Mi az a vaginagőzölés, és miért nem jó ötlet kipróbálni?

2020. október 23.
A vaginagőzölés témája újra és újra előjön, hol Gwyneth Paltrow Goopja kapcsán, hol Chrissy Teigen Insta-képe miatt, hol pedig azért, mert a luxusfeleségek guggolnak a gőz felé. Egyesek csodaszerként tekintenek rá, mások – elsősorban a szakemberek – viszont arra figyelmeztetnek, hogy nagy gondokat is tud okozni.

A vaginagőzölés gyakorlatilag nem más, mint forró, gyógynövényekkel teli vödör fölötti ülés. A gőzölés pártolói szerint ez egy ősi technika a vagina méregtelenítésére, amely következtében a menstruáció kevésbé fájdalmassá válik, és akár még termékenyebbek is lehetünk tőle. Azonban az igazság ennél sötétebb.

Nincs meggyőző modernkori, tudományos kutatás a vaginagőzölés előnyeiről, sőt inkább arról számolnak be az orvosok, hogy csúnya sérüléseket is szerezhetünk a fortyogó gyógynövényes széken ülve. Egy amerikai hüvelyfal-süllyedéses nő például égési sérüléseket szerzett, amikor napokon keresztül végezte a vaginagőzölést abban a reményben, hogy így megúszhatja az orvosi beavatkozást. A vagina körüli terület kifejezetten érzékeny, és nagyon nehézkes az ott keletkező égési sérüléseket kezelni, de ennél még talán nagyobb probléma az új szépséghóborttal az, hogy a forró vízbe kerülő gyógynövények akár erős allergiás reakciót is válthatnak ki vaginatájékon.

vaginagozoles

Másrészről pedig nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a testünk csodálatosan ki van találva, a vaginának nagyszerűen működő öntisztító rendszere van, nem szorul „méregtelenítésre”. A vagina pH-egyensúlyáért olyan baktériumok felelősek, amelyeket ha külső beavatkozással – például gőzöléssel – felborítunk, akkor akár fertőzéseket is összeszedhetünk. Különösen nagy a fertőzésveszély a postpartum időszakban, ezért is kavart nagy port Chrissy Teigen vaginagőzölése két évvel ezelőtt.

Ha komoly menstruációs vagy általános alhasi fájdalmaink vannak, akkor egyértelműen orvosi kezelésre van szükségünk, ha azonban csak a menstruációs időszakban könnyítenénk a közepes alhasi fájdalmakon, akkor a veszélytelen melegítőpárnák, forró vizes menstruációs palackok vagy melegítőtapaszok lehetnek alternatívák. De ha csak unatkozunk, vagy kipróbálnánk valami újat, akkor se válasszuk a vaginagőzölést!

View this post on Instagram

{ NEW MOON STEAM CIRCLE } 🌬Monday, November 16th from 6-8pm in the hills above Sonoma, CA. 🌬Join me and a small circle of women for a quiet, cozy evening of tea sipping, New Moon intention setting, and a customized vaginal steams brewed to restore balance to your root and vitality to your life! 🌬Steaming is contraindicated during menstruation, postpartum bleeding, and pregnancy – though not always. If you have personal questions regarding safety or if you’re a good candidate for steaming please DM me. 🌬Steam stools (gorgeous cedar stools sealed in avocado oil, pictured here @thenakedbuilder ), induction burners, and herbs @_thestingingnettle_ will be provided and available for purchase. 🌬$40-$275 (with stool $175, burner $30 + herbs $30 purchase) 🌬Link to register in bio or go to www.katecoletti.com and “Schedule Your Appointment” -> “Workshops” #yonisteam #vaginalsteaming #womensupportingwomen #womenscircle #restoreyourroot #holisticpelviccare #arvigotherapy #womenswork #sisterhood #newmoonritual #newmoonmagic #selfcare #roottorise #midwife #wildwomanwellness

A post shared by Kate Coletti (@wildwomanwellness) on

Fotó: Getty Images