Orvosi méz: a hibátlan bőr természetes elixírje

2021. április 20. |

A házi gyógyászat szuperelixírje az orvosi méz, ami nemcsak a szervezet, de a bőr egészségét és szépségét is őrzi.

Az orvosi méz (avagy manuka méz) az Új-Zélandon és Ausztráliában őshonos örökzöld manukafa nektárjából készül, a többi mézfajtához képest jóval erősebb antibakteriális tulajdonsággal bír – pozitív hatását világszerte rengeteg kutatás bizonyítja. Nemcsak kiváló immunerősítő, de vírusos és bakteriális megbetegedések esetén, sőt gyomorfekély, emésztési panaszokkor is hatékony gyógyszer. (Az orvosi méz a cukorbetegek számára is biztonságos, nincs hatással a vércukorszintre.) Látványosan felgyorsítja a fekélyek, a sebek, tályogok, műtéti hegek, csípések, égési sérülések gyógyulását, sterilizál, hidratál és hozzájárul az új bőrszövet kifejlődéséhez. Ekcémás, pattanásos, aknés bőr, illetve bakteriális bőrbetegségek és allergia esetén is kiváló gyógymód.

orvosi méz

A száz százalékban természetes összetevőket tartalmazó méz csomagolásán kétféle nemzetközileg védett jelölést kell keresni: UMF és MGO. Előbbi a Unique Manuka Faktor rövidítése, vagyis azt az összetevőt jelöli, ami a terméket a többi méztől megkülönbözteti. Az MGO a manuka méz egy fontos összetevőjére, a metilglioxalra utal, aminek a méz antibakteriális erejét köszönheti. Míg egy hagyományos mézben ez az érték 0-10 mg/kg mennyiségben található meg, addig az orvosi méz esetében ez 20-800 mg/kg is lehet.

Az orvosi méz erejét nemcsak a természetgyógyászat, de az orvostudomány és a szépségipar is elismeri, nem véletlen, hogy számtalan kozmetikai termék – bőr-és hajápolók – összetevője az orvosi méz. Hidratál, javítja a bőr tónusát, textúráját, de revitalizálja a fejbőrt és táplálja a hajhagymákat is. Mivel a manuka méz bizonyítottan csodaelixír, ára meglehetősen borsos – és rengeteg hamisítvány kerül forgalomba.

Forrás: Vogue Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!

Innovatív natúrkozmetikumok, amiket neked is érdemes megismerned

Innovatív natúrkozmetikumok, amiket neked is érdemes megismerned

Bár nagyanyáink is sokszor használtak gyógynövényeket vagy natúrkozmetikumokat szépségük megőrzésének érdekében, a mai hangzatos clean beauty és green beauty termékek már jócskán túlszárnyalják őket – mind a hatásfok, mind az összetevők tekintetében.

Szólj hozzá te is!

Még több Szépség

Sminktrendek – Vampire look makeup

Sminktrendek – Vampire look