Ezért vegyél rendszeresen keserűsófürdőt!

2020. március 06.
A keserűsó, vagy más néven Epsom-só az izom- és ízületi fájdalmaktól kezdve az álmatlanságon át a pattanásokig számtalan problémára bevethető. Szépségbloggerünk, Peonilla elmeséli, miért érdemes az illatos fürdőbombádat heti egyszer inkább erre cserélned.

Mi az a keserűsó?

A keserűsó, vagy más néven Epsom-só nem más, mint magnézium-szulfát, pontosabban magnézium, kén és oxigén atomok kötése (MgSO4). Tehát nem nátriumszármazék, és semmi köze se a tengeri-, se a konyhasóhoz, sőt a hagyományos drogériás fürdősó-keverékekben sem találkozhatsz vele. Az Epsom-só nevét az angol kisvárosról, Epsomról kapta, ahol nagy mennyiségben fordul elő természetes formában. Itthon gyógyszertárakban, bioboltokban és internetes webshopokban is beszerezheted.


Lehet, hogy neked is magnéziumhiányod van?

Az Epsom-só vízzel érintkezve magnéziumra és szulfátokra bomlik le, amelyek képesek a bőrön át felszívódni. A magnézium a szervezetünkben is megtalálható, és rengeteg élettani folyamathoz nélkülözhetetlen, mint például az izmok, az idegrendszer, az immunrendszer és az emésztés megfelelő működéséhez, sőt a fehérjék beépüléséhez, az inzulintermeléshez, valamint a vérnyomás szabályozásához is. Magnéziumhiány esetén többek között olyan tüneteket tapasztalhatsz, mint az izomgörcsök, izomfájdalmak, a szemhéj rángatózása, gyakori fejfájás, migrén, szívritmuszavar, depresszió, rosszkedv, idegesség, fáradékonyság és alvászavarok. Talán meglepő, de az emberek 70-80%-a magnéziumhiányos, szóval simán lehet, hogy a te tüneteid mögött is ez áll. Ennek pedig az az oka, hogy mára a termőföldek minősége jelentősen leromlott a műtrágyázás és a tömegtermelés hatására, így az abban megtermelt gyümölcsök és zöldségek magnéziumtartalma is alacsonyabb. A pótlását tehát sajnos kizárólag egészséges táplálkozással szinte lehetetlen megoldani. Itt jön a képbe a magnéziumtartalmú étrend-kiegészítők mellett a rendszeresen alkalmazott Epsom-sós vagy keserűsófürdő. Ez utóbbi előnye, hogy (adalékanyagok nélkül) teljes mértékben felszívódik a bőrön át, míg a kapszulás verziónak a gyomron át csak a töredéke.


Miben segít?

Az Epsom-sós fürdő enyhíti az izomgörcsöket, az izomfájdalmat, az izomlázat, azízületi bántalmakat, mérsékli a szervezetben lévő gyulladásokat, enyhíti a reumát, a köszvényt, a pikkelysömört, az ödémát, a gombásodásos, a pattanásos tüneteket, az aranyeret, támogatja a test méregtelenítését, a salakanyagok és a nehézfémek távozását, valamint oldja a stresszt és elősegíti a boldogsághormonként is ismert szerotonin termelődését, így ha este, lefekvés előtt alkalmazod, segíti az ellazulást és a nyugodt, pihentető alvást is.

A folytatásért kattints Peonilla oldalára.

A cikk egy korábbi változata a Nők Lapja Egészség 2019/01. számában is megjelent.

Fotó: Unsplash