Célirányos és profi napozási tanácsok egy kozmetikustól

2020. június 24.
Ugyan idén nyáron még nem nagyon volt alkalmunk felhőtlenül élvezni a napsütést, de tekintsünk bizakodóan a jövőbe! Ezen a héten szépségbloggerünk, Tamás Eszter kozmetikus naprakész tudással, tanácsokkal lát el benneteket a fényvédőkkel, biztonságos napozással kapcsolatban, de azt is megtudhatjuk, hogy mit takar a tubusokon olvasható SPF szám.

Óva intek mindenkit a túlzásba vitt napozástól, hiszen a napnak megvan a sötét oldala is: rövid távon nemcsak az UVB-sugárzás okozta leégés jár kellemetlen tünetekkel, hanem a nap láthatatlan sugarai felgyorsítják az öregedési folyamatokat (az arc, a nyak, a dekoltázs, a kar és a kézfej területén látványosan), és a napsütéssel a napfoltok is szorosan együtt járnak (fotoaging = napfény okozta bőröregedés), nem beszélve a napallergiáról. Mindig hangsúlyozom, hogy „a bőrünk nem felejt”, az életünk során elszenvedett fényártalmak összeadódnak.

Mit is takar pontosan az SPF kifejezés, amit a napvédő kozmetikumokon feltüntetnek?

A fényvédőfaktor alapvetően a fényvédő hatékonyságának mérőszáma. Az SPF (Sun Protection Factor) csupán egy szorzó, azt mutatja meg, hogy az adott napvédő készítmény használatával hányszor hosszabb időt tartózkodhatunk a napon leégés nélkül. Ehhez ismernünk kell a saját bőrtípusunkat, hiszen mindenki bőrének más a védelmi rendszere: egy nagyon világos bőrű ember akár már 3 perc után leéghet, tehát egy SPF 10-es naptejjel csak 30 percet tölthet a napon biztonságosan (3 perc x 10 SPF = 30 perc), ezzel szemben a sötétebb, kreol bőr sokkal védettebb.
Ne vegyük készpénznek, hogy ha magas napvédő faktorszámú (SPF 50) terméket választunk, akkor maximálisan védve vagyunk, és büntetlenül napfürdőzhetünk egész nap a strandon. Ráadásul az SPF jelölés az UVA-sugarak (alattomosabbak, lejutnak egészen az irha rétegéig, roncsolják a kollagén- és elasztikusrostokat) elleni védelmet nem foglalja magában, ezt a termékek csomagolásán külön szükséges feltüntetni.

Az SPF után jön a másik nagy kérdés, hogy fizikai vagy kémiai fényvédőkkel szerelkezzünk fel?

Az alapvető különbség a hatásmechanizmusukban van: a fizikai fényszűrők visszaverik és szétszórják az UV-sugarakat, és felvitel után azonnal kifejtik hatásukat. Természetes ásványi filtereket tartalmaznak, mint például a cink-oxid vagy a titánium-dioxid, amelyek a teljes UV-spektrumtól védenek. Kevésbé tartósak, és enyhe fehér, púderes nyomot hagyhatnak a bőrön.

Olvastad már?

A kémiai fényvédők ezzel szemben a bőrbe beszívódva elnyelik a fénysugarakat. Mivel többféle vegyi anyag kombinációja kerül a készítményekbe (oxybenzon, octylcrylen, avomenzon, retinyl palmitát, octinoxat), így ezek tartósabbak is, de könnyebben okozhatnak allergiát.

Szakemberként inkább az ásványi alapú napvédő krémek használatát javaslom, hiszen már elérhetőek a piacon olyan magas minőségű fizikai fényvédő krémek, amelyek nem hagynak fehér foltokat az arcon, és nem keltenek maszkos hatást.

Fokozatosság és trendi kiegészítők

Az ultraviola sugarak elleni védekezés nulladik lépése, hogy – a napvédők használata mellett – tegyük a bőrünket „napedzetté”, törekedjünk a fokozatosságra. Folyamatosan, kora tavasztól szoktassuk bőrünket a napfényhez, hiszen így a bőrünk saját védelmi rendszerét mozgósítva érhetjük el a kívánt barnaságot. A divatos nyári kiegészítők is fizikai védelmet nyújtanak a bőrnek: széles karimájú szalmakalap, sapka, UV-szűrős napszemüveg, kendő, napernyő, hosszú ujjú fehér ing…

Napozás utáni bőrápolás

A napozás utáni készítmények használata is legalább olyan fontos, mint a fényvédőké, hiszen segítik a túlnapozott bőr hidratációját, rejuvenációját, és a barnaságot is tovább megőrizhetjük velük. Ne feledkezzünk meg az elegendő mennyiségű víz fogyasztásáról (bőrünk hidratáltságának helyreállítása miatt) és az ajakápolásról sem, amely különösen érzékeny terület.

Ha kissé megpirult a bőrünk, akkor használjunk napozás utáni testápolókat, krémeket, amelyek aloe verát, körömvirágot, hűsítő mentát és más bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő, regeneráló hatóanyagokat tartalmaznak.

Ha túl sok UVB-sugárzás ért minket, és leégtünk, akkor nálam csakis a Panthenol spray jöhet szóba, amely B5-vitamint tartalmaz, és elősegíti a bőrregenereációt.

Melyek az én személyes kedvenceim idén?

Érdemes arra figyelni, hogy a bőrtípusunknak megfelelő kozmetikumot válasszunk, hiszen a fényvédő összetevőkön kívül egyéb hidratáló, tápláló, antioxidáns hatóanyagokat is tartalmaznak.

A professzionális termékek közül idén a következők a kedvenceim:

Phyt’s Bio fluide Protecteur SPF50: Ez az erős fizikai fényvédőkrém kifejezetten érzékeny bőrre készült, arcra, illetve testre is használhatjuk. Szeretem benne, hogy tényleg gazdag öregedésgátló növényi E-vitaminban és védő aktív összetevőkben. Erőssége egyébként, hogy felvitel után nem hagy fehér foltokat, mint a fizikai fényvédők általában.

Minden nyáron a táskámban lapul a La Roche-Posay Anthelios Arcpermete is (SPF 50), ami egy frissítő, mattító hatású termálvizes spray. Érzékeny, napérzékenységre (napallergiára) hajlamos bőrre is ajánlott. Magas, széles spektrumú és fotostabil UVA/UVB-védelmet nyújt, egyszerű és kényelmes a használata.

Algologie fényvédő SPF 30: Ez egy hármas hatású fényvédő, van benne UV-védelem 100%-os ásványi szűrőkkel, környezeti szennyeződések elleni védelem, emellett antioxidáns hatású. Könnyen felszívódó, enyhén mattító hatású nappali fényvédő krém, amelytől némi arcfeszesítést is várhatunk, és az oxidatív stressz okozta ráncok kialakulásának megelőzését.

A hatékony fényvédelem szabályai:

1. A fényvédő készítmény hatékonyan védjen az UVA- és UVB-fénnyel szemben egyaránt
2. Legyen vízálló és fotostabil fényszűrőt tartalmazzon (lassabban bomlik le, és kémiai szerkezete nem változik meg fény hatására)
3. A mértékletesség és a fokozatosság elvét tartsuk meg
4. Kenjük be bőrünket időben a fényvédővel, és ismételjük meg többször a felvitelét
5. 11–15 óra között lehetőleg ne tartózkodjunk a tűző napon
6. Ne feledkezzünk meg a fizikai védelemről sem

Láttad már?

Fotó: Unsplash, Pixabay