Orvosi méz: a hibátlan bőr természetes elixírje

2021. április 20.
A házi gyógyászat szuperelixírje az orvosi méz, ami nemcsak a szervezet, de a bőr egészségét és szépségét is őrzi.

Az orvosi méz (avagy manuka méz) az Új-Zélandon és Ausztráliában őshonos örökzöld manukafa nektárjából készül, a többi mézfajtához képest jóval erősebb antibakteriális tulajdonsággal bír – pozitív hatását világszerte rengeteg kutatás bizonyítja. Nemcsak kiváló immunerősítő, de vírusos és bakteriális megbetegedések esetén, sőt gyomorfekély, emésztési panaszokkor is hatékony gyógyszer. (Az orvosi méz a cukorbetegek számára is biztonságos, nincs hatással a vércukorszintre.) Látványosan felgyorsítja a fekélyek, a sebek, tályogok, műtéti hegek, csípések, égési sérülések gyógyulását, sterilizál, hidratál és hozzájárul az új bőrszövet kifejlődéséhez. Ekcémás, pattanásos, aknés bőr, illetve bakteriális bőrbetegségek és allergia esetén is kiváló gyógymód.

orvosi méz

A száz százalékban természetes összetevőket tartalmazó méz csomagolásán kétféle nemzetközileg védett jelölést kell keresni: UMF és MGO. Előbbi a Unique Manuka Faktor rövidítése, vagyis azt az összetevőt jelöli, ami a terméket a többi méztől megkülönbözteti. Az MGO a manuka méz egy fontos összetevőjére, a metilglioxalra utal, aminek a méz antibakteriális erejét köszönheti. Míg egy hagyományos mézben ez az érték 0-10 mg/kg mennyiségben található meg, addig az orvosi méz esetében ez 20-800 mg/kg is lehet.

Az orvosi méz erejét nemcsak a természetgyógyászat, de az orvostudomány és a szépségipar is elismeri, nem véletlen, hogy számtalan kozmetikai termék – bőr-és hajápolók – összetevője az orvosi méz. Hidratál, javítja a bőr tónusát, textúráját, de revitalizálja a fejbőrt és táplálja a hajhagymákat is. Mivel a manuka méz bizonyítottan csodaelixír, ára meglehetősen borsos – és rengeteg hamisítvány kerül forgalomba.

Forrás: Vogue Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!