Jó, ha tudod a naptejedről, mit használsz valójában

2023. május 28.
És 100 százalék védelmet nyújt egy SPF 100-as naptej a Nap káros sugarai ellen? Szemben a közkeletű vélekedéssel, a magasabb fényvédőfaktor-szám nem mindig, minden körülmények között jelent jobb, hatékonyabb védelmet, mint egy átlagos SPF-fel bíró fényvédő. A bőrgyógyász tiszta vizet öntött a pohárba a napozás és a fényvédő használatának szabályaival kapcsolatban.
A magasabb SPF-fel bíró fényvédő tényleg mindig jobb?
  • A napozás egyik alapszabálya, hogy mindig használjunk magas faktorszámú fényvédőt.
  • De egy 100-as faktorszámú fényvédő jobban véd, mint egy SPF 30-as vagy 50-es krém? 
  • A fényvédők faktorszáma kicsit bonyolultabb az ok-okozati összefüggésnél, különösen ha az emberi hibatényezőt is számításba vesszük a képletben.

A fényvédő faktorszáma (SPF) csak egy mértékegység, ami azt mutatja, az adott termék mennyire védi a bőrt az UVB-sugárzással szemben. „A Napból származik az UVB-, UVA-, HEV- (nagy energiájú látható fény, High Energy Visible Light) és IR- (infravörös, Infrared) sugárzás – magyarázta Dr. Loretta Ciraldo bőrgyógyász. – Az UVB-sugárzás az, ami napégést okozhat, károsítja a bőr felső rétegét. Ez felel a bőrpírért, hámlásért és a fájdalomért, amivel a leégés jár.”

Egy naptej védő hatása nem vehető készpénznek attól a faktorszámtól, ami a tubusára van írva. 

Ebben az esetben egy SPF 100-as fényvédő 100 százalékos védelmet nyújtana a Nap káros sugaraival szemben, ez viszont konkrétan nem igaz így. A különbség a 30-as és 100-as faktorszámú fényvédő hatásfoka között csupán 2 százalék. „Ez valóban nagy különbség lenne a bőrünk számára? – tette fel a kérdést a bőrgyógyász, amit rögtön meg is válaszolt. – Egyáltalán nem. A 100-as faktorszámú fényvédő nem 100 százalékig hatékony.

A szakértő pontosan elmondta, mik a napozás szabályai, mikor milyen fényvédőt kell választanunk, és azt is tisztázta, a magasabb faktorszám tényleg egyben jobb védelmet is jelent-e. 

Mit jelent az SPF, azaz a faktorszám a fényvédőknél?

Logikusnak tűnik, hogy a magasabb faktorszám erősebb védelmet jelent a napozáskor. A szabály azonban nem ilyen egyszerű. 

A bőrgyógyász először az SPF-rendszer logikáját tisztázta. „A 15-ös faktorszámú fényvédő az UVB-sugarak 93 százalékát szűri ki, a 30-as a 97 százalékot, az 50-es nagyjából 98 százalékot, a 100-as pedig 99 százalékot – sorolta el Dr. Joshua Zeichner bőrgyógyász. Ezt tekinthetjük úgy, hogy egy 15-ös faktorszámú naptejjel 15 percen át tartózkodhatunk a napon 1 perc helyett anélkül, hogy megégnénk. A magasabb faktorszám ezt az időtartamot nyújtja hosszabbra.”

A magasabb SPF jobban véd tehát?

Röviden: többnyire igen. Örülhetnek a magasabb faktorszámú fényvédőt használók. Egy 2018-as tanulmányban 199 felnőttet vizsgáltak, akiknek mind különböző faktorszámú fényvédővel kellett az arcuk mindkét oldalát bekenni. A jobb oldalt SPF 50-es, a balt 100-as fényvédővel kenték be, mielőtt kimentek volna a napfényre és az egész napot kint töltötték volna. Másnap a kutatók megmérték, milyen károsodás érte az önkéntesek arcán egyik és másik oldalát. Kiderült, hogy a 100-as faktorszám valóban jobban védett.

