Alvástippek, hogy kevésbé ráncosodjon a bőröd!

2020. február 28.
Jó esetben napi 8 órát töltünk alvással. Érdemes erre odafigyelni, mert sokkal nagyobb hatással van a bőrünk öregedésére, mint amekkora jelentőséget tulajdonítunk neki. Szépségbloggerünktől, Peonillától most megtudhatod, hogyan „upgradeld” az éjszakai pihenésed, hogy elkerüljenek a ráncok.

Éjszakára vesd be a bőrápolási nagyágyúkat

A gyengéd, de alapos arctisztítás után éjszakára használj olyan aktív összetevőket, amikkel a bőröd éjszakai regenerálódását támogatod, és a ráncok megjelenését is késleltetni tudod. Az egyik, ha nem a legütősebb ilyen hatóanyag a retinol. Mivel fényre érzékeny, ezért is érdemes inkább este használni. Különlegessége abban rejlik, hogy képes átprogramozni a bőrsejteket és egészségesebb, fiatalosabb működésre bírni őket. Regenerál, feszesít, csökkenti a pigmentfoltokat, mérsékli a pattanások kialakulását, sőt a bőr faggyútermelését is kiegyenlíti. Ha még sosem használtál ilyesmit, kezdd alacsony koncentrációval (0,1–0,5%) és használd csak 3 naponta. Amennyiben úgy látod, jól tolerálja a bőröd, felviheted minden másnap vagy akár minden nap is, később pedig válthatsz egy erősebb, 1%-os retinolszérumra. Ha pedig ezzel a hatóanyaggal még csak gondolatban barátkozol, antioxidánsokban (például zöld tea, E-, C-vitamin, ubiquinone, azaz Q10), peptidekben gazdag, a bőr védőrétegét erősítő szérumokkal (például hialuronsav, csiganyál, allantoin, pantenol), krémekkel is segítheted a bőröd éjszakai regenerálódását.


Feküdj le éjfél előtt

Lehet bármilyen tökéletes és hatóanyagokban gazdag az esti szépségrutinod, ha szinte minden nap későn fekszel le, és állandó alváshiányban szenvedsz. Éjjel 11 és hajnali 3 óra között regenerálódnak a legaktívabban a bőrsejtek, ekkor termelődik a legtöbb kollagén és elasztin, sőt az ún. HCG (növekedési) hormon 70%-a is ilyenkor képződik. Ez szükséges a bőr optimális tápanyag-ellátottságához és a ráncok kialakulásának visszaszorításához is. Persze előfordulhatnak olyan időszakok, hogy nem alszol jól, egy kisbaba érkezéséről nem is beszélve, de ha a késői lefekvésnek csupán a maratoni sorozatnézés az oka, akkor próbálj meg változtatni.

Aludj a hátadon

Bizonyára már te is hallottál róla, hogy a bőr szempontjából a legideálisabb póz a háton alvás. Ahogy öregszel, a bőröd egyre vékonyabb és rugalmatlanabb, így ha hason vagy oldalt fekszel, és az arcod 8 órán át nekigyűrődik a párnának, ezek a mechanikusan keletkezett kis ráncocskák egy idő után „beleégnek” az arcodba.

Őszintén szólva én sem tudtam volna soha elképzelni, hogy valaha a háton alvást kényelmesnek találjam, de mikor terhes lettem, egy idő után egyszerűen nem volt más választásom. Azóta annyira rászoktam, hogy csak nagyon ritkán fordulok át az oldalamra. Ezt csak azért mesélem el, hogy lásd, minden megszokás kérdése. De ha még mindig úgy gondolod, számodra ez lehetetlen, akkor a következő tipp neked szól.


Válts selyem párnahuzatra

Ne aggódj, akkor sincs minden veszve, ha képtelen vagy háton aludni. Ma már számtalan selyem és anti-aging párnahuzatot lehet kapni. A selyemhuzat előnye – amellett, hogy nem húzza a bőröd –, hogy természetes antibakteriális és antiallergén hatású, finom hűsítő érzetet kelt, a nedvességet (és az éjszakára felvitt krémeket) sem szívja el a bőrödből, ahogyan azt a pamut teszi. Ráadásul a hajad sem kócolódik össze reggelre. A legjobb minőségű, igazi 100%-os hernyóselyemből készült huzatok nem valami pénztárcabarátok, ezért ha olcsóbb megoldást keresel, a szatén változatok között válogathatsz.

Próbáld ki a súlytakarót

A legújabb őrület a súlytakaró vagy nehezített takaró, ami fantasztikus hatású, ha nehezen alszol el, éjjel gyakran felébredsz, és hozzám hasonlóan ilyenkor a világ összes problémája eszedbe jut, ergo képtelen vagy visszaaludni. Sőt, abban is segíthet, hogy megtanulj a hátadon aludni. A súlytakarót eredetileg autista gyerekek számára fejlesztették ki, ugyanis a folyamatos enyhe nyomás bizonyítottan nyugtató, szorongásoldó hatású. Olyan érzés, mint egész éjjel egy mély, meleg ölelésben aludni, ami kimutathatóan támogatja a szerotonin és melatonin, azaz a boldogság és elalvást segítő hormonok termelődését.

Masszírozd meg az arcod reggel

Ha minden próbálkozás ellenére gyűrött arccal ébrednél (de akkor is, ha nem), a reggeli szérumod, arckrémed felvitele közben masszírozd át az arcod. Ezzel serkented a vér- és nyirokkeringést, ami segít kisimítani az apró ráncocskákat, felébreszti a bőröd, csökkenti a szem alatti karikákat, a puffadást és a bőrápolóid is mélyebbre tudnak felszívódni. Ha van időd pár perc arctornára, még jobb.

Fotó: Unsplash