A virágos illatok a tavasz sztárjai

2020. április 15.
Mivel fizikailag most a legtöbben az otthonunkhoz vagyunk kötve, egy ínycsiklandó illatutazásra hívunk most titeket Zólyomi Zsolt parfümőr segítségével! Csukjátok be a szemeteket, és képzeljétek magatokat egy hívogató, színes virágoskertbe. Érezitek már a friss gyöngyvirág, a selymes rózsa vagy a jázmin édeskés, mámorító illatát?

Mindig is népszerűek voltak a virágos parfümök, a mai napig a női illatok több mint a fele ezekre az esszenciákra épül. Az előző évtizedben mégis inkább a füstös, a fűszeres vagy az oud- (agarfa) illatok számítottak divatosnak, szemben például a nagymamáink által imádott rózsás egyvelegekkel. Az elmúlt szezonok azonban változást hoztak: napjainkban a régi klasszikus, virágos jegyek egyre izgalmasabb kompozíciókban születnek újjá.

Az újragondolt nosztalgikus illatoknál a parfümőrök valójában ugyanazokra a főbb alapanyagokra építenek, érzésben mégis egészen más hatást keltenek – köszönhetően a számtalan szintetikus összetevőnek, és annak, hogy ma már bármilyen növény kivonatát, a világ bármely pontjáról be lehet szerezni. Az alkotás folyamatáról, az összetevőkről és a virágos illatok által diktált trendről Zólyomi Zsoltot, a világhírű parfümőrt kérdeztük.

Az utóbbi időszakban egymás után bukkannak fel az újszerű, friss, régi klasszikusokat új köntösbe bújtató kedvencek. Szerinted minek köszönhető ez a tendencia?

Kimerült a világ a túlpörgő, digitális információdömpingben, az élményhajszolásban, és úgy gondolom, hogy szeretnénk visszatalálni a gyökerekhez, visszahozni a klasszikus értékeket – persze mindezt egy picit új formában.

Olvass tovább!

Miben mások a modern virágillatok a régi klasszikusokhoz képest?

Valójában mi, parfümőrök ugyanazokkal a főbb összetevőkkel dolgozunk, mint a rózsa vagy a jázmin, csak sokkal több lehetőségünk van variálni. Elég sok a szintetikum, ami segít az alkotás során, illetve egy-egy főbb virágesszenciánál is nagyobb a mozgásterünk. Vegyük példának mondjuk a damaszkuszi rózsát, amely a nagymamáink parfümjeinek nehéz, fullasztó, bíborszínű rózsájára emlékeztet. Ezzel szemben választhatjuk a Grasse-i rózsát is, amely aromája leheletkönnyű – ez már megjelenésében is olyan lágy, akár egy Fragonard-festmény púderrózsaszíne. De beszélhetünk a negédesen krémes Sambac jázminról is, helyette ma már inkább az úgynevezett légies, „airy” jázmint használjuk.

Hogyan dolgoztok egy-egy virággal a parfümkészítés során?

A folyamatban virágrekonstrukciókat készítünk, amelyekben a frakciók és az illatmolekulák arányait az egyéni fantáziánk alapján variáljuk, így ha belecsempészünk a régi, klasszikus jegyekből, már azok is sokkal lágyabb, könnyebb keverékben születhetnek újjá.

Sokféle csoportosítása létezik a virágillatoknak. Te melyiket preferálod?

Nem szeretem őket beskatulyázni. Mivel a bőrünk illata egyedi, a parfümök is mindenkin máshogy hatnak.

Mire kell figyelni egy illat kiválasztásánál?

Mindig arra kell törekedni, hogy a bőrünk és a parfüm között még órák után is meglegyen a kémia, és jól működjenek együtt. Ez ugyanis nem mindig evidencia. Négy emberből három sajnos olyan parfümöt használ, ami egy az egyben nem illik a bőrének a kémiájához, így az összhatás sem az igazi.

Mitől más egy mainstream és egy niche virágos illat?

Manapság a nagy divatházak által készített, tömeggyártásra szánt mainstream illatok legtöbbször csak szintetikus összetevőkből megalkotott, közkedvelt darabok, amelyek sokaknál biztos sikert aratnak. Ezzel szemben a niche illatok sokkal egyedibbek, megalkotásuk pont úgy történik, ahogy a régi szép Versailles-i időkben: a parfümőrnek van egy különleges ötlete, amelyet nem a trend, sokkal inkább egy érzés, élmény inspirált, és így kezd alkotni. Az igazán extra niche illatok között akár olyan különleges virágösszetevőket is találunk, mint a mandarinvirág, a magnólia vagy a vadnárcisz.

Ha hat virágos alapjegyet kellene választanod, ami szerinted mostanában a leginkább pörög, mi lenne az?
Rózsa, jázmin, gyöngyvirág, narancsvirág, ibolya, írisz.

Marie Claire–kedvencek

Jázmin: Moresque The Secret Collection: Jasminisha EDP 75 ml, 49 000 Ft – leparfum.hu
Rózsa: Giorgio Armani Privé Rose Milano EDT 100 ml, 55 900 Ft


Narancsvirág:
Dolce & Gabbana The Only One Intense EDP 50 ml, 32 150 FtGyöngyvirág: Yves Rocher Eau Fraiche EDT 100 ml, 7990 FtÍrisz: Bvlgari Splendida Iris d’or EDP 30 ml, 25 270 Ft
Ibolya: Gucci Guilty Love Female EDP 50 ml, 31 090 Ft

Láttad már?

Fotó: Getty Images