A hidratálás hiánya a legtöbb bőrprobléma okozója

2020. január 24.
A bőr kiszáradása a védelmező barrier réteg sérüléséhez és érzékenységéhez vezet, ami sok más problémát okozhat, többek között idő előtti ráncokat, pattanásokat vagy ekcémát is. A mindennapos hidratálás kulcsfontosságú – erről és a mikéntekről mesél eheti blogposztjában szépségbloggerünk, Peonilla.

Miért baj, ha dehidratált a bőröm?
2020-ban nagyon valószínű, hogy sok szó fog esni a mikrobiomról, a bőr természetes védőrétegéről, ami az egészséges, ragyogó, üde bőrkép titka, ugyanis a szakemberek rájöttek arra, hogy ez mindennek az alfája és omegája. A dehidratált és/vagy száraz bőr mikrobiomja sérült, aminek következtében a húzó, feszülő érzés mellett egy sor kellemetlen tünetet észlelhetsz magadon. Ilyen a fakó, élettelen bőr, az apró ráncok elmélyülése/kialakulása, az érzékenység, gyakori kipirosodás, a túlzott olajtermelés, a pattanások vagy akár az ekcéma és dermatitisz megjelenése is.

Ne használd az arclemosód reggel

Az egyik legfontosabb, hogy ne szárítsd ki a bőröd mindenféle alkoholos, szulfátos, mattító, szárító kozmetikummal. Reggelre a bőr szépen kiegyensúlyozza magát, visszatermeli a szükséges lipideket, vétek lenne ezt teljesen lemosni. Gyakran tanácsolom, de tényleg tökéletesen elég ilyenkor, ha csak langyos vízzel (nem forró!) és egy mogyorónyi mennyiségű mézzel mosol arcot.

A méz nem bántja a bőr mikrobiomját, de szépen hidratál, nyugtat, regenerál, miközben az arclemosód lehetséges, hogy feleslegesen szárítaná a bőröd, amikor erre semmi szükség, hiszen ébredés után nem kell semmilyen piszoktól megszabadítani. Próbáld ki, és figyeld meg, hogy néhány nap után változik-e a bőröd érzete, hidratáltsága.

Rétegezz 
Teljesen mindegy, milyen típusú a bőröd, ajánlom, hogy próbáld ki a rétegezős technikát, ha eddig nem tetted volna. Nem arról van szó, hogy 10 féle terméket kellene minden nap magadra kenned, de segítheti a bőröd hidratáltságát, ha könnyedebb vízmegkötő anyagokban (hialuronsav, aminosavak, peptidek) bővelkedő tonerrel, szérumokkal, esszenciákkal egészíted ki a rutinod és nem csak egy darab arckrémet használsz reggel-este. Mindig a könnyebb, vizesebb textúrájú termékektől haladj a testesebbek felé. A fényvédőt se felejtsd el reggelente, mert az UV-sugarak is szárítják a bőrt.

Hidratáld az olajos bőrt is

Lehet, hogy úgy érzed, semmilyen hidratálót nem igényel a bőröd, hiszen már így is olajban tocsog, sőt esetleg pattanásaid is vannak. Megértem, de hidd el, ha a megfelelő termékeket használod, javítani fog a helyzeten. A bőröd pont azért olajos, mert a dehidratáltságot próbálja kompenzálni, csak épp túlkompenzál (szegénynek nincs más eszköze). A pattanások szintén előjöhetnek pont abból fakadóan, hogy a vízhiányos bőr túltermeli az olajat, így a pórusok könnyebben eltömődhetnek. Első körben használj hialuronsavas és/vagy csiganyálas szérumot (mindkettő gyönyörűen gyógyít, hidratál), esetleg szerezz be egy azelainsavas boostert, ami kimondottan a bőr olajtermelését képes kiegyensúlyozni.

A növényi olajok elől sem kell feltétlenül futva menekülnöd (bár ezt neked kell kitapasztalnod, bírja-e a bőröd), csak a magas linolsav tartalmúakat érdemes választanod, amik emulgeálják a faggyút, így képesek csökkenteni a zsírosodást. Ilyen például a csipkebogyó-, kender- vagy a szőlőmagolaj is. Sőt, a most nagyon népszerű szkvalán olajat is kipróbálhatod. Viszont, ha kimondottan száraz bőrtől szenvedsz, a magas linolsav tartalmú olajokat jobb, ha kerülöd vagy legalább is nem önmagában, hanem hidratálóba cseppentve használod.

Természetes Hidratáló Faktorok (NMF)
Vannak bizonyos hatóanyagok, amik kimondottan előnyösek, ha vízhiányos bőrrel küzdesz. Tudtad, hogy a bőr felső rétegében apró molekulák igyekeznek benntartani a vizet, amiket a bőröd saját maga, az ún. Természetes Hidratáló Faktorok révén termel (NMF: Natural Moisturizing Factors)? Ezek közül a legismertebbek a lipidek, a keramidok vagy a peptidek. A jó hír, hogy ha ezekből nem termelődik elég, kívülről is pótolhatod, hiszen már NMF-fel dúsított hidratálók is vannak a piacon.

Víz, omega-3 és fehérjék

Közhely, és nekem is a fülemen jön ki, mennyire fontos, hogy elég vizet igyál minden nap. Télen-nyáron. Ahhoz, hogy megtartsd vagy visszanyerd a bőröd hidratáltságát, bizony belülről is hidratálnod kell. Az iváson túl nagyon fontos még a jó zsírokban, omega-3-ban, E-vitaminban gazdag ételek rendszeres fogyasztása (mint pl. halak, növényi olajok, avokádó, kis mennyiségben olajos magvak stb.) és az elegendő, jó minőségű fehérjebevitel is.

Fotó: Unsplash