Szkvalán – az újhullámos szépítő olaj?

2020. január 17. |

Valószínűleg te is gyakran találkozol vele mostanában, hiszen egyre több szépségtermékbe tesznek belőle, ráadásul 2020 egyik legerősebb beauty trendjének jósolják. Szépségbloggerünk, Peonilla most eligazít, hogy mi is ez valójában és hogyan hat a bőrödre.

Szkvalán vs. szkvalén
A szkvalén (squalene) egy rendkívül bőrbarát anyag, hiszen a bőr hidrolipid védőrétegének természetes alkotóeleme. A faggyúmirigyek által termelt olaj 20%-át adja, ez a mennyiség azonban sajnos az évek előrehaladtával mindenkinél csökken. Mivel sokszorosan telítetlen szerkezetű, hamar oxidálódik, így kozmetikumokban ennek az úgynevezett hidrogenizált formáját, a szkvalánt használják, ami sokkal stabilabb. A szkvalán egy tiszta, színtelen, illatmentes olajszerű, de annál könnyedebb, gyorsan felszívódó folyadék, amit eredetileg cápamájból vontak ki. Nyugi, ez azért ma már a legtöbb esetben nem igaz, és a szépségiparban inkább olajbogyóból, cukornádból vagy más növényekből nyerik ki. Ha eddig nem kedvelted az arcolajokat, akkor ezt pont neked találták ki.

Milyen pozitív tulajdonságai vannak?

– könnyen felszívódó, nem hagy olajos érzetet
– rendkívül jó bőrpuhító, hidratáló, tápláló hatású
– növeli a bőr nedvességtartalmát a mélyebb bőrrétegekben is
– erősíti a bőr természetes regeneráló képességét
– támogatja a bőr védelmi rendszerét a környezeti ártalmakkal szemben
– stimulálja a kollagéntermelést
– kisimítja az apróbb ráncokat
– antibakteriális, gyulladáscsökkentő, méregtelenítő hatású 
– nem fényérzékenyít
– nem komedogén

A legideálisabb olaj problémás bőrre?

Mivel sok növényi olajjal ellentétben a szkvalán nem komedogén, nem tömíti el a pórusokat, sőt a bőr természetes módon is termeli, ezért ha túlzott olajtermeléssel vagy pattanásokkal küzdesz (akár gombás eredetűvel), akkor is probléma nélkül használhatod. Természetesen általánosítani nem lehet, előfordulhat, hogy valaki zsírosabb bőrrel mégsem tolerálja jól, de alapvetően az egyik legkevésbé kockázatos olaj ilyen szempontból. Abban a nehezen kezelhető helyzetben is nagyon ideális, ha aknés, ugyanakkor száraz és/vagy vízhiányos az arcbőröd. Úgy tud semmihez sem fogható módon mélyen hidratálni, táplálni, hogy nem babrál ki az amúgy is hisztis bőröddel. Egyébként minden bőrtípusra ajánlott, antibakteriális, gyulladáscsökkentő hatása miatt akár rosaceára, ekcémára, pszoriázisra vagy dermatitiszre is, de ilyen esetben azért inkább kérd ki a bőrgyógyászod tanácsát, mielőtt szkvalénfürdőt vennél.

Hogyan használhatod?

A szkvalán olaj rendkívül sokrétűen használható, ez az egyik nagy erőssége. Bemasszírozhatsz 1-3 cseppet (nem többet) az arcbőrödbe a szérumod felvitele után, a hidratálód előtt. De egyenesen az arckrémedbe vagy a kedvenc maszkodba is keverhetsz néhány cseppet. Hozzáadhatod az alapozódhoz is, ha hígítani szeretnél rajta és hidratálóbb hatásúvá tennéd. A fényvédőddel viszont ne mixeld, mert azzal gyengíted az UV-szűrő képességét. Használhatod borotválkozáshoz, sminklemosáshoz, a körömágyadon, az ajkaidon, könyöködön, térdeden, lábfejeden, sőt a hajadon is – gyönyörű, természetes fényt ad neki.

Szólj hozzá te is!

Még több Szépség

Instant szépségtippek, ha ülőmunkát végzel iroda

Instant szépségtippek, ha ülőmunkát végzel