Kombucha, a szép bőr 21. századi titka

2021. május 28.
Míg a különféle smoothie-k a mai napig stabilan tartják magukat a trendi italok toplistáján, egyre több tengerentúli egészségmániás szürcsöl kombuchát. Szépségbloggerünk, Peonilla e heti bejegyzésében elmeséli, miért érdemes megkóstolni ezt a különleges emésztésjavító, bőrszépítő nedűt.

Egészséges belek, egészséges bőr

Ahogy már sokszor írtam róla a blogomon: a bél-bőr kapcsolat igen fontos, hiszen a jó és rossz baktériumok arányának kibillenése a belekben a bőrön is megmutatkozhat különféle kellemetlen tünetek formájában. Ilyen lehet az ekcéma, a rosacea, a dermatitisz vagy a pattanások is. Fontos tehát komolyan venni az emésztési problémákat (puffadás, teltségérzés, reflux, székrekedés, hasmenés stb.), és utánajárni az okoknak. (Ezek egyébként lehetnek olyan banálisak is, mint a fogamzásgátló, antibiotikum vagy egyéb gyógyszerszedés). Az erjesztett ételek és italok, mint a kombucha, hozzájárulnak a belek egészséges bélflórájának fenntartásához, illetve az egyensúly visszaállításához, és így a bőr egészséges ragyogásának visszanyeréséhez is.

A halhatatlanság itala?

Az első feljegyzések az időszámításunk előtti 200-as évek Kínájából maradtak ránk, melyben az örök élet italaként emlegetik. A kombucha, vagy más néven teagomba egy erjesztéssel, némi zöld, fekete vagy gyógyteából, egy kevés cukor hozzáadásával készült ital. Az erjesztés során baktériumok és különféle élesztőgombák szabadulnak fel – ezeknek tulajdonítják a kombucha csodás emésztésre gyakorolt hatását. Emellett a készítés során szén-dioxid, ecetsav, némi alkohol (0,5%) és tejsav is keletkezik, melyeknek köszönhetően egy nagyon megosztó, enyhén szénsavas édes-savanykás ízvilág jellemzi.

Mik a gyógyhatásai?

Az élő gomba- és baktériumkultúra mellett tartalmaz még számos szerves vegyületet, valamint a bőr egészsége szempontjából jelentős C- és B-vitaminokat is. A szájhagyomány szerint remek immunerősítő, ajánlják emésztési zavarok, székrekedés, anyagcsere-megbetegedések, májproblémák, magas vérnyomás, migrén, ízületi gyulladás, epe- és vesekő esetén, sőt egyesek szerint gyógyítja a rákot és a HIV-fertőzést is. Májvédő, emésztésjavító tulajdonsága és oxidatív stressz elleni védelmén kívül azonban a legtöbb gyógyhatása egyelőre tudományos kísérletekkel nem alátámasztott. Valami azért lehet benne, hiszen Ázsiában és Oroszországban évszázadok óta használják természetes gyógyítószerként, Amerikában a Whole Foods eladásai pedig folyamatosan rekordokat döntögetnek.

szep-bor-kombucha

Mikor és hogyan idd?

A legideálisabb szobahőmérsékleten fogyasztani, ugyanis a hűtő hideg hőmérséklete kiolthat bizonyos bacikat az italból. Napközben bármikor ihatod, egyedül lefekvés előtt nem javasolt, mert minimális koffeintartalma miatt bezavarhat az éjszakai alvásodba. Ha még sosem ittál kombuchát, előfordulhat, hogy eleinte picit megmozgatja a beleidet, ezért érdemes fokozatosan bevezetni: heti egyszer-kétszer, majd növelheted az adagot. Nem szükséges napi szinten inni, de lehet. Figyeld meg, neked mi esik jól. Kúrát is lehet csinálni vele, amikor három hétig napi egyszer 2 decit fogyasztasz, majd tarts legalább egy hetes szünetet.

A cikk teljes verzióját Peonilla oldalán találod!

Fotó:
 Unsplash

Olvass tovább!

beauty-awards-felhivas

Szavazni ITT tudsz!