Így válassz nyárkompatibilis hajápolót

2019. augusztus 05. |

Az idei nyáron minden szempontból virágba borult a hajápolási piac. A személyre szabott samponok és tematikus kondicionálok mellett eljött az egzotikus alapanyagok, és okos textúrák kora is, amelyekről az augusztusi lapszámunkban részletesebben is olvashattok.

Habra fel!

A nyár a balzsamos levegő, a melengető napfény ideje, de a hosszúra nyúlt napok boldogsága mellett érdemes a tincseink védelmére is extra védelmet fordítani. Míg a tenger és a medencevíz kellemesen lehűt bennünket, a hajunkra már messze nincs ennyire jó hatással, ahogyan az izzadás, a szél, a fokozott hő is mind-mind lassú hajszerkezet-gyilkosoknak számítanak. A „nyár mellékhatásai” nemcsak a haj egészségére, hanem annak színére is komolyan hatnak, így érdemes nagyon céltudatosan kiválasztanunk a kánikula idejére a samponunkat. Összpontosítsunk a hajunk alapvető adottságaira, ahogyan az éppen aktuális állapotára is. A termékskála zavarba ejtő, ugyanis a száraz, a sérült, a ritkuló, a festett, a vékonyszálú, sőt már az extrém hosszú haj, ahogyan a korpás vagy érzékeny fejbőr ápolására is külön sampont kínálnak a gyártók.

Szóláth Norbert fodrász arra figyelmeztet, igyekezzünk személyre szabottan kiválasztani a hajápolási terméksorunkat. Ne ragaszkodjunk feltétlenül komplett termékcsaládokhoz. Lehet, hogy az érzékeny fejbőrünk, zsírosodásra hajlamos hajtöveink alapos, kímélő és speciális tisztítást igényelnek, de a hajszálaink, hajvégeinknek már a töredezésre, színmegóvásra kifejlesztett balzsamért lesznek majd hálásak.

Ami a személyes preferenciák szerinti választásokat illeti, itt is alaposan szűkíthetjük alternatívák körét: az egy-egy közismert hajápolási slágerrel operáló termékcsaládok (például az argán-, kókuszolaj, shea vaj vagy levendula), egzotikus összetevőkkel előrukkoló társaik (lila rizskivonat, kaviár, vagy épp quinoa proteinek), és a nagy vegán favoritok, a hajerősítő, tápláló csipkebogyó és az anti-aging és hidratáló zseni moringaolaj. Egyre erősebb a „saját termesztésű”, kézi készítésű, ahogyan az Ayurvédikus alapanyagok, ahogyan a holisztikus, gyógynövény hatóanyagú samponok trendje, de még sok egyéb másra is fókuszálhatunk.


A sláger kritériumok között szerepel idén még mindig sampon téren a nátrium-lauril-szulfát, azaz SLS mentesség (ez a hajunkon lévő zsíros szennyeződések eltávolítását segítő felületaktív, habképző anyag, sokan szárító, rákkeltő hatásától tartanak), de ugyanígy előszeretettel keressük a vegán, a cruelty free, vagy a pucér csomagolású, szilárd samponokat is. Utóbbi ráadásul a fejbőrirritációtól szenvedők kedvence lehet, hiszen ebben az esetben a samponkoronggal direktben a hajszálak hosszát dolgozzuk át, és csak a termékből képzett hab kerül a fejre. Folyékony társainál a terméket egyenesen a fejbőrre visszük fel. Egy biztos, bőven van miből választanunk, ha pedig megtaláltuk az igazit, akkor csak a hajroncsoló hatású forró víztől óvakodjunk.

Rinse-off hajápolók

2019-ben a kimosható és nem kimosandó hajtermékek terén – ahogy a komplett hajápolási szektorban is – két dolog mondható el biztosan. Egyrészt, hogy már ledőltek a hajgondokkal kapcsolatos tabuk – ahogyan sok más, önelfogadáshoz fonódó területen is nyíltabb kommunikáció. Már nem ciki a hajhullás, ahogyan a különböző fejbőrproblémák is orvoslásra váró helyzetek. Nem hogy beszélni lehet róla, ha hajproblémáink vannak, hanem zseniális termékek, forradalmi összetevők közül lehet válogatni minden téren. A másik jellegzetesség a tudatos választás lehetősége, a fogyasztói igények tűpontos kielégítése. Hibrid, azaz kettős hatású termékek, okos formulák, social mediás must have-k (jelenleg az agyagos hajpakolások, iszap hajmaszkok, vagy épp a saját magunknak kikevert mixek) sokasága nehezíti meg a választást.

A teljes a balzsamokkal, és a leave-in termékekkel kiegészített cikket keresd az augusztusi Marie Claire szépségrovatában!

Szólj hozzá te is!

Még több Szépség

Kíméletes arcpeelingrecept csupa természetes összetevőből arcpeeling

Kíméletes arcpeelingrecept csupa természetes összetevőből

Az online sminkvásárlás kiskátéja make-up

Az online sminkvásárlás kiskátéja

Elő az arcolajokkal! arcápolás

Elő az arcolajokkal!