Vigyázz, kész, teszt! Vadonatúj szakállvágót próbáltunk

2020. május 22.
Bajuszkirályok és akik a pajeszukat tartják nagyra, borostások és szakállasak mindannyian elégedettek lehetnek a Braun új fejlesztésével. A szakállvágó ráadásul a vakációt rövidre nyírt hajjal végigélvező lurkók szüleinek is bátran ajánlható.

„Csak nekem nyitotta ki az üzletet, titokban vágta le a hajam”, „Én voltam az első, aki az ajánlott «maradjunk otthon» után időpontot foglaltam a fodrásznál”, „Most döntöttem el, hogy ősz lesz a hajam, nem szórakozom tovább a festegetéssel”. Az elmúlt napokban lépten-nyomon ilyen mondatokat hallhattunk otthon és az utcán egyaránt – nőktől. De mi van a férfiakkal? Nem érdekelné őket a külsejük? Dehogynem. Illedelmesen / szemérmesen átadják a szót a külsejük miatt méltatlankodó nőknek? Talán.

E sorok szerzőjénél más volt a helyzet: egyrészt eldönteni is nehezen tudta csak, hogy mit is kezdjen a rendhagyó módon megnőtt hajával-szakállával, másrészt a megfelelő eszköz sem állt a rendelkezésére. A kérdések azonban szempillantás alatt eltűntek, amikor kezébe nyomtak egy Braun szakállvágót, és megkérték, hogy mondja el róla a véleményét.

Fontos apróságok

A Marie Claire online csapata természetesen az egyik legújabb modellre volt kíváncsi, a mindössze néhány hónapja a piacon lévő Braun BT7240 a tesztelés napjaiban még a Braun magyar nyelvű weboldalán sem szerepelt a kínálatban. Mégsem teljesen ismeretlen készülékről van szó, olyan korábbi szakállnyírók tökéletesített változatát tartjuk a kezünkben, amelyekkel már eddig is rendkívül elégedettek voltak a használóik. Könnyű, annak ellenére alig több tíz dekánál, hogy a feje rozsdamentes acélból készült. A markolata viszont műanyagból, amit nem komplikáltak gumibetoldással sem, mégis stabil, nem csúszik ki a kézből.
(Tartottunk mi már a kezünkben nehéz elektromos borotvát, amivel egy idő után már össze-vissza nyírtunk, mert elfáradt a kezünk a súlya alatt…) Használhatjuk a készüléket hálózatra csatlakoztatva is, de ha nincs kedvünk a vezetéket kerülgetni, akkor töltsük fel egy kényelmes töltőállvány segítségével – gyorsan feltölt – és már kezdhetünk is. És nem, a szakállvágónk nem veszít az erejéből abban a pillanatban, amint lekerül a töltőről. Erős, munkára kész.

Katonás rendben

A gép és a fejek kialakítása egyszerű: szabályos nyírást biztosítanak, tapasztalatból mondjuk, még kezdőknek is. Az ergonomikus tervezés olyan jól sikerült, hogy a megfelelő szöget, sebességet, mozdulatokat hamar és könnyen megtaláljuk a géppel. A gép szót hangsúlyozzuk ki, mert kívánatos külseje, kellemes duruzsolása ellenére azért egy komoly szakállvágó géppel van dolgunk, ami, ha gyerekjátékként tekintünk rá, picit akár meg is csíphet – nem áruljuk el, hogy ezt is tapasztalatból mondjuk-e. Kapunk hozzá két további fejet: egy úgynevezett mini szitás borotvát és egy precíziós trimmelőt, ezeket a kiegészítőket azok fogják nagyra értékelni, akik szeretik szabályosan, rendezetten látni a rövid szakállukat, illetve szívesen tartják katonás rendben a pajeszukat, a bajuszukat, mert ezek segítségével akár a legszabályosabb mértani ábrák is a szőrzetünkbe nyírhatók.

Szőr mentén

A könnyen kezelhető beállító gombbal szinte bármilyen vágási hosszúságot kiválaszthatunk, fél milliméteres lépésekben ugorva. Ha megnézegettük magunkat fél milliméteres és egy centis szakállal, pajesszal v anélkül, az alap borotvafejjel simára borotválhatjuk az egész arcunkat. Nem lesz tükörsima, de ha arra vágyunk, akkor elég elővennünk a dobozból a szakállvágóhoz csomagolt Gillette Fusion5 ProGlide borotvát, és azzal feltenni az i-re a pontot.

Hosszú hajnak és erős, hosszú szakállnak inkább ne menjünk neki az új gépünkkel, ehhez más eszközöket ajánl a márka, de rövid frizurákat és szakállakat, illetve frizurák olyan területeit, amiket röviden szeretünk tartani, ideálisan gondoz. Nem kell tartani a készüléktől, ha a gyerekek haját nyírnánk rövidre vagy ha kamaszoknak ajándékoznánk a serkenő szőrzetük ápolásához – minőségét látva hosszú-hosszú évekig hálásak lehetnek majd nekünk a figyelmességért. Miután az összes mellékelt borotvafejet kipróbáltuk, megbizonyosodtunk arról is, hogy a Braun BT7240 használata után nem pirosodott ki a(z amúgy elég érzékeny) bőrünk.

A júliusi-augusztusi Marie Claire magazinban a lap szerkesztői arról is írnak, hogy mik azok a gondolatok, tárgyak, szokások, amiket szívesen megtartanánk a karantén időszakából. A Braun BT7240 mindenképp ezek közé tartozik, és könnyen lehet, hogy a szokásainkra is hatással lehet, elképzelhető, hogy ritkábban fogunk fodrászhoz járni, és gyakrabban állunk neki kísérletezni a szőrzetünkkel. A szakállvágó dobozában a cikkben már említett részeken kívül találunk még rövid, illusztrációkkal ellátott használati útmutatót, kábelt és állványt a töltéshez, és egy kis, becippzározható táskát tároláshoz, utazáshoz.

Szöveg: Csukt László


Kapcsolódó