Így válassz nyárkompatibilis hajápolót

2019. augusztus 05.
Az idei nyáron minden szempontból virágba borult a hajápolási piac. A személyre szabott samponok és tematikus kondicionálok mellett eljött az egzotikus alapanyagok, és okos textúrák kora is, amelyekről az augusztusi lapszámunkban részletesebben is olvashattok.

Habra fel!

A nyár a balzsamos levegő, a melengető napfény ideje, de a hosszúra nyúlt napok boldogsága mellett érdemes a tincseink védelmére is extra védelmet fordítani. Míg a tenger és a medencevíz kellemesen lehűt bennünket, a hajunkra már messze nincs ennyire jó hatással, ahogyan az izzadás, a szél, a fokozott hő is mind-mind lassú hajszerkezet-gyilkosoknak számítanak. A „nyár mellékhatásai” nemcsak a haj egészségére, hanem annak színére is komolyan hatnak, így érdemes nagyon céltudatosan kiválasztanunk a kánikula idejére a samponunkat. Összpontosítsunk a hajunk alapvető adottságaira, ahogyan az éppen aktuális állapotára is. A termékskála zavarba ejtő, ugyanis a száraz, a sérült, a ritkuló, a festett, a vékonyszálú, sőt már az extrém hosszú haj, ahogyan a korpás vagy érzékeny fejbőr ápolására is külön sampont kínálnak a gyártók.

Szóláth Norbert fodrász arra figyelmeztet, igyekezzünk személyre szabottan kiválasztani a hajápolási terméksorunkat. Ne ragaszkodjunk feltétlenül komplett termékcsaládokhoz. Lehet, hogy az érzékeny fejbőrünk, zsírosodásra hajlamos hajtöveink alapos, kímélő és speciális tisztítást igényelnek, de a hajszálaink, hajvégeinknek már a töredezésre, színmegóvásra kifejlesztett balzsamért lesznek majd hálásak.

Ami a személyes preferenciák szerinti választásokat illeti, itt is alaposan szűkíthetjük alternatívák körét: az egy-egy közismert hajápolási slágerrel operáló termékcsaládok (például az argán-, kókuszolaj, shea vaj vagy levendula), egzotikus összetevőkkel előrukkoló társaik (lila rizskivonat, kaviár, vagy épp quinoa proteinek), és a nagy vegán favoritok, a hajerősítő, tápláló csipkebogyó és az anti-aging és hidratáló zseni moringaolaj. Egyre erősebb a „saját termesztésű”, kézi készítésű, ahogyan az Ayurvédikus alapanyagok, ahogyan a holisztikus, gyógynövény hatóanyagú samponok trendje, de még sok egyéb másra is fókuszálhatunk.


A sláger kritériumok között szerepel idén még mindig sampon téren a nátrium-lauril-szulfát, azaz SLS mentesség (ez a hajunkon lévő zsíros szennyeződések eltávolítását segítő felületaktív, habképző anyag, sokan szárító, rákkeltő hatásától tartanak), de ugyanígy előszeretettel keressük a vegán, a cruelty free, vagy a pucér csomagolású, szilárd samponokat is. Utóbbi ráadásul a fejbőrirritációtól szenvedők kedvence lehet, hiszen ebben az esetben a samponkoronggal direktben a hajszálak hosszát dolgozzuk át, és csak a termékből képzett hab kerül a fejre. Folyékony társainál a terméket egyenesen a fejbőrre visszük fel. Egy biztos, bőven van miből választanunk, ha pedig megtaláltuk az igazit, akkor csak a hajroncsoló hatású forró víztől óvakodjunk.

Rinse-off hajápolók

2019-ben a kimosható és nem kimosandó hajtermékek terén – ahogy a komplett hajápolási szektorban is – két dolog mondható el biztosan. Egyrészt, hogy már ledőltek a hajgondokkal kapcsolatos tabuk – ahogyan sok más, önelfogadáshoz fonódó területen is nyíltabb kommunikáció. Már nem ciki a hajhullás, ahogyan a különböző fejbőrproblémák is orvoslásra váró helyzetek. Nem hogy beszélni lehet róla, ha hajproblémáink vannak, hanem zseniális termékek, forradalmi összetevők közül lehet válogatni minden téren. A másik jellegzetesség a tudatos választás lehetősége, a fogyasztói igények tűpontos kielégítése. Hibrid, azaz kettős hatású termékek, okos formulák, social mediás must have-k (jelenleg az agyagos hajpakolások, iszap hajmaszkok, vagy épp a saját magunknak kikevert mixek) sokasága nehezíti meg a választást.

A teljes a balzsamokkal, és a leave-in termékekkel kiegészített cikket keresd az augusztusi Marie Claire szépségrovatában!