Antioxidánsok – így együnk a szép bőrért

2020. július 23.
Ezen a héten kozmetikus szakértőnk, Tamás Eszter felfedi az antioxidánsok bőrre kifejtett jótékony hatását, és sorra veszi a legtutibb bőrszépítő gyümölcsök és zöldségek hatóanyagait, kozmetikai felhasználásuk lehetőségeit, amelyekből érdemes nyáron bőségesen fogyasztani!

Számtalanszor halljuk az antioxidáns kifejezést – legyen szó akár egészséges táplálkozásról, akár bőrápolásról. Igyekszem megosztani veletek leegyszerűsítve, hogy miként kell elképzelni az antioxidánsok–szabadgyökök–oxidatív stressz hármasának működési mechanizmusát.

Mik is az antioxidánsok, és milyen kapcsolatban állnak a szabadgyökökkel?

Az antioxidánsok sokfélék lehetnek, ám az közös bennük, hogy az oxidáció folyamatát képesek lassítani a szervezetünkben. Ezek a „harcias” vegyületek reakcióba lépnek az élő szervezetben keletkező szabadgyökökkel, csökkentik vagy hatástalanítják azok káros hatását (öregedés, mutáció, karcinogén hatás).

Az antioxidánsok egy részét szervezetünk is megtermeli (endogén antioxidánsok), így ezek bevitele miatt nem kell aggódnunk (glutation, melanin, húgysav). Ezzel szemben vannak olyan vegyületek (exogén antioxidánsok), amelyeket a különféle mikrotápanyagokból nyerünk: A-, C-, és E-vitaminok (az örök ifjúság megszállottjainak kedvenc hármasa), bioflavonoidok, bétakarotin, cink, szelén, magnézium.

A szabadgyököket úgy kell elképzelni, mint agresszív, nagy reakcióképességű oxigénmolekulák hadát, amelyek kémiailag reaktívak. Ha nem tudnak kapcsolódni (instabilak), akkor elkezdik károsítani a sejteket, a proteineket vagy a DNS-t azáltal, hogy atomokat csennek el tőlük. Sejtméregnek is hívják őket szövetkárosító tevékenységük miatt.

A szabadgyökök képződése a normális anyagcsere-folyamatokhoz köthető, végtére is saját sejtanyagcserénk melléktermékei. De ennek a folyamatnak számos külső tényező is „kedvez”: dohányzás, ultraibolya és radioaktív sugárzás, túlzott alkoholfogyasztás, stressz (munkahelyi, szociális stb.), vegyi anyagok, környezetszennyezés.

Kattints tovább!


Ha a szervezetben zajló oxidációs folyamatok és az ezek megakadályozását végző antioxidánsok közötti egyensúly az előbbiek javára felborul, akkor beszélünk oxidatív stresszről.

Ha felborul a bőrünk egyensúlya, akkor romlik védekezőképessége, ami pedig az idő előtti öregedéshez vezet. A sejtszintű regeneráló mechanizmusok lelassulnak, a kevésbé egészséges bőrsejtek képződése előbb-utóbb bőrproblémákhoz, korai öregedéshez vezet.

Miért kerülnek a kozmetikai termékekbe az antioxidánsok?

Az antioxidánsok (szabadgyökfogók) védik a bőrt a szabadgyökök káros hatásaitól, lassítják a sejtkárosodást.

A bőr és a táplálkozás szorosan összefügg. Ha olyan táplálékokat fogyasztunk, amelyekből a létfontosságú mikrotápanyagok hiányoznak, az nemcsak a szervezetünk számára jár súlyos következményekkel, hanem a bőrünkre nézve is káros. Sőt, először bőrünkön jelennek meg a tünetei: gyulladások alakulnak ki, hamarabb lesz petyhüdt, ráncos, és nagyobb a bőrrák kialakulásának kockázata is.
Ezért nagyon fontos, hogy természetes eredetű antioxidánsokban gazdag táplálékot vegyünk magunkhoz és antioxidáns összetevőkben gazdag kozmetikumokat válasszunk. Ezek a szérumok vagy krémek támogatják az egészséges bőrműködést, a környezeti ártalmakból származó szabadgyökök lekötődését elősegítő antioxidáns-kivonatokat tartalmaznak (ezek például a A-, C- és E-vitaminok, ferulinsav, resveratrol, niacinamid, zöld tea).

