Hajvágás otthon? Nem is annyira lehetetlen kihívás!

2020. május 18.
Van, amikor a hajvágás otthon, karanténban sem megúszható tevékenység! Azt senkinek nem ajánljuk, hogy a karantént megszakítva szalonba menjen ilyenkor, és igaz, hogy számos rémkép és videó tarkítja a közösségi médiát az utóbbi időben a szuperrövidre sikerült frufrukról és avantgardra sikerült bobokról, de nem feltétlenül kell, hogy katasztrófaként végződjön az otthoni szalonozás! A következő tippek mentén sikeresen levághatjuk a szemünkbe lógó tincseket vagy a töredezett hajvégeket is. 

Kiknek ajánljuk?

Kizárólag akkor vágj bele az otthoni hajvágásba, ha nem drasztikus változást szeretnél, a nagy stílusváltással most érdemes megvárni a karantén végét. Ha egy extravagáns buzzcut az álmod, akkor persze nekimehetsz a hajnak a hajvágógéppel, minden más extrém hajvágás esetében kénytelen leszel önuralmat gyakorolni. Ha egyhossz a hajad, egyenes a hajvéged, vagy frufrud van, esetleg a lépcsőzetes vágásodat szeretnéd felfrissíteni, akkor viszont pillanatok alatt megszépülhetsz a karantén alatt is!

Persze számos bob- és frufruvágós, V-formájú frizurára is találhatsz az interneten tippeket, ezek azonban sokkal kockázatosabbak és nehezebb is helyrehozni őket, ha mégsem sikerül az akció.

Mivel vágjunk?

Az a szomorú hírünk van, hogy a hajvágás otthon sem kivitelezhető fodrászolló nélkül, azonban nem egy nagy befektetés a profi eszköz sem, és szerencsére az interneten is tudsz rendelni egy alapdarabot. Tedd el messzire a konyhai és papírvágó ollókat, mert a hajvágó ollókkal sokkal precízebben lehet dolgozni, és profibbnak is fog hatni az otthoni hajvágás eredménye. Arról nem is beszélve, hogy hajvágó ollóval kapsz csak egészséges, szépen lezárt hajvégeket! Azért hajvágógéppel is próbálkozhatsz, ha például egyhossz hajról vagy hajfelnyírás újravágásáról beszélük.

Előkészületek

A profik sokszor vizesen vágják a hajat, otthon ezt viszont a legtöbb esetben nem ajánljuk, mert sokkal nehezebb így eltalálni, hogy milyen lesz a haj szárítás után, és nagyon könnyű túl rövidre vágni a vizes hajtincseket. Az viszont igaz, hogy a vizes hajat könnyebb egyenesen vágni, így ha nem bánnád, ha kicsit rövidebb lenne most a frizurád az egészségügyi vágásoknál megszokott hossznál, akkor nedves hajjal is próbálkozhatsz! Tölts egy tiszta, szórófejes flakonba vizet, és azzal nedvesítsd be egyenletesen a hajadat.

Fontos az is, hogy fésüld ki a hajkoronádat vágás előtt, és hogy frissen mosott hajjal dolgozz, amin nincs semmiféle hajlakk vagy gél. Ha nem szögegyenes a hajad, akkor sem szükséges kivasalni, mielőtt nekiállsz, mert az a lényeg, hogy természetes állapotában mutasson egységes képet. Ott válaszd el a hajadat vágás előtt, ahol amúgy is szokott lenni a választék.

Start!

A legbiztosabb, ha izzítasz egy megbízhatónak tűnő „hajvágás otthon” témájú videót a nagy művelethez, és lépésről lépésre követed az ott bemutatottakat, improvizáció nélkül. A YouTube-on sosem látott népszerűségnek örvendenek ezek a videók, ezért nagyon nehéz kiválsztani a hiteles forrásokat. Mi is segítünk a választásban: a cikkben található videók egyszerű és óvatos trükköket tartalmaznak, ráadásul kettő közülük profi szakember narrációjával hallható.

Egyenes hajvégek frissítése

Az egyik legnépszerűbb netes hack a hajgumizós módszer, amihez az állad alatt össze kell gumizni a frizurát, majd körülbelül tízcentinként újabb hajgumikkal rögzíteni a hajat, és egyenesen levágni a hajvégekből. Miután megvagy ezzel, bontsd ki a hajad, és gumizd újra össze ezzel a technikával, így az esetlegesen megmaradt tincseket is rendbehozhatod.

A lépcsőzetes haj megújítása

Ha rétegeket vágnál a hajadba, vagy megújítanád a meglévő lépcsőzetesen vágott hajadat, akkor is ehhez hasonlóan kell eljárni: fésüld előre a hajat rétegenként úgy, hogy a leghosszabb, tarkónál kezdődő sorral kezdd, majd sorról sorra haladj egyre fentebb. Az eredmény így mindkét oldalon egységes, lépcsőzetes hajkorona lesz.

Pixie-igazítás

A legrosszabb helyzetben a pixie-k vannak, hiszen nekik 2-3 héttel a fodrászolás után már meg is kell ejteniük egy hajvágást otthon, ha meg szeretnék tartani a hajuk eredeti formáját a karantén végéig. Az alábbi videóban egy fodrászlány azt mutatja meg, hogyan lehet egy borotvával és egy ritkítóollóval szép, puhított hajvégeket és stílusos pixie hajat varázsolni magunknak.

Frufrurövidítés

A legbosszantóbb talán a karanténfrufru, amit maximum eltűzni lehet fodrász híján. Mindannyian láttunk már súlyos kudarcba fulladó frufruvágós videókat az interneten, kis körültekintéssel azonban még ez is megoldható. Ha nem akarsz pónikhoz hasonló frufrut vagy szuperrövid francia frufrut, akkor nem elég, ha egy hajvágó ollóval egyenesen levágod a frufru alját! Simítsd a füled mögé két oldalt a hosszabb részeket, majd ne vízszintesen, hanem függőlegesen tartva az ollót, óvatosan trimmeld a frufrudat. Így csak egy kicsit rövidebb és ritkább lesz az eredmény, de arra éppen elég, hog kiláss a frufrud mögül a karantén alatt és a videokonferenciákon is vállalható legyen a frizurád.

Végső tanács

Bármelyik módszert is követed, a lényeg, hogy mindig kis, óvatos vágásokkal haladj, ne olyan magabiztosan és lazán, mint ahogy azt egy szalonban megszoktad. Inkább kevesebbet vágj, mint amennyit először gondolsz! Hiszen mindig lehet még egy kicsit vágni a hajból, a levágott tincseket visszaragasztani viszont már nem lehet…

Ha mégis rosszul sikerülne a hajvágás otthon, két gondolatra emlékezz! Egyrészről ez csak haj, ami mindig vissza fog nőni, másrészről pedig mivel karanténban vagy, most nem látja a világ a bénázásodat.


Összefoglalás

Nagy változás esetén várd meg a karantén végét, hogy profi szakember vághassa le a hajadat, ha felfrissítenéd a lépcsős vágást, az egyenes hajvégeidet, a pixie-t vagy buzzcutot szeretnél, akkor viszont jöhet az otthoni hajávágás.

Nem lehet megspórolni a fodrászollót! Ha csak keveset szeretnél vágni a hajadból, eredeti hullámosságában és szárazon vágd, ha viszont mehet egy kicsit több is belőle, akkor nedvesen is levághatod a hajad. Ne legyen semmilyen krém, hab vagy lakk a hajadon vágáskor.

A legnépszerűbb módszer az előrefésüléses, gumizós metódus, aminek van egy rétegezett hajhoz alkalmazható változata is. Ha pixie-t vágsz, akkor a ritkítóolló lesz a legjobb barátod.

Fotó: Getty Images