6 természetes vércukorszint-csökkentő módszer

2020. december 27.
A vércukorszint akkor emelkedik túl magasra a szervezetünkben, ha a testünk nem képes a vérünkben lévő cukrot a sejtjeink számára hasznos energiává alakítani. Ez a helyzet azoknál, akik diabéteszben szenvednek, vagy nagy a kockázata, hogy kialakul náluk a betegség. Az életmódunkkal és a természet segítségével azonban csökkenthetjük a vércukorszintünket.

Komoly egészségügyi következményei lehetnek, ha túl magas a vércukorszintünk. Szívbetegségtől a veseproblémákon át a szemünkig, az egész testünkre rossz hatással van, ha elhanyagoljuk a diabétesz intő jeleit. Ha pedig tudjuk, hogy családunkban öröklődik a betegségre való hajlam, rendkívül fontos, hogy odafigyeljünk. Azon kívül, hogy rendszeresen ellenőrizzük vagy ellenőriztetjük a vércukorszintünket, fontos, hogy normál, egészséges tartományban mozogjon. Mutatunk hat olyan természetes módszert, amellyel megelőzhető, csökkenthető a kettes típusú diabétesz kialakulásának esélye.

1. Fogyás és edzés

Az amerikai Nemzeti Diabétesz Prevenciós Program kutatásai szerint már a testsúly 7 százalékos csökkenése és heti 150 perc testmozgás, azaz napi 21 perc torna vagy séta jelentősen hozzájárul a vércukorszint csökkenéséhez. 58 százalékkal kisebb eséllyel alakult ki azoknál a kutatásban résztvevőknél kettes típusú diabétesz, akik követték a testmozgásra és testúlycsökkenésre vonatkozó irányelveket. 

2. Igyunk több vizet

A megfelelő hidratáltság és az elegendő víz fogyasztása segít a vércukorszint szabályozásában, szinten tartásában. „A vér megfelelő minőségéhez szükség van elegendő vízre.

Egy 2011-es tanulmány szerint azok, akik napi 1 liternél több vizet fogyasztanak, azoknak 28 százalékkal kisebb esélye van a magas vércukorszint kialakulására, mint azoknak, akik fél liternél kevesebb vizet isznak csupán.

Ezzel segítjük a vesék működését is, hogy kimossák a szervezetünkből a felesleges cukrot” – magyarázta dr. Lina Velikova immunológus, aki felhívta arra is a figyelmet, hogy a vizet nem helyettesítheti semmilyen más folyadék, különösen azok nem, amelyek cukrot tartalmaznak. A szakemberek által javasolt minimális vízfogyasztás 1,6 liter a nőknél, 2 liter a férfiaknál, ám ez függ a testsúlytól és fizikai aktivitástól is.

3. Csökkentsük a szénhidrátot

A szénhidrátoknak nagy szerepe van a vércukorszint alakulásában. „A szervezet cukorrá alakítja, amelyet az inzulin segítségével hasznosíthatnak a testünk sejtjei – magyarázta Velikova. – A nem kiegyensúlyozott étrend és a megnövekedett szénhidrátfogyasztás rombolja a test inzulinfunkcióját, ami vércukorszint-emelkedést eredményez.”

Olvastad már?

Segíthet, ha számoljuk az elfogyasztott szénhidrát mennyiségét: a napi bevitt kalóriamennyiség 45 százalékánál több ne származzon szénhidrátokból. Tovább bonyolítja azonban a helyzetet, hogy nem minden szénhidrát egyforma. Az egyszerű, finomított szénhidrátok, amelyek ráadásul még cukrot is tartalmaznak, kiugrást eredményeznek a vércukorszintben, sokkal nagyobbat, mint azok az élelmiszerek, amelyeknek csupán a természetes cukortartalmával kell kalkulálnunk, vagy éppen a rostban gazdag ételek.

4. Növeljük a rostbevitelt

A rostban gazdag szénhidrátok, mint például a gyümölcsök és zöldségek, még segíthetnek is csökkenteni a vércukorszintet. Egy 2017-es tanulmány arra mutatott rá, hogy aki sok ilyen ételt fogyaszt (banánt, bogyós gyümölcsöket, brokkolit, stb.), azoknak csökken a vércukorszintje, sőt a testsúlya is.

5. Alacsony glikémiás index

A glikémiás index segíthet eligazodni az ételek útvesztőjében. A dietetikusok azt javasolják, minél több alacsony glikémiás indexű (GI) ételt fogyasszunk, mivel ezekből lassabban szívódik fel a cukor az emésztőrendszerünkben, így nem ugrik meg hirtelen a vércukorszintünk sem. Az 55 vagy annál alacsonyabb glikémiás indexű ételek a legoptimálisabbak a szervezetünk számára.

6. Kevesebb stressz

Bár azt gondolnánk, hogy az étkezésünkön és a testmozgáson kívül más nem nagyon lehet hatással a vércukorszintre, a stressz is megemelheti. Amikor feszültek vagyunk, a szervezetünkben kortizol hormon termelődik, amely növeli a vércukorszintet és csökkenti a testünk inzulinfelhasználásának hatékonyságát.

Nem elég tehát elegendő vizet inni, mozogni és alacsony glikémiás indexű ételeket fogyasztani. Muszáj leszámolnunk a stresszel, megtalálni azokat a módszereket, amelyekkel hatékonyan oldhatjuk a bennünk dúló feszültséget ahhoz, hogy kordában tarthassuk a vércukorszintünket. „A sport mellett a meditáció, a naplóírás és a légzőgyakorlatok is segíthetnek, hogy leszámoljunk a hétköznapi stresszel és egészségesebb életet élhessünk” – mondta a szakember.

Olvass tovább!

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash