Az egészséges haj 6 aranyszabálya

2020. február 11.
A mindennapok forgatagában gyakran háttérbe szorulhat a hajunk egészsége. Most azoknak mutatunk egy csokornyi hajszépítő tippet, akik tincseik egészségét szeretnék visszaállítani.

1. Vágass a hajvégből

Látod az átmenetet az egészséges haj és a láthatóvá vált, gubancos, töredezett hajvégek között? Nagyjából ezen a ponton kell levágatnod a hajad, ha pedig nem teszed, a hajszálak szétnyílnak, és letörhetnek akkor is, ha a tüszők még növekedésben vannak.
„Ha stílusos frizurát szeretnénk, érdemes hátul növeszteni, elöl pedig rétegezve adhatunk formát a hajnak.” – javasolja a népszerű fodrász, Larry King. „A göndör, valamint az afro típusú hajat szárazon és tompa végű ollóval érdemes vágni, megőrizve a loknik formáját.”


2. Hagyj fel a hajformázással és -vasalással (egyelőre)

Túl gyakori alkalmazás során a magas hőmérséklet ugyanis nemcsak kiszárítja a hajat, hanem annak szerkezetét is meggyengíti. Amíg kis időre felhagysz ezzel a szokással, érdemes kipróbálnod egy erősítő hajkondicionálót, vagy belevágnod egy hajerősítő kúrába.

3. Iktass be egy 10 perces hajmosás előtti kezelést

Jellemzően olajokat, kondicionálókat vagy maszkokat is alkalmazhatunk ilyenkor, amelyeket hajmosás előtt kell felvinni a nedves hajra. Ezek a pre-wash termékek megkötik a nedvességet, és védelmet nyújtanak az erőteljes mosás által sérült hajvég számára.

4. Alacsony hőmérsékleten szárítsd a hajad

Lehetőség szerint ne hagyd a hajad magától megszáradni – a tincsek ugyanis nedvesen sérülékenyek. „Szárítsd a hajad inkább alacsony hőmérsékleten és sebességi fokozaton, végül hideg levegővel fújd át, ezzel megerősíted a haj belső szerkezetét, miközben formázod is a frizurád” – vallja Adam Reed a ghd márka globális nagykövete.

5. Növeld a protein bevitelt

„A proteinek biztosítják, hogy a haj erős maradjon, főként a növekedési fázisban, ameddig csak lehet”- meséli Luke Hersheson, fodrász. „Az állati fehérjék, mint a tojás és hal tökéletes proteinforrások, ha pedig vegán étrendet folytatsz, fogyassz sok babot, lencsét, hüvelyeseket.”

6. Válts új hajkefére

A hajszakértő, Anabel Kingsley szerint a felhámsérülések egyik leggyakoribb kiváltó oka a természetes (vadkan) sörtéből készült hajkefék használata. „Kitépheti a haj felhám lemezeit, fokozva a porozitást (lyukacsosságot) és a nedvességvesztést”- figyelmeztet Anabel. „Helyette használj inkább lekerekített, műanyag és ritkább fogazatú, párnázott alapú hajkefét.”

Forrás: Marieclaire.com

Szöveg: Szabadszállási Nóra
Fotó: Unsplash