Milyen gyakran vágassunk hajat?

2019. szeptember 23.
Rengeteg tényezőtől függ, milyen gyakran kell ellátogatnunk a fodrászhoz. A frizuránk stílusától, hajtípustól, hajformázási szokásainktól. De vannak olyan aranyszabályok, amelyeket célszerű betartani, ha rendezett, egészséges hajat szeretnénk a fejünkre madárfészek helyett.

Az sem jó, ha túl gyakran vágatjuk a hajunkat, ám nem szabad halogatni a fodrászlátogatást, ha már elveszítette formáját a frizuránk. A különböző tényezőktől függően az alábbi aranyszabályok érvényesek, hogy egészséges és rendezett legyen a hajunk.

Hosszú haj: 8 hetente
Akinek hosszú haja van, ugyanúgy célszerű rendszeres időközönként ellátogatnia egy egészségügyi vágásra fodrászához. “A legtöbb esetben a hosszú hajat egyszerűen lófarokba fogjuk, a gumi pedig mindig ugyanott roncsolja a hajszálakat. De a rengeteg fésülés, kefélés, formázás, vasalás sem tesz jót a szerkezetének” – magyarázta Emma Fitzgerald mesterfodrász az Insidernek. Emiatt javasolja, hogy nyolc hetente látogassanak el a hosszú hajúak is fodrászukhoz, így egészséges és fénylő lesz a hajkoronájuk.


Rövid haj: 4-6 hetente
A rövid haj rendkívül praktikus, könnyen karban tartható, ám egy hónap után elveszíti a fazonját. “Nem feltétlenül azért kell felfrissíteni a frizurát, mert már nem olyan gyors megmosni, formázni. Egyszerűen ennyi idő alatt lenő az eredeti vágás, és elveszik a formája” – mondta a fodrász.

Göndör haj: 12 hetente
Jó hír a göndör hajúaknak: nekik elég csupán tizenkét hetente fodrászhoz járni. “Azért sem szükséges gyakrabban fodrászhoz menni a sűrű, göndör hajjal megáldott embereknek, mert a fejbőrben termelődő természetes olajok könnyebben eljutnak a hajszálaik végéhez is, így egészségesebb, erősebb a hajszerkezetük” – magyarázta Fitzgerald. 

Vékony szálú haj: 6 hetente
Mindegy, hogy hullámos vagy egyenes, a vékony szálú hajjal érdemes 4-6 hetente beülni a fodrász székébe. A vékonyabb, finomabb hajszálak ugyanis gyengébbek, így ha a haj hossza megnő, a frizura azonnal elveszíti tartását, és egészségtelen, lapos lesz a hajunk.

Hajvasalót használók: 4 hetente
A mesterfodrász külön kitért arra is, hogy aki rendszeresen használ forró hajformázó eszközöket, hajvasalót, hajsütőt, annak négy hetente illik megjelenni a fodrásznál. “Bármennyire vigyázunk és használunk ápolószereket a hajvasalásnál, hajsütésnél, a hajszálak szerkezete károsodik. Ezeket a sérült részeket célszerű eltávolítani, hogy egészséges legyen a hajunk” – hívta fel rá a figyelmet Fitzgerald.

Festett haj: 8 hetente
Ha festetjük a hajunkat, ám gondosan ápoljuk, nem használunk hajvasalót, nem szárítjuk túl meleg hőfokon, elég lehet nyolc hetente időpontot kérni a fodrászhoz. “A hajfestés nem feltétlenül jelenti azt, hogy a haj károsodik. A hajápolási szokások, hajvasalás, jobban befolyásolja, milyen gyakran kell fodrászhoz menni” – mondta a szakember.

Hajnövesztés: 10-12 hetente
Akkor sem célszerű elkerülni a fodrászatot, ha épp növesztjük a hajunkat. “Ha szeretnénk frizurát váltani, jó, ha hagyjuk nőni a hajunkat 10-12 hétig, így könnyebb új formát kialakítani. Emellett ez a két-három hónap segít, hogy a haj újra egészséges és erős legyen.”

Fotó: Unsplash