„Nem számít a bőrtípus, kor vagy nem, a 100-as faktorszámú fényvédő mindig jobbnak bizonyult” – mondta Dr. Darrell Rigel, a New York-i Langone Orvosi Központ bőrgyógyász professzora, a kutatás vezető szerzője. A tudósok 55 százalékkal több károsodást észleltek az arcnak azon az oldalán, amit az 50-as fényvédővel kezeltek. „Ez azt jelenti, hogy az emberek 10-szer akkora eséllyel égnek le az SPF 50-es fényvédővel, mint a 100-assal – folytatta Dr. Rigel. – Kijelenthetjük a tanulmány eredményei alapján, hogy a 100-as faktorszámú fényvédő jobban véd a napégés ellen, mint az 50-es.” Ugyanakkor azt is hozzátette a szakember, hogy nem faktorszámot kell választanunk, amikor naptejet veszünk, hanem a fényvédő terméket egészében kell néznünk. 

Lehet hátránya a magasabb faktorszámnak?

Van azonban egy csapda a magas faktorszám esetében. Ha egy fényvédőnek 60-asnál nagyobb a faktorszáma, jobban véd ugyan az UVB-sugárzással szemben, viszont a fotokémia törvényszerűségei miatt az UVA-védelme kevésbé hatékony. „Higgyék el, mindkettő miatt kell aggódnunk – mondta Dr. Ciraldo. – Az UVA-sugárzás a bőr mélyebb rétegeibe hatol. Ez felelős a bőr öregedéséért, a foltok kialakulásáért, a kollagénrostok károsodásáért és a melanómát is ez a sugárzás okozza.”

Ez az oka annak, hogy az Egészségügyi Világszervezet napozásra vonatkozó szabályai és irányelvei nem javasolják a 60-asnál nagyobb faktorszámú fényvédők vásárlását és használatát.

Emellett a magasabb faktorszám könnyen hamis biztonságérzetbe ringatja az embereket. „Azt hiszik, hogy a 100-as faktorszámmal jelentősen több időt tölthetnek a napon és nem kenik újra a naptejet sem olyan gyakran, mint kellene” – figyelmeztetett Dr. Ciraldo.

Ha nem széles spektrumú a fényvédő, ne vegyük meg

Amikor fényvédő készítményt választunk, a csomagoláson a széles spektrumú feliratot figyeljük

Amikor fényvédő készítményt választunk, a csomagoláson a széles spektrumú feliratot figyeljük

Amikor fényvédő készítményt választunk, a szakértők azt javasolják, a csomagoláson a széles spektrumú feliratot figyeljük. „Ez a garancia arra, hogy mind az UVB-, mind az UVA-sugarak ellen véd – mondta Dr. David Kim bőrgyógyász. – Ha egy fényvédő nem széles spektrumú, hiába magas a faktorszáma (ezt jelöli az SPF), csak az UVB-sugarak ellen véd. A bőrrákot okozó UVA-sugárzás ellen nem. Inkább egy 15 faktoros széles spektrumú fényvédő, mint egy 50-es, de UVA ellen nem védő naptej.”

Mi legyen a napozási és fényvédőzési rutinunk alapszabálya?

Tény, hogy bármilyen fényvédő jobb a semminél. De a széles spektrumú jobb bárminél. Vannak azonban olyan apróságok, amikkel még hatékonyabbá tehetjük a fényvédő rutinunkat.

  1. Mindig olvassuk el alaposan a címkét. Függetlenül a faktorszámtól, mindig válasszunk széles spektrumú fényvédő készítményt. Ez véd ugyanis az UVA-sugárzás ellen is, ami a bőrrákot okozza.
  2. Használjunk magasabb faktorszámú fényvédőt, ha tudjuk, hogy hosszabb időt töltünk a napon. 
  3. A smink alatt is alapozzunk fényvédővel, majd az utolsó lépése is ez legyen az arcápolási rutinunknak.
  4. Gondosan vigyük fel a bőrünkre a fényvédő készítményt. Az emberek általában csak feleannyi fényvédőt használnak, mint amennyi valóban kellene ahhoz, hogy védjen a napon töltött idő alatt a káros sugarakkal szemben. 

A hüvelykujjszabály az, ami megmutatja, mennyi fényvédőt kell felvinnünk a bőrünkre. Az arcunkra negyedannyi fényvédő kell, mint a testünkre. Utóbbira nagyjából egy felesespohárnyi mennyiséget kellene felkennünk egy-egy alkalommal. És persze nem szabad megfeledkeznünk a napozás első számú szabályáról: rendszeresen ismételjük meg a nap folyamán a fényvédő felkenését a bőrünkre.

Forrás: Allure, fotó: Unsplash