5 szabály a szőrtelenítésről, amit sosem szabadna megszegnünk

2019. február 17.
A szőrtelenítés sok nő legjobb barátja és legfőbb ellensége is egyben. A sima bőr mellett a gyulladások, betegségek táptalaja is lehet egy rosszul elvégzett szőrtelenítés - de ennek nem kell feltétlenül így lennie! 

1. Az eldobható borotvát tényleg el kell dobni

A borotvánál fájdalommentesebb és gyorsabb szőrtelenítési módot nem nagyon tudunk, viszont érdemes néhány fontos faktorral számolni. Például, hogy az eldobható borotva nevében nem véletlenül van benne az eldobható szó: nemcsak azért érdemes minden szőrtelenítés után megválni tőle, mert a gyenge minőségű pengéknek gyorsan elhasználódnak, hanem mert potencionális fertőzésforrást is jelenthetnek. A tartós borotváknál pedig nem lehet megúszni a rendszeres alkoholos fertőtlenítést sem.

2. Fokozott figyelmet érdemel az intim szőrtelenítés

A szabályok az intim területen használt borotvára hatványozottan érvényesek: rendszeresítsünk külön borotvát intim szőrtelenítéshez, és a többinél is alaposabban fertőtlenítsük, cseréljük ezeket a darabokat. A szőrtelenítő krém használata kifejezetten tilos intim területeken, az elektromos borotvákkal való trimmelés viszont alternatívát jelenthet azoknak, akiknek a bőre nem bírja a rendszeres borotválást. (Itt is kulcsfontosságú az alkoholos fertőtlenítés használat előtt és után!) Szőrtelenítés után érdemes 100% pamutból készült, klasszikus –nem tanga – bugyit viselni, mely nem irritálja túlzottan a szőrtelenítés során amúgy is megviselt bőrt.

2. Ne szőrtelenítsünk uszoda vagy fürdőzés előtt!

Bármennyire is óvatosan szőrtelenítünk, közvetlenül fürdőzés, úszás előtt nem érdemes nekiállnunk a mutatványnak, ugyanis az ekkor keletkező mikrosérülésekbe baktériumok kerülhetnek, amelyek komolyabb szövődményekkel is járhatnak. Az pedig még veszélyesebb, ha közösségi térben (például étterem vagy szórakozóhely mosdójában) állunk neki egy gyors szárazon borotválásnak… Mindenképpen hagyjuk meg az otthonunknak és a szalonoknak ezeket a feladatokat.

3. A szőrtelenítő krémek veszélye

Mivel a szőrtelenítő krémek kemikáliákat tartalmaznak, nagyon fontos, hogy észben tartsunk néhány szabályt a használatukkal kapcsolatban: soha ne használjunk lejárt termékeket, ne hagyjuk fent az ajánlott idő után a szert és új termék vásárlása esetén mindig csináljunk egy próba-szőrtelenítést, hogy kiderüljön, allergiásak/érzékenyek vagyunk-e az adott krémre.

4. Elkerülhetőek a szőrbenövések!

A makacs és nem túl esztétikus szőrbenövések nagyrésze elkerülhető, ha szőrtelenítés után alapos testradírozást végzünk és megfelelően hidratáljuk a bőrünket. Ehhez válasszunk luffa szivacsot, radírozókesztyűket vagy egyszerűen kávézacc-tusfürdő kombót! Illetve, speciálisan szőrbenövés elleni krémekkel is felvehetjük a harcot a bosszantó jelenség ellen.

Fotó: Unsplash