Üdítőivás műanyaghulladék nélkül: tippek a házi szódától az elegáns házi koktélig

2020. szeptember 29.
Az ökotudatos életmódváltás nulladik pontja a műanyag üvegek hanyagolása, és egy megbízható fém- vagy üvegkulacs beszerzése. Egyértelmű, hogy a környezettudatos frissítők közé nem tartozhat a legtöbb üdítőmárka terméke – de akkor mégis mit igyunk, ha ráuntunk a vízre és a házi teákra? 

1. Visszaváltható üveges opciók

Szerencsére egyre több márka kezd visszatérni – ha csak egy limitált kollekció erejéig is – az üveges, retró csomagolásra. Az üveges üdítő azért sokkal jobb választás, mint a műanyag, mert betétdíjas rendszerben végtelenszer újratölthető. Érdemes tehát otthon gyűjteni a kiürült üvegeket, és visszavinni az erre kijelölt boltokba.

Arra azonban nagyon figyeljünk, hogy a nem visszaváltható üveges üdítők sokkal nagyobb környezeti terhet jelentenek, mint a műanyagok, mert több energiát igényel az előállításuk, illetve a használatuk után szelektív gyűjtőbe kerülő tört üvegek újrahasznosításának hatalmas a szénlábnyoma is. Ha csak nem főzünk be paradicsomot, készítünk szörpöket otthon ezekben az üvegekben, érdemes a boltok polcain hagyni a nem visszaváltható üvegbe csomagolt italokat!

2. Szódagép otthonra!

A szódagépekkel hosszú távon nem csak pénzt, de ökolábnyomot is spórolhatunk. Ráadásul színesíthetjük a hulladékmentes üdítőpalettánkat is vele: friss gyümölcsökkel és citromlével buborékos limonádét, szörppel és fűszernövényekkel akár izgalmas vendégváró üdítőt is csinálhatunk. Ha kedveljük az ázsiai gasztronómiát, akkor akár még buborékos teát vagy tejes italt is készíthetünk.

3. Extrák

Igazán haladó zero wasterek megpróbálkozhatnak házi kombucha készítésével is: ennek az erjesztett italnak, ami éppen olyan különleges és frissítő, mint a kóla, de emellett sokkal többet is tud, ugyanis számos egészségünkre gyakorolt jótékony hatása ismert már évszázadok óta. Ráadásul a kovászhoz hasonlóan kell nevelgetnünk az ehhez való gombát, így sosem fogy el majd otthonról az üdítő! Ha pedig inkább kihagynánk a gombanevelgetést, akkor a gyömbérsör (vigyázat, ha sokáig fermentáljuk, akkor alkoholos lesz!) vagy a kvasz receptjére érdemes rákeresnünk a Google-ban.

+1. Minőségi ugrás

Ha maradnánk a klasszikus víz-kávé-tea szentháromságon belül, akkor is tudjuk fokozni a zero waste élvezeteket