Az 5 legjobb, bevált tipp fekete mitesszerek ellen

2020. november 27.
Azok az idegesítő pici fekete pöttyök az orrodon soha nem akarnak eltűnni? Lehet, hogy a következő tanácsokat még nem próbáltad. Szépségbloggerünk, Peonilla megosztja, hogyan szabadulj meg tőlük.

A fekete mitesszer = oxidálódott faggyú + elhalt hámsejtek

A leggyakrabban orron, állon, esetleg arcon, homlokon, háton megjelenő apró fekete pöttyök a mitesszerek. Ezek a pórusokban összegyűlt faggyúból, elhalt hámsejtekből álló kis dugaszok, amelyek a levegő hatására oxidálódnak, így lesz fekete a színük. A jó hír, hogy nem gyulladással járó bőrtünetről van szó, ám komolyabb eltömődés vagy bacik elszaporodása esetén akár pattanás is kialakulhat belőlük.

bőrápolás fekete mitesszerek
Használj enzimes vagy szalicilsavas hámlasztót

A szemcsés radírok helyett válaszd inkább a kémiai, azon belül is a BHA (azaz szalicilsavas) hámlasztókat. Ezek ugyanis a pórusok mélyét is képesek kitisztítani és normalizálják a faggyúműködést. A másik szuper, gyengéd alternatíva az enzimes peeling, ami gyümölcskivonatokkal (pl. papaja, ananász, gránátalma stb.) képes koptatni a bőrt, kipucolni a pórusokat. Heti kétszer, maximum háromszor használd őket, de nem szükséges egész arcon, felviheted csak a kritikus, mitesszeres részekre is.

Olvastad már?

Építsd be a C-vitamint a rutinodba

A C-vitamin mint csúcsösszetevő azért hasznos, mert amellett, hogy kiváló ragyogásfokozó és anti-aging hatóanyag, képes a faggyú oxidálódásának folyamatát meggátolni, illetve csökkenteni. Azaz a fekete kis mitesszerek kialakulását már csírájában elfojthatod. A C-vitaminos szérumod a reggeli rutinodban az arclemosás után és a hidratálód előtt használd. Mielőtt felvinnéd az alapozódat, ne feledkezz meg a fényvédelemről sem.


Tegyél fel agyagos maszkot

Szintén heti maxiumum két alkalommal, amikor épp nem hámlasztózol, használj valamilyen agyagos maszkot. Ezek por- vagy krémes formátumban is kaphatóak, és azért hatásosak, mert egyrészt méregtelenítenek, megtisztítják és összehúzzák a pórusokat, másrészt csökkentik az olajtermelést is. A kulcs, hogy rendszeresen kell használni őket. Arra figyelj, hogy csak a feltüntetett ideig hagyd fent a maszkot, és mindig krémezd be az arcod utána, az agyag ugyanis a nedvességet is elszívja a bőrödből.

Próbáld ki az azelainsavat és/vagy niacinamidot

Van, akinek az egyik, másnak a másik válik be jobban. Mindkettő szérum formában a legelterjedtebb, és mindkettő gyulladáscsökkentő hatású. A niacinamid inkább a faggyútermelést szabályozza, az azelainsav pedig amellett, hogy antibakteriális hatású, segíti a bőrsejtek osztódásának folyamatát, így megakadályozza a pórusok eltömődését. Először az egyiket szerezd be, és adj neki néhány hetet, hogy meglásd, használ-e. A niacinamidot nem szerencsés hámlasztókkal vagy C-vitaminnal együtt alkalmazni, ezt vedd figyelembe.

Kerüld a túl nehéz, testes hidratálókat

Ha mitesszeres a bőröd, vagy hajlamos vagy rájuk, fontos alapszabály, hogy részesítsd előnyben a könnyedebb, géles, vízbázisú krémeket. A túlságosan gazdag, sűrű hidratálók ugyanis könnyen eltömíthetik a pórusokat. A bőröd hidratáltan tartása azonban mindenképpen fontos, ne szkippeld ezt a lépést, csak válassz jól. Ha úgy érzed, hogy a nem mitesszeres helyeken száraz, feszül a bőröd, ott persze használhatsz testesebb krémet, de a kritikus részeket mindenképp kerüld. Érdemes az összetevőlistát is átböngészned, hogy tartalmaznak-e a termékeid komedogén, azaz potenciálisan póruseltömítő anyagokat.

Fotó: Pexels