A kémiai hámlasztók ereje

2020. május 06.
A bőrradírok nyomában érkező otthoni kémiai hámlasztók igazi bőrszépítő szupersztárokká nőtték ki magukat az utóbbi években. Varga Erika bőrterapeuta segítségével annak jártunk utána, hogy mi a sikerük titka, és hogyan érdemes biztonságosan használunk őket.

Szinte minden aktuális, a feltörő szépségpiaci szereplőket elemző felmérésben a befutók között szerepelnek a savas, azaz a kémiai hámlasztók. Egyre több mainstream márka mélyül el kifejezetten ezen a területen, és számít nagyágyúnak (Paula’s Choice, e.l.f., First Aid Beauty, Drunk Elephant, Neogen, The Ordinary, REN), de a nagy kereskedelmi gyártók is egyre több, fürdőszobapolcra szánt minőségi hámlasztóval jelennek meg.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Our love letter to you 💌⁣ We called it #barewithus🐘. And that’s exactly what we invite you to do. ⁣ ⁣ Here’s how to use it: ⁣ ⁣ ☀️ Skip your a.m. cleanse and instead splash your face with water to wake up (in honor of your acid mantle), then go straight in with a smoothie of #cfirma and #lalabutbetter, topping it off with #umbratinte for protection. ⁣ ⁣ 🌙 In the evening, cleanse with #besteno9 and pat dry. Apply #framboos underneath an ultra-quenching layer of #fbalm. Hit the 🛌 ⁣ ⁣ Are you ready to #barewithus🐘? Tap to shop!⁣ ⁣ Available now at #drunkelephant.com + @sephora + @sephoracanada + #SephoraInJCP + @meccamaxima + @spacenk + @cultbeauty

Drunk Elephant (@drunkelephant) által megosztott bejegyzés, Ápr 27., 2020, időpont: 3:00 (PDT időzóna szerint)

A savas hámlasztók mára az arcbőrükre, fiatalságukra rendszerint különösen érzékeny hírességek napi rutinjába is beépültek. Charlize Theron bevallottan rajong a Dior nagyon gyengéd Instant Gentle Exfoliant termékéért, míg Camila Cabello amerikai énekesnő napi szinten veti be kedvenc, alacsonyabb százalékú hámlasztóit. „Minden nap használok hámlasztót, mert a fellépéseimen a sok smink, izzadság és piszok megül a bőrömön. Sok helyre megyek, különböző reptereken fordulok meg, muszáj egészen mélyen megtisztítanom az arcom.”

Határ a csillagos ég

Egy-két évtizede még a kozmetikusok kezei között is féltünk a savas hámlasztásoktól, mára viszont egyre többen nyúlnak magabiztosan az otthoni hámlasztótermékek után. A siker titka, hogy a különböző saverősségű kémiai hámlasztók tényleg látványosan szépítik a bőrt, mitesszeres, pigmentfoltos, pattanásos, fakó, rosaceás arcbőr esetén is mentőövet nyújtva.

Személyre szabhatóságuk és az azonnali látványos hatás mellett azért is imádják a felhasználók, mert gondosan szabályozott összetételüknek hála sokkal gyengédebb megoldást jelentenek számos fizikai bőrradírral szemben. Bár talán elsőre sokaknak ijesztő a sav jelenléte, az okos százalékbeállításnak hála itt tényleg kíméletesebben távolítjuk el az elhalt hámsejteket. A savas formulák a mélyre hatolva, gyengéden oldják le őket az arcunk felszínéről, helyet adva a megfiatalodó bőrnek, és elkerülve így a túl gyakori bőrradírhasználat esetén jól ismert mikrosérüléseket.

Varga Erika holisztikus bőrterapeuta szerint a tél ideális szezon a nyárban megfáradt bőrünk savas kezeléséhez. „Ilyenkor érdemes az arcápolásunkat is átalakítani, és jöhet a bőrmegújítás. A napfényt imádjuk, hasznos a szervezetünknek, de kellemetlen nyomokat hagyhat a bőrön, elmélyült ráncok, pigmentfoltok és extra szárazság jelenhetnek meg” – mondja a szakértő, aki szerint ezekre a tünetekre is tökéletes választás az otthoni hámlasztás.

Olvastad már?

„Vitathatatlan, hogy a savas tisztítás kifejezés kissé félelmetesen hangozhat, hiszen savakat juttatni a bőrre mindenkinek idegen kicsit. A savak használata az elhalt hámsejtek eltávolítására, inkább tűnhet tudományos kísérletnek, mint bőrápolási rutinnak. De a félelmek nem megalapozottak, ugyanis a folyékony peelingek bőrre gyakorolt hatása enyhébb, mint a fizikai (mechanikai) radíroké. Ez utóbbiak a súrlódást használják az elhalt hámsejtek eltávolítására, a kémiai hámlasztók pedig az egészséges és az elhalt hámsejtek közötti kötéseket gyengítik meg. Felgyorsul az elhalt bőrsejtek leválási sebessége, és a bőröd megújulása látványos lesz” – megy bele a hámlasztók működési elvébe a bőrterapeuta.

Varga Erika azt javasolja, legyünk bátrak, kísérletezzünk a folyékony peelingekkel, de ne vigyük túlzásba. „Fontos személyre szabni az alkalmazásukat, ezért mindig figyeljük a bőrünk reakcióit, és aszerint alakítsuk használatuk gyakoriságát. És persze kötelező a fényvédelem és az alapos hidratálás is.”

Melyik az igazi?

A bőrterapeuta azt mondja, alapvetően háromféle csoportból tudunk választani magunknak, vagyis az arcbőrünknek nagy eséllyel megfelelő terméket. „A két közismertebb, az AHA savak (alfa-hidroxi-acid) és a BHA savak (béta-hidroxi-acid) csoportja. Előbbibe a glikolsav és a tejsav tartozik, amiket gyümölcssavaknak is nevezünk, és kiváló bőrmegújító, halványító tulajdonságuk miatt lehetőséget nyújtanak a szabad gyökök okozta kellemetlenségek enyhítésére. A szeborreás, pigmentált, fakó, aknés problémák mellett alkalmazhatók az érett bőrök regenerálására is, anti-aging téren nagyot alkot.”

A BHA sav – közismert nevén szalicilsav – rövid- és hosszú távú hatással is van a bőrre, az öregedéstől kezdve egészen a pattanásokig. Behatolva a pórusokon mélyebbre jut, mint az AHA sav, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. „Ezzel a savval kicsit óvatosabban kell bánni, ne használjuk sokáig, (használjunk fényvédőt), csak addig, amíg a zavaró bőrelváltozások el nem tűnnek.” A PHA (polihidroxi acid, például glukono-delta-lakton) az AHA kistestvére hatását tekintve, igaz, egy fokozattal még kíméletesebb, az érzékeny bőrcsoport kedvence lehet, egyszerre szépíti és hidratálja a bőrt.

Láttad már?

Forrás: Marie Claire magazin

Fotó: Getty Images