés után is megjelenhetnek. A kis göböcskék teljesen ártalmatlanok, amíg nem esel neki a nyomkodásuknak, így ugyanis könnyen begyulladhatnak és felül is fertőződhetnek. Szóval el a kezekkel!

Hogyan tüntetheted el?

1. Szúrasd ki szakemberrel!
Az egyik legokosabb megoldás, ha ellátogatsz a kozmetikusodhoz, aki egy steril tűvel kiszúrja. Előfordulhat, hogy mivel nagyon sok van belőlük érzékeny területen (pl. szem körül), ő sem fogja vállalni az eltávolítást. Ez esetben menj el bőrgyógyászhoz.

2. Használj olajokat!
A növényi olajok arctisztításhoz is szuperek a grízes területen, de akár hidratáláshoz is használhatod őket. Segítenek felpuhítani, visszazsírozni az érzékeny bőrt, sőt eltüntethetik vagy a felszínre is hozhatják a meglévő zsírcsomókat. A csipkebogyó-, avokádó vagy ricinusolaj is jó választás, de legyél kitartó, mert hetekbe telhet, míg látványos változást tapasztalsz.

3. Gyógyítsd az anyagcseréd!
Mivel nagy valószínűséggel szerepet játszik a kialakulásában a zsíranyagcsere és a bélrendszer nem megfelelő működése, ezért nem árt, ha kicsit jobban odafigyelsz a táplálkozásodra. Kerüld az olajos, zsíros ételeket, olajos magvakat, zsíros tejtermékeket, igyál rengeteg vizet, gyógyteát (pl. csalán, zöld, borsmenta, pitypang), frissen préselt leveket, fogyassz több rostot (zöldséget, gyümölcsöt) és mozogj rendszeresen. Elkezdhetsz szedni probiotikumot is, ami nagyon szépen rendbe teszi a bélflórádat.

Így előzd meg a kialakulását

1. Hámlassz
Nagyon lényeges, hogy hetente egyszer-kétszer használj gyengéd hámlasztót, hogy segítsd a természetes bőrmegújulási folyamatokat. A bőrradírokat én nem kedvelem, főleg olyan érzékeny területen, mint a szemkörnyék. A hámlasztók közül is inkább az enzimes peelingeket és a BHA-t, PHA-t javaslom, vagy egyszerűen egy kis zablisztet vízzel, mézzel vagy joghurttal/kefirrel összekeverve. Ez utóbbiról van egy teljes blogposztom is, amit ide kattintva elolvashatsz.

2. Tisztíts alaposan
Fontos, hogy mindig minden körülmények között mosd le a sminked lefekvés előtt. Hatékony, de gyengéd smink- és arclemosót válassz, amik mentesek alkoholtól és szárító, irritáló szulfátoktól.

3. Válassz megfelelő hidratálót
Hidratálnod is kell, teljesen mindegy, milyen a bőrtípusod. Hogy miért? Azért mert dehidratáció vagy szárazság is kiválthat túlzott olajtermelést és a faggyú felgyülemlését, ami akár miliát is okozhat. Nézd meg, hogy a jelenleg használt krémeid, szérumaid ne tartalmazzanak alkoholt, méhviaszt, lanolint, paraffint, petrolatumot vagy egyéb kőolaj-származékokat. Inkább könnyedebb, géles-vizes jellegű hidratálót válassz, mintsem nehéz, fullasztó krémeket. Az azelainsav is nagyon hasznos hatóanyag, hiszen kiegyensúlyozza a megfelelő zsírtermelést és segíti a természetes bőrmegújulási folyamatokat, ráadásul szépen hidratál is.

4. Pótold az A-vitamint
Előfordulhat, hogy A-vitamin hiányod van, ezért jönnek elő időről időre ezek az idegesítő kis pöttyök az arcodon. Szerezz be retinol vagy retinoid tartalmú szérumot (a bakuchiol vagy csipkebogyóolaj is szuper választás lehet, ha tartasz a retinoltól), amit A-vitaminban gazdag ételek (pl. répa, édesburgonya, sütőtök, narancs, spenót, zeller, kelbimbó, kelkáposzta, halak) fogyasztásával is megtámogathatsz.

Fotó: Getty Images