Mi a közös a cápában és a hüvelyben? – 9 lenyűgöző tény a női nemi szervről

2019. december 04.
Készítettem egy kis összeállítást a vagináról. Hogy miért? Mert annyi dolog van, amit nem tudunk a saját testünkről.

1. A csiklóban mintegy 8000 idegvégződés található, ami körülbelül kétszerese a férfi nemiszervben található idegvégződéseknek. Ez a szerv az egyetlen, mely csak és kizárólag örömszerzésre szolgál. A látszattal ellentétben a csikló nem kizárólag külső szerv, a nyúlványai körülölelik a hüvelyt is.

2. A hüvely átlagos hossza 6-9 centiméter, de kétszer akkorára képes tágulni szexuális izgalom hatására, szülésnél pedig a tágukás még sokkal tovább képes fokozódni.

3. A vaginának saját öntisztító rendszere van. Éppen ezért nem szükséges intim mosakodókat (csak tiszta vizet) használni a tisztításához, a testünk saját maga képes elvégezni a többi feladatot. Illetve ezért nem szükséges belülről megmosni a hüvelyünket: a bekerülő szennyeződéseket napról napra kidolgozza magából a hüvelyflóra, ennek az eredményét láthatjuk a bugyinkon is.

4. A méhnyak folyamatosan változtatja a pozícióját a ciklus során. A méhnyak ovuláció környékén nyitottabb, hogy könnyebben feljussanak benne a spermiumok, míg egyéb időszakokban zártabb, keményebb és lentebb helyezkedik el.

5. A hüvelyben és a joghurtban is megtalálható a laktobacilus. Egy wiskonsini egyetem egyik hallgatója kivonta a saját hüvelyflórájából a laktobacilusokat, hogy megnézze, képes-e az a tejből joghurtot csinálni. Sikerült neki.

6. A még nem szült nőknél a méhnyak tapintásra orrhegyhez, míg szülés után a cseresznyéhez hasonlít.

7. A kis- és nagyajkak színe másmilyen, mint a bőrünk színe. Teljesen normális, ha lilás, barnás, pirosas, rózsaszínes árnyalatú ez a terület, sőt, izgalom hatására színváltásra is képes, hiszen ekkor több vér áramlik oda.

8. A méhnyak a tojásfehérjéhez hasonló nyákot termel peteérés előtt. Ennek a nyáknak az a szerepe, hogy életben tartsa a spermiumokat a megtermékenyítés érdekében.

9. A hüvely izgalom hatására természetes síkosításra képes. Az ekkor termelődő anyag az úgynevezett szkvalén, mely a természetben a cápák májában található meg a női nemiszerven kívül.

Fotó: Getty Images