Melyek a kedvenc antioxidáns hatóanyagaim?

Igazi jolly joker bőrmegújítás terén az erőteljes antioxidáns hatású és egyben kiváló anti-aging hatóanyag, az A-vitamin, amely a bőrünk egészséges és kiegyensúlyozott működéséhez elengedhetetlen. Évek óta használom a Biola Bio Gránátalma-Argán Time Defence krémet, amely a zsír- és vízhiányos bőr különlegesen hatékony, tápláló ápolószere, és amelyet krémpakolásként is alkalmazhatunk.

A másik „örök favorit” az antioxidánsok közül a C-vitamin. Általában más antioxidáns összetevőkkel kombinálják, mint a ferulinsav (segít alacsonyan tartani a pH-t a jobb felszívódás érdekében) és E-vitamin + floretin: segít stabilizálni a C-vitamint (alfa aszkorbinsav) és növeli a hatékonyságát. Érdemes egy csúcsminőségű C-vitaminos szérumot beszerezni, mindenki kedvére válogathat a piacon lévő termékek közül.

Ha még egy divatos antioxidáns összetevőt kell említeni, akkor a niacinamid tökéletes választás – ez nem más, mint a B3-vitamin –, ami nemcsak a bőröregedés jelei ellen veszi fel a harcot, hanem a problémás bőrnek is nagy segítség.

Mi kerüljön a tányérunkra, ha jót akarunk a bőrünknek?

Feketeáfonya
A kis sötétlila bogyók becsapósak: nem hittük volna, de az antioxidánsok között az első helyen vannak. A- és C- vitamint, valamint a flavonoidokat tartalmaznak. Megakadályozhatják a rák kialakulását, harcolnak a magas koleszterinszint ellen.

Görögdinnye
A nyár legnépszerűbb gyümölcse egy igazi antioxidáns-bomba, tehát érdemes tetemes mennyiségben magunkhoz venni! A benne lévő A-, B6- és C-vitaminoknak köszönhetően segít megőrizni a bőr rugalmasságát. Likopint tartalmaz (antioxidáns-tartalmú festékanyag), amely ellentétben a paradicsomban található likopinnal, közvetlenül felszívódik. Az sem mellékes, hogy a lédús dinnye magas nedvességtartalma hidratálja a szervezetünket is.


Meggy

A másik szupergyümölcs a meggy, amely 17-féle antioxidánst tartalmaz. Kiemelkedő közülük a melatonin, amely nemcsak antioxidáns, hanem az ébrenlét és az alvás ciklusát, valamint az öregedést is szabályozza. Bioflavonoid-tartalma miatt öregedésgátló hatású, különösen mélyrétegi vízhiányos bőrre kiváló.

Sárgarépa (karotta)
A növény gyökere bőven tartalmaz magnéziumot, foszfort, káliumot, cinket, mangánt, rezet és A-, C-, E-, illetve K-vitaminokat, amelyek erősítik az immunrendszert. Antioxidáns-tartalma miatt a sejtek mutációját segít megelőzni. Béta-karotin és más karotinoidok is vannak benne, amelyek meggátolják a C-vitamin oxidációját. Nyugtató, hámképző, gyulladáscsökkentő hatású.

Cékla
A cékla bőrünk egyik elfeledett jótevője. Nagy mennyiségű vitamin- és ásványianyag-tartalma mellett az egyik legkiválóbb antioxidáns (főleg kálium, magnézium, vas, A-, C- és B6-vitamin található benne), emellett kiváló májvédő és gyulladáscsökkentő hatású. A benne található betain (ez adja meg egyébként a cékla különleges rubinvörös színét) fokozza a bőr oxigénellátását, segít semlegesíteni a sejtkárosító szabadgyököket, és fokozza a bőrsejtek védelmét.

Brokkoli
A vadkáposzta egyik termesztett változata, a brokkoli is igazi multivitamin és ásványianyag-bomba. Kiváló A-, K- és C-vitaminforrás, azonban az antioxidáns összetevő, amely a brokkoliban valóban érdekes, az az indol-3-karbinol (IC3). Ez egy erőteljes antioxidáns vegyület, amely anti-karcinogén (rákos burjánzást gátló), és kimutatták, hogy nemcsak gátolja az emlő-, méhnyak- és prosztatarák kialakulását, hanem fokozza a májműködést is.

Fotó: Unsplash

Láttad már?