Erre figyelj, ha barázdált a körmöd!

2021. január 07.
A köröm hosszanti és keresztirányú barázdái legtöbbször csak az idő múlását mutatják, néha azonban komoly betegségek vészjós jelei lehetnek.

Ha körmökről van szó, a legtöbben a manikűrre, netán az aktuális kedvenc körömlakkunkra asszociálunk – ám körmeink egészségén csak a legritkább esetben törjük a fejünket. Pedig azok elszíneződése, a fehér csíkok, a töredezés, a hosszanti vagy keresztirányú barázdák betegség, vitami-n vagy ásványianyag-hiány jelei lehetnek.

barázdált köröm

Barázdák a körmön

Ahogy a kezeken, úgy a lábkörmökön is megjelenhetnek olyan barázdák, amik nemcsak esztétikailag, de tapintásra is kellemetlenek. Hosszanti csíkok esetén aggódni nem kell, legtöbbször egy olyan ártalmatlan elváltozásról van szó, ami az időskor számlájára írható, míg nagy ritkán vérszegénységre, netán ízületi gyulladásra utalhatnak. Más a helyzet a vízszintes vagy keresztirányú barázdákkal, amik gyakran cukorbetegség, pajzsmirigy-rendellenesség vagy vesebetegség kísérői. A barázdákat a szakemberek a bőr ráncaihoz hasonlítják, amik a kor előrehaladtával és a keringés lassulásával alakulnak ki.

A barázdákat eltüntetni nem, de kezelni lehet: óvatos körömpolírozással, átlátszó kitöltőlakkal a durva barázdák tompíthatók, de erős csiszolás, dörzsölés, a műköröm vagy a lakk durva eltávolítása csak ront a helyzeten, a körömlemez elvékonyodik, a köröm pedig sokkal könnyebben törik.

A bőrgyógyászok tippjei barázdált körmök ellen

  • Ha nem bánjuk, viseljünk rövid körmöket, és mondjunk le a műkörmökről, lakkokról
  • Hagyományos körömreszelők helyett üveg körömreszelőt használjunk, ez ugyanis nem okoz mikroszkopikus repedéseket a köröm felületén
  • Mozogjunk és masszírozzuk a kezeinket rendszeresen, hogy a végtagok keringése, vérellátása kiegyensúlyozott maradjon
  • A házi- és kerti munkák során viseljünk kesztyűt
  • Folyamatosan hidratáljuk a kezeinket, ha lehet, alkalmazzunk olajat (pl. kókuszolajat)
  • Amennyiben a barázdák váratlanul jelennek meg, keressünk fel egy szakembert

Forrás: Allure Fotó: Getty Images

Olvass tovább!