A meleg tónusú képernyőfény még rosszabb az alvásnak

2019. december 26.
Régóta gyanítják, hogy a képernyő hideg fénye, különösen ha elalvás előtt nézzük, hozzájárul az álmatlansághoz. Ám most egy friss kutatásból kiderült, hogy az okostelefon és a számítógép képernyőjét melegebbre változtató éjszakai üzemmód még rosszabb lehet.

Azt gondolnánk, hogy a képernyőt sárgás, melegebb fényűvé változtató éjszakai üzemmód-programok segítenek, hogy könnyebben elaludjunk telefonozás vagy számítógépezés után – ám egy friss kutatásból ennek pont az ellenkezője rajzolódott ki.


A Manchester Egyetemen vizsgálták, hogy mennyire befolyásolja a kék fény az alvási mintázatot. A kutatást arra az elterjedt feltételezésre alapozták, hogy a képernyő hideg, kék fénye sokkal jobban megzavarja az ember cirkadián ritmusát és ennek következtében az alvását, mint a melegebb színek. Emiatt vált például automatikusan éjszakai üzemmódba az iPhone és az iPad, vagy kapcsolhatjuk be mi magunk ezt a narancsos-sárgás fénnyel világító módot, ha sötétben, elalvás előtt használjuk a készülékeket. Ezek használatát arra alapozták, hogy több kutatásban is úgy találták, a kék fény csökkenti az alvást befolyásoló melatonin hormon szintjét.

Éjszaka kékebbek a fények
Ám a Current Biology című szaklapban megjelent friss tanulmány szerint sokkal természetesebb a kék fényt nézni este, a meleget pedig nap közben. Ez azért van, mert a természetes fényviszonyok is kékesebbek éjszaka. “A kutatásunk megcáfolta azt a közkeletű nézetet, hogy a kék fénynek erősebb hatása van a biológiai óránkra, mint a melegebbnek. Valójában a kékes színek, melyek éjszaka tapasztalhatók, sokkal kevésbé hatnak ránk, mint a fehér vagy a sárga ugyanolyan erős fényerőnél” – magyarázta Dr. Tim Brown, a kutatás vezetője.

A fény erőssége fontosabb
A tudósok speciálisan kialakított lámpákat használtak az egereken végzett vizsgálatokhoz, hogy megnézzék, milyen hatással vannak a különböző típusú és erősségű fények az alvási mintázatukra. A tesztekből egyértelműen kiderült, hogy a kék fény sokkal kevésbé zavarta meg a biológiai órát, mint az ugyanolyan erősségű sárga fény. Azt viszont megerősítette a vizsgálat, hogy a fény erőssége sokkal többet nyom a latba, ha alvásról van szó. “A tompa, hidegebb fény este sokkal közelebb áll a természetes igényeinkhez, a melegebb, élesebb fények pedig nappal használhatók jobban” – összegezte eredményeiket a kutatás vezetője, aki reméli, hogy felfedezéseik fontos fejlesztéseket hoznak majd a különböző elektronikus eszközök kijelzőinél. Ám addig is, míg a gyártók nem igazodnak a legújabb irányvonalakhoz, állítsuk be magunknak a megfelelő fényerőt este.

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash