Mennyire veszélyes a szőrtelenítés?

2020. augusztus 19.
Ma már túlnyomórészt a csupaszság számít erős trendnek, a szőrtelenítéshez kapcsolódó iparágak pedig világszerte virágzanak. De vajon mennyire egészséges a néha már túlzásba vitt csupaszság?

Borotva és önfertőzés

A feltett kérdésre, vagyis hogy mennyire egészséges a nagy erőkkel történő, folyamatos szőrtelenítés az egyik legújabb francia kutatás szerint az a válasz, hogy nem igazán, legalábbis számos esetben. Dr. Francois Desruelles, a nizzai Archet kórház bőrgyógyásza tanulmányában a csupasz nemi szervet fenyegető fertőzésekre hívja fel a figyelmet. Egész pontosan a molluscum contagiosum nevű, szexuális úton megkapható bőrbetegségre, aminek a terjedési aránya azóta nőtt meg ugrásszerűen, amióta a szőrtelenítés különféle válfajai végleg teret hódítottak, azaz az elmúlt egy évtizedben.

A molluscum contagiosum baktériumai eddig elsősorban gyerekekre és legyengült immunrendszerű felnőttekre voltak veszélyesek, de a szőrtelenítés miatt egyre kiterjedtebbé válik a fertőzöttek köre. 2011 és 2012 között 30 beteget vizsgáltak meg ezzel kapcsolatban, akik mind egy nizzai magánklinikán kezeltették magukat, és kiderült, hogy kivétel nélkül mindannyian szőrtelenítették intim testtájaikat, a legtöbben borotva, néhányan gyanta segítségével. A páciensek zömének egyéb bőrbetegsége is volt, szemölcs, bakteriális fertőzés, hegek, ciszta vagy begyulladt szőrtüsző, a molluscum contagiosumot kiváltó poxvírussal pedig részben a szőrtelenítés utáni vakarózás útján fertőződtek meg „önkezűleg”.

És ami mellette szól

Persze megijedni azért felesleges: igaz, hogy a szőrtelenítés következtében növekedhet a fertőzésveszély, de általában nem súlyos fertőzésekről van szó, a molluscum contagiosum által okozott bőrkiütések például maximum egy éven belül, különösebb kezelés nélkül is elmúlnak, de az egyéb fertőzések is legtöbbször könnyen kikezeltethetőek.

Olvastad már?

Viszont hathatós érvek a „pucérkodás” mellett – az esztétikai nézőponton túl persze -, hogy érzékeny testtájaink így kevésbé izzadnak, valamint hogy a szőrtelenítés elterjedése óta a lapostetű-fertőzések száma is jelentősen csökkent. Ha tehát csupaszon szereted, használd a borotvát vagy a gyantát bátran: a lényeg, hogy az intim részeidet és a többi testtájadat ne ugyanazzal a borotvával nyírd, és mindig csak megfelelő higiéniai körülmények között szőrteleníts.

A cikk teljes verzióját ITT találod!

Fotó: Unsplash

Olvass tovább!