Kamala Harris szépségrutinja megosztja a feministákat?

2020. november 17.
Mióta Joe Biden megnyerte az amerikai elnökválasztást, és kiderült, hogy Kamala Harris lesz az Egyesült Államok első női alelnöke, már messze nem csak a politikusnő példátlan pályája beszédtéma a közösségi médiában.

Az 55 éves politikus sokak példaképévé nőtte ki magát az utóbbi időszakban. Nem csupán bevándorló szülők gyermekeként lett Amerika első női alelnöke, de sokan egy szebb, egyenlőbb jövő reményét látják abban is, hogy mindemellett fekete és ázsiai felmenőkkel is rendelkezik. Kamala Harris nemrég azonban a sminkje és a megjelenése kapcsán is fókuszba került, bár többnyire a first lady „pozíció” az, amellyel szorosan együtt jár a bulvársajtó szépség- és divatszekciójában való rendszeres szereplés.

Kamala Harris alelnök

Lehet-e politikus és egyszerre szépségikon?

A brit The Telegraph Harris klasszikus, mégis politikai berkekben újszerű sminkelési stílusát méltató cikkében tért ki arra, hogy Kamala a modern idők szelét hozza beauty téren is. Letérve a Hillary Clinton vagy épp Theresa May kijelölte konzervatív útról, Harris a korábban nem túl professzionálisnak számító matt finishek helyett simán felken ugyanis egy-egy fényes rúzst vagy színezett ajakfényt is.

Kattints tovább!

A „Miért is Kamala Harris az a modern szépségikon, akire a világnak szüksége van?” felvetéssel indító cikk azonban nem mindenki tetszését nyerte el, akik a makulátlan alapozás, a szemfókuszú makeup tengelyén túllépve egészen máshonnan közelítették meg a témát. „Az első színes bőrű női elnök, a The Telegraph pedig a szépségszerkesztőnek adja a ki a témát” – reagált csalódottan a nemek közötti egyenlőségért küzdő Women’s Equality párt, és aztán a Twitteren is özönlöttek a téma kapcsán a pró és kontra vélemények. A Huffington Post ugyanakkor Ne tarts rossz feministának, csak mert olvasni akarok Kamala Harris sminkjéről címmel hozott le egy írást, azt bizonygatva, hogy a tradicionálisan alulreprezentált női jelenlét ellen küzdők igenis egyszerre ünnepelhetik Kamala sikerét, és érdeklődhetnek a politikusnő modern makeupstílusa iránt, amely simán lehet a politikusnők számára az önkifejezés eszköze.

De lássuk, mitől is olyan modern a politikai szcénában Kamala sminkje, ahogyan sokan, köztük a The Telegraph szerzője is tartja. Gondosan formázott, sőt szedett szemöldökök (mindez a bozontos szemöldöktrendek korában), gondos alapozás, többnyire a nude palettán mozgó, de fényes, vagy éppen gyöngyház hatású finom ajakrúzsok, -fények és a fekete szemceruzát (belső vízvonalon futó) sem nélkülöző, füstösbe hajló szemsmink. Utóbbira láthattunk már szolid, de hangsúlyosabb példát is a politikusnő nyilvános megjelenésein, amelyhez többnyire hosszú, drámai pillák párosulnak. Ami pedig a beauty téren szinte Kamala „védjegyének” számító, gondosan karban tartott, aszimmetrikusan elválasztott, lépcsőzetesen vágott fényes, egészséges frizurát illeti: annyira tökéletesek a tincsei, hogy 2020-ban állandóan visszatérő téma az amerikai közösségi médiában, hogy valójában paróka…

Fotó: Getty Images