Peonilla: „Ezektől lett újra szép és egészséges a bőröm”

2020. február 14.
Szépségbloggerünk, Peonilla ezen a héten őszinte, személyes tapasztalatait osztja meg veletek arról, hogy milyen szépségápolási és életmódbeli változtatások segítettek neki abban, hogy megszabaduljon a fél életét végigkísérő, bosszantó pattanásoktól.

Nem titok, hogy sajnos nem áldott meg tökéletes bőrrel a sors. Nagyjából a gimis évektől kezdve pattanásokkal küzdöttem, ami miatt nem túlzás azt állítani, hogy mindent kipróbáltam kezdve a drogériás szárító termékektől a natúr házi szappanokon és drága high-end márkákon át a bőrgyógyász által felírt gyógyszertári készítményekig. Szó szerint mindent. Egészen addig a pontig azonban nem tapasztaltam tartós pozitív eredményt, amíg nem kezdtem el távolabbról szemlélni az egész pattanás-kérdést. Hiába kerestem én is, más hasonló cipőben járókkal egyetemben „A csodaterméket”, ami majd egy szempillantás alatt elmulasztja az összes csúfságot a bőrömről, nem találtam meg. Mert nincs ilyen.


Tudatos, irritációmentes, személyre szabott bőrápolási rutin van, ami sokat segít, de ez is csak egy kis szelete a teljes képnek. (Ugyanígy, ha a ráncok ellen keresed a tuti ránctalanítót, vagy a száraz/olajos bőrödre a tökéletes krémet, tudd, hogy ez a legtöbb esetben nem lesz elég. Sajnos a dolog ennél sokkal összetettebb.) A szép bőr ugyanis nem csak és kizárólag a fürdőszobapolcodon sorakozó termékek lelkiismeretes használatának eredménye, hanem a teljes életmódodé.

Ebben a posztban megosztom veletek, hogy nekem milyen változtatások hoztak valóban hosszú távú eredményt. Ami nem azt jelenti, hogy ma már soha nem bukkan elő egyetlen apró pattanás sem a bőrömön, de többnyire tiszta az arcom, ami óriási eredmény, hiszen természetes úton értem el. Nem biztos, hogy ezek közül mindenkinek minden beválik, mert ahogy a testünk, a bőrünk is teljesen egyedi, de azt gondolom, vannak általánosabb érvényű „szabályok”, amik nagy valószínűséggel közelebb visznek a vágyott tiszta, egészséges bőrképhez.

1. Kiiktattam az irritáló és komedogén összetevőket

Amikor elkezdtem nemcsak csomagolás, ár és illat alapján vásárolni, hanem vettem a fáradtságot, hogy megértsem, mit jelentenek az INCI-ben (összetevőlista) szereplő furcsa nevű összetevők, egy teljesen új világ tárult elém. Egy bekezdésben most nem fogok tudni összetevőlistaelemzés-oktatást tartani, de őszintén ajánlom, hogy te is fektess ebbe egy kis energiát és mindig csekkold, mit tartalmaz valójában az a termék, mielőtt bedőlsz bármilyen marketingszövegnek.

A teljesség igénye nélkül irritáló összetevőnek számít az alkohol (alcohol denat, ethanol, benzyl, isopropyl alcohol stb. kivéve a zsíralkoholok pl. cetyl, cetearyl, setaryl, lauryl, myristyl alcohol), a sodium lauryl sulphate (SLS), a parfümök (fragrance, perfume), illatanyagok és illóolajok is (pl. bergamott, grapefruit, fahéj, citrusok, menta, eukaliptusz). Komedogén – azaz potenciálisan pattanást okozó – összetevők az ásványi olajok (petrolatum, mineral oil, paraffin), a kókuszolaj, a méhviasz, kakaóvaj, shea vaj, lanolin, alga kivonat, Isocetyl Stearate, Isopropyl Isostearate, Isopropyl Myristate stb. Nyilvánvalóan a parabének, egyéb mesterséges és felesleges kemikáliák szintén tiltólistásak, de alapvetően mindig azt figyelem, hogy az INCI lista első 7 helyén a felsoroltak közül lehetőleg ne szerepeljen semelyik. A lista végefelé, ha van 1-2 problémásabb összetevő, az kevésbé kockázatos, de persze, a minél szebb INCI lista a cél. Ellenőrzéshez gyakran böngészem a Krémmánia és EWG oldalakat, hiszen fejből én sem tudok mindent.


2. Elhagytam a tejtermékeket és a szóját

Kutatásokkal egyértelműen még nem tudták bebizonyítani, hogy a tejtermékek fokozzák a pattanások kialakulását, ennek ellenére mégis rengetegen számolnak be arról, hogy amint kiiktatták őket az étrendjükből, drasztikusan javult a bőrük állapota. Én is egy vagyok azok közül, akik ezt csak megerősíteni tudják, részben ezért évek óta nem fogyasztok tejterméket. (Részben pedig amiatt, hogy a gyomrom se szereti őket). A vajat hagytam el legkésőbb, amikor rájöttem, hogy ez az általam imádott kenyérfeltét is kibabrál a bőrömmel.

A szója aknéra hajlamosító hatása szintén későbbi felfedezés nálam (a kávémba évekig szójatejet öntöttem, mondván a legjobban habosítható növényi tej). Egy éve teljesen leálltam vele, aminek hála a hátamon néha előbukkanó pattanások végleg elmúltak. Azóta a mandulatej a kedvencem.


3. Mérsékeltem az olajos magvak, zsíros ételek fogyasztását

Nálam óriási „trigger” az olaj és a zsír is. Ha olajban sült, túl zsíros ételekből, illetve olajos magvakból (vagy magkrémekből pl. mogyoróvajból) túl sokat eszem, garantált a másnapi gyulladt pukli. Sajnos a csokoládé is hasonló csúfos következményekkel szembesít, ezért néhanapján 1-2 kocka feketecsoki a maximum, amit engedélyezek magamnak (szerencsére nem vagyok csokifüggő).

A cikk folytatásáért kattints Peonilla oldalára!

Ha Peonilla további tanácsaira vagy kíváncsi, kattints IDE!

Fotó: Unsplash