Így enyhítsd az izomlázad!

2018. december 09.
Megesett már veled is, hogy őrjítő izomlázad volt egy nehezebb edzés után? Ezeket a szuper tippeket mindenképpen olvasd el, hogy hamarabb múljon a fájdalom.

1. FOGYASSZ SPECIFIKUS ÉTELEKET

A gomba bizonyítottan gyulladáscsökkentő hatású, csakúgy, mint a grépfrút és a 75% feletti kakaótartalommal rendelkező étcsokoládé. A koffein, valamint a magas vitamin- és ásványi anyagtartalmú sportitalok szintén segítenek a regenerálódásban – fogyaszd őket naponta többször, és garantáltan lerövidíted az izomlázat.

2. ZUHANYOZZ

Minél jobban felpörgeted az anyagcserédet és a véráramlásodat, annál hamarabb távozik a testedből az a felesleges tejsav, mely az izmaid túlerőltetése miatt jött létre! Bár a hideg-meleg vizes borogatás és zuhanyzás nem tartozik a világ kellemesebb dolgai közé, az izmaid hálásak lesznek érte!

3. RELAXÁLJ

A zuhany után nincs más dolgod, mint pihenni: egy 2018-as felmérés szerint ugyanis azok, akik az izomláz után legalább három napig kerülték az erős fizikai igénybevételű mozgásokat, erősebb izomzattal rendelkeznek, mint azok, akik izomlázzal is folytatják a sportolást.

4. HASZNÁLJ GYÓGYNÖVÉNYEKET

A levendula segítségével nemcsak a stresszt vezetheted le, hanem az izmaidat is ellazíthatod, míg a körömvirággal, a gyömbérrel és a borókával a fájdalmas részek gyulladását csillapíthatod. Ha ezek sem segítenek, próbáld ki a cickafarkfüvet, melynek alkoholos kivonatai gyógyszerként serkentik a gyógyulást.

5. MASSZÍROZZ

Az átmozgató masszázsok is képesek megrövidíteni az izomlázat – persze csak akkor, ha hozzáértő kezek közé kerülsz. Egy profi által végzett nyirokmasszázs például napokkal is felgyorsíthatja a felgyülemlett tejsav távozását, ami nem utolsó szempont, ha családanya vagy, vagy ha fizikai munkát végzel.
Az extra hatás érdekében használj gyógynövényes masszázsolajakat: kedvencünk a menta, az eukaliptusz és a kakukkfű. mentát, az eukaliptuszt és a kakukkfüvet ajánljuk a leginkább!

A további tippekért kattints a WellnessCafé oldalára!