Parfümvásárlás online: így válasszunk látatlanban

2020. augusztus 10.
Egy illat felidézheti bennünk a gyermekkori meleg otthont, a nagymama ölelését, életünk legemlékezetesebb nyarát vagy akár az első csókot. Mégis nehezen tudjuk elmondani másoknak, hogy mit is érzünk pontosan, amikor nap mint nap magunkra fújjuk kedvenc kis üvegcsénk tartalmát.

A parfümválasztás is felelős döntés

A divat nagyágyúja, Christian Dior szerint a parfümünk többet elárul rólunk, mint a kézírásunk. Ahhoz, hogy megtaláljuk a személyiségünkhöz, stílusunkhoz és a bőrünk saját illatához leginkább passzoló aromát, meg kell tanulnunk a kölnik titkos nyelvén beszélni. Eljött az idő, amikor felelős döntést hozhatunk azzal, ha az interneten keresztül választjuk ki legújabb kedvencünket – az ehhez szükséges képesség pedig könnyen elsajátítható. Csak egy kis kutatómunka és önismeret kell, és úgy fogunk majd beszélni a parfümökről, mint egy sommelier a borról.

Lehetséges, hogy eddig nem éreztünk késztetést arra, hogy jobban beleássuk magunkat a parfümök világába, mert csak besétáltunk a hozzánk legközelebb eső drogériába, és szemügyre vettük a polcok kínálatát. Egy pandémia sújtotta világban viszont nem biztos, hogy jól döntünk, ha több tucat vásárló között szagolgatjuk azokat az üvegeket, amiket már előttünk oly sokan megszimatoltak és kézbe vettek.

Hogyan kezdjünk hozzá?

Először is vizsgáljuk meg azon parfümök összetevőit, amiket nagyon szeretünk vagy szerettünk viselni. Tegyük fel magunknak a kérdést: mi a közös ezekben az illatokban? Milyen közös illatjegyek lelhetőek fel bennük? Milyen érzést keltenek bennünk, és mit próbálnak üzenni? Állapítsuk meg, hogy kedvenc parfümjeink mely illatcsaládba tartoznak: lehet például gourmand, ami cukros, édességszerű; orientális, például vaníliás; fás, fűszeres; gyümölcsös; virágos vagy ciprusos, mint a citrom és narancs.

Ne felejtsük el, hogy az illatjegyek sorrendje is számít. A fejillatot érezzük közvetlenül kifújás után, és ez párolog el legelőször. A szívillat hosszabb ideig marad jelen, az alapillat pedig sokáig, órákig, vagy akár napokig is körbeölelhet minket. Ezért is fontos a szakértők által sokat hangoztatott szabály, miszerint életünk parfümjét nem választhatjuk meg az első benyomás alapján, hanem minimum néhány óráig, de inkább több napig tartó viselés szükséges ahhoz, hogy meg tudjuk határozni, valóban tetszik-e nekünk egy adott termék.

Ahány ember, annyiféle illat

Ha valami igazán hozzánk illőt szeretnénk, akkor ne vegyünk meg egy parfümöt úgy, hogy eddig csak valaki máson éreztük. Minden kölni keveredik viselője bőrének kipárolgásával – így ugyanaz az aroma minden emberen más összhatást eredményezhet. A leggyakoribb parfümvásárlás közben elkövetett hiba az, amikor csupán a tesztcsíkot szagolgatva tesszük le a voksunkat egy adott termék mellett. Nem csak a bőrünk lehet hatással az illatunkra, hanem a fizikai környezetünk és a város is, ahol élünk. Mi más lehetne a legideálisabb hely egy parfüm kipróbálására, mint az otthonunk?

Ha sikerült leszűkíteni az összetevők listáját, és megvizsgáltuk, hogy melyik illatcsaládból szeretnénk választani, akkor nézzük meg, hogy tudunk-e mintát rendelni. Ugyan a drogériákban kihelyezett kávébabok semlegesítik az illatokat, de legjobb, ha egy olyan helyen tesztelünk, ahol nem zavar meg a többi ember és kozmetikum illata. Otthon nem fog a vállunkra nehezedni a döntéskényszer súlya sem, így kevesebb eséllyel fogunk olyan parfümöt venni, amit talán nem is annyira szeretnénk.

Ahogy a ruhavásárlásnál, úgy a megfelelő parfüm kiválasztásánál is fontos, hogy tudjuk, mi áll jól nekünk. Jobbára mindannyian igyekszünk a lehető legelőnyösebb öltözetben megjelenni – miért pont arra ne figyelnénk, hogy milyen illatfelhő vesz minket körül?

Érdekel a parfümök világa? Olvass tovább!

Forrás: Harper’s Bazaar
Fotó: Getty Images