Eláruljuk az intim bőrápolás titkát

2020. július 01.
Javában tombol a kánikula, előkerütnek a bikinik, és akkor hirtelen észbe kapunk: odalent is rendeznünk kell a terepet! Ezen a héten kozmetikusunk, Tamás Eszter összefoglalja nektek, hogy mire figyeljünk az intim tisztálkodók választásánál, de praktikus tippeket ad a szőrtelenítéshez is. Ha ezeket betartod, minden simán fog menni!

Nemcsak a bikiniszezon beköszönte miatt esett a választásom az intim tájékkal kapcsolatos bőrápolásra, ami szorosan összefügg a szőrtelenítéssel is. Kissé mostohának érzem ezt a témát, mert nem sokat olvashatunk arról, hogy ez a terület is ugyanolyan ápolást és odafigyelést igényel, mint bármely más testfelületünk – tisztítás, peeling, hidratálás, szőreltávolítás, dezodorálás stb.

Mivel tisztálkodjunk odalent?

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a hagyományos tusfürdő vagy szappan nem megfelelő erre a célra, mivel az intim nyálkahártya különösen érzékeny. A terület pH-értéke sokkal savasabb, mint más bőrfelületeken, hogy védekezni tudjon a kórokozókkal szemben. Tehát a lúgos szappanok, a jól habzó SLS- (nátrium-laurét-szulfát) tartalmú termékek irritatív hatásúak, agresszíven távolítják el bőrünkről az olajos, zsíros szennyeződéseket, de ezáltal a bőr faggyútermelési mechanizmusát is felborítják.

A legfontosabb tehát, hogy ha lehet, inkább a bio- és natúrtermékekhez nyúljunk. Gyengéden, kíméletesen tisztító géleket, habokat ajánlok, amelyek gyógynövényekből kivont hatóanyagokból, természetes növényi illóolajokból származó illattal és deoaktív összetevőkkel készülnek.

És azt tudtad például, hogy az intim területet érdemes radírozni, hogy megelőzzük a kellemetlen szőrbenövést?

Meglepő, de a rendszeres peelingezés is csodákra képes. Ha rendszeresen eltávolítod az elhalt hámsejteket, akkor azok nem képeznek torlaszt, így a növekedésben lévő szőrszálak akadály nélkül felszínre jutnak.

Láttad már?

Aki rendszeresen szőrtelenít, annak érdemes hidratálni, táplálni, regenerálni a bőrét az intim területeken is, hiszen egy ép, vitális bőrfelületen zökkenőmentesebben tud működni a gyantázás is, mint egy száraz, sérülékenyebb felületen.

Melyik szőrtelenítési módszer a leghatékonyabb és a legkíméletesebb?

Ha a depilációról (ideiglenes szőrtelenítés) kérdeznek, kozmetikusként inkább a profi szőrtelenítési technikák híve vagyok, mivel ezek sokkal biztonságosabbak, tartósabbak, mint az otthoni gyantázás, borotválás, epilálás vagy szőrtelenítő krémek. Lehet, hogy a nem kívánt szőrszálaktól ugyan megszabadulunk, de égési sérüléseket, véraláfutást, szőrtüszőgyulladást könnyen szerezhetünk. Nyáron ráadásul sokkal körültekintőbbnek kell lenni, ha szőrtelenítünk: izzadunk, erősebb az UV-sugárzás, és sokat járunk strandra, uszodába, ahol fertőzéseknek van kitéve az intim terület.

Bízzuk inkább tapasztalt szakemberre, aki professzionális kozmetikumokkal és kellő gyakorlattal rendelkezik, így fájdalommentesen és hosszabb ideig élvezhetjük a simaságot.

A jó szakember előkészíti a területet: alaposan fertőtlenít és előápolókat (amelyeknek a célja a felület zsírtalanítása, majd mattítása) használ a művelet megkezdése előtt, valamint körültekintően kikérdez az esetleges érzékenységről, allergiáról.

A piacon számos modern depilációs eljárás létezik, amelyek közül kiemelném a cukorpasztás szőrtelenítést, ami kíméletesebb, kevésbé fájdalommentes:

• Természetes összetevőkből áll: cukor + víz ( + néha citromsav), nem okoz allergiás tüneteket

• Csak a szőrszálak tapadnak bele, nem sérti az ép hámréteget (kisebb a fájdalom)

• A rövid, 1-2 mm-es szőr is eltávolítható vele

A másik nagy favoritom egy friss fejlesztésű gyanta, az úgynevezett wax, amelynek a legfőbb előnye, hogy nem tartalmaz fenyőgyantát. Kíméletesebb a hagyományos gyantánál, mivel nem törik, nem szakad az anyag, ahogy filmréteget képez a bőrön. Alacsonyabb az olvadáspontja, így nem okoz bőrsérülést, bőrkárosodást.

Mivel gyantázás után könnyen átjárható a bőr a kórokozók előtt, így az utóápolás is fontos: fertőtlenítés, gyulladáscsökkentés, nyugtatás is része kell, hogy legyen a kezelésnek.

Válassz olyan szakembert, akivel bizalmi kapcsolatot tudsz kiépíteni, jó minőségű anyagokat használ, nagy a technikai tudása, és ezek kombinációjával garantáltan magabiztosan távozhatsz a szalonból.

És ami még nagyon fontost: intim gyanta után 24–48 óráig közvetlenül ne menjünk napra, szoláriumba (pigmentfoltokat szerezhetünk), szaunába, és kerüljük a túlzott izzadással járó testmozgást (sérülékeny a frissen gyantázott terület).

Olvastad már?

Fotó: Unsplash