Ferulinsav: a természetes szuper-antioxidáns

2021. február 19.
Ha szépségápolásról van szó, a ferulinsavról méltatlanul kevés szó esik, sokan pedig nem is tudják, pontosan milyen hatással van a bőrre.

A ferulinsav az egyik leghatásosabb természetes antioxidáns, amely számtalan növényben, például a rizsben, a kukoricában, az articsókában, a búzában és – különösen nagy koncentrációban – a bambuszrügyben is megtalálható. Feladata, hogy erősítse a növényi sejtfalat, és megvédje a növényt a fertőzéstől és a túlzott napfénytől.

szérum

A szépségiparban szuper-antioxidáns hírében áll, hiszen megvédi a bőrt a káros környezeti hatásoktól – például a szennyeződésektől és az UV-sugárzástól –, de gyógyítja, élénkíti és világosítja is a bőrt. Utóbbit úgy éri el, hogy megakadályozza a melanin, avagy a sötét színű pigmentek kialakulásáért felelős tirozináz enzim termelődését a bőrben.

A ferulinsav számos anti-aging termék összetevője a C-vitamin, az A-vitamin, a niacinamid és a resveratrol mellett – kutatások ugyanis bizonyítják, hogy a ferulinsav más antioxidánsokkal és hatóanyagokkal keverve hatványozottan hat. Javítja például a C-vitamin-származékok kémiai stabilitását, hatásosságát – ezért a napvédők egyik legjobb alkotóeleme. (Szakértők nem győzik hangsúlyozni, aki először használ olyan terméket, ami egyszerre több hatóanyagot is tartalmaz, előbb mindenképp csak a bőr egy kisebb felületén végezzen próbát).

A ferulinsav erejét természetesen nem csak a szépségipar ismeri, komoly antitumorális hatása van tüdő- és májrák esetén, koleszterin- és vérzsírcsökkentő, csökkenti a vérnyomást és a cukorbetegek vércukorszintjét, illetve bizonyítottan javítja a memóriát.

Forrás: Marie Claire USA Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!