7 szépségtipp házi karanténra

2020. március 20.
Ha már úgyis bizonytalan időre otthoni száműzetésbe kerültünk, miért is ne fordíthatnánk ennek az időnek egy részét arra, hogy egy kicsit szépüljünk, önmagunkra figyeljünk? Szépségbloggerünk, Peonilla megosztja veletek azokat a tippeket, amiket ő is bevet ezekben a napokban.

1. Ne sminkelj (vagy de)

Ha eddig minden nap eltöltöttél 5-10-20 percet sminkeléssel, most végre egy időre lemondhatsz erről a tevékenységről. És ezért a bőröd is hálás lesz neked! Azt gondolom egyébként, hogy ha okosan, INCI-listát elemezve választasz sminkeket, akkor nem árthat a festék, de tény, hogy az arcbőröd értelemszerűen a sminknélküliséget választaná, ha választhatna. Egy dolog azonban még ezt is felülírhatja: a mentális egészséged. Ha tehát úgy érzed, hogy neked lelkileg jót tenne, ha néha kisminkelnéd magad otthonra is, akkor tedd azt a legnagyobb átéléssel. A tükör előtt most olyan technikákat, színkombinációkat is kipróbálhatsz, amire eddig nem volt időd, sőt a tökéletes tusvonal meghúzását is mesteri szintre emelheted.no-tukorben

2. Pihentesd a fényvédődet és a dupla arclemosást
Ha nem tervezel olvasgatni a teraszon, vagy kutyát sétáltatni, hanem tényleg egész nap a négy fal között bóklászol, akkor remek alkalom, hogy kihagyd a fényvédő használatát a reggeli rutinodból. Alapjáraton ez sem terheli a bőrt, kivéve, ha kémiai szűrőset használsz, de minek is locsolnád el most, ha úgyis csak otthon vagy. A dupla arclemosásra, ha reggel nem sminkeltél, most szintén semmi szükség. Minél kevesebb barriert „megbolygató” tevékenységet végzel, a bőröd annál boldogabb lesz.

3. Gua sházz, rollerezz!

Itt a remek alkalom, hogy minden nap beiktass egy kis arcmasszázst a bőrápolási rutinodba. Akár reggel és este is, ha van időd rá. Vagy ebédszünetben, hiszen úgysem lát senki. Ehhez használd a kedvenc gua shád, rollered, de ha ilyesmid nincs, akkor a két kezed is megteszi. YouTube-on egyébként rengeteg videót találsz, amelyekből elsajátíthatod ezeknek az eszközöknek a használatát, sőt az Insta-oldalamon (@peonilla) is van a „gua sha” és „jade rolling” nevű highlightokban némi instrukció. A blogomon pedig a különböző ásványok hatásairól is olvashatsz. Az arcmasszázs amellett, hogy remek stresszoldó, serkenti a vér- és nyirokkeringést, csökkenti a puffadást, oldja az izomblokkokat, méregtelenít, segíti az oxigén- és tápanyagszállítást a bőrsejtekhez, a kollagénképződést, a kozmetikumaid hatékonyabb felszívódását, fokozza a bőr ragyogását és gyorsítja a pattanások gyógyulását is.

Olvastad már?


4. Használj arcmaszkokat

Végre eljött az idő, hogy a nap folyamán bármikor feldobhatsz egy maszkot! Dolgozhatsz fátyolmaszkban bármikor, akárcsak én – freelancerként állandó home office-os vagyok –, ez pedig kizárólag csak akkor lesz vicces, ha a főnököd bejelentkezik videochaten. Extra hidratáló, feszesítő vagy épp méregtelenítő krémmaszkokat is bevethetsz, csak ne felejtsd el időben lemosni őket. Mindig olvasd el a használati utasítást, mert az agyagos maszkok például, ha tovább hagyod fenn őket, elszívhatják a vizet a bőrödből, ami kiszáradáshoz vezet.

5. Turbózd fel a rutinod

Ha eddig nem merted, most bevállalhatsz akár egy retinol/retinoid-kúrát is, hiszen szinte egyáltalán nem mész napfényre. Ez a hatóanyag pedig, mint tudjuk, erősen fényérzékenyítő hatású. Tehát, ha mégis elhagynád a lakást, ne feledkezz meg a 30, de inkább 50 faktoros fényvédelemről! Kezdd egy enyhébb, 0,1-0,2 %-os koncentrációjúval, és fokozatosan ismerkedj vele: heti egyről emelheted a gyakoriságot, ha bírja a bőröd, és nem jelentkeznek mellékhatások. A retinol hatásairól és annak használatáról ebben a blogposztban írtam bővebben. Most a hámlasztókkal is valamivel bátrabban kísérletezhetsz, és akár reggel is feltehetsz egy hámlasztó maszkot vagy enzimes peelinget, de hangsúlyozom, csak akkor, ha aznap biztosan nem mész ki a szabadba! És ezt se vidd túlzásba, heti 2-3 alkalomnál ne hámlassz többször.

6. Képezd magad

Az otthon töltött idő tökéletes arra is, hogy egy kicsit felzárkózz bőrápolásból, vagy épp összetevőlista-elemzésből. Nézz a témában YouTube-videókat, olvass cikkeket, könyveket, vagy kövess be az Instagram-oldalamon, mert én is készülök néhány tippes és oktató jellegű tartalommal a következő hetekben.

7. Tápláld a bőröd belülről

Habár a vásárlásokkal most jobb spórolni, és nem egy-két nap alatt felélni az ételkészleteinket, azért arra odafigyelhetsz, hogy vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag étrendet kövess. Ha megéhezel, fagyasztott gyümölcsökből készíthetsz smoothie-t, amikor csak kedved tartja napközben. Az a veszély nem fenyeget, hogy elcsábulj a munkahelyed melletti péknél egy cukros sütire, vagy két értekezlet között egy hambira a közeli gyorsétteremben. Add át magad egy kicsit a slow life-nak, tervezd meg, hogy mit fogsz főzni, milyen egészséges sütit fogsz sütni. Napi három kávé helyett igyál csak egyet, és válaszd inkább a zöld teát, a matcha vagy kurkuma lattét. Ha most egy kicsit jobban odafigyelsz a táplálkozásodra, a testedre és a lelkedre, nemcsak az immunrendszered lesz erősebb, de a bőröd is garantáltan ragyogni fog.

Tudtad?

Fotó: Getty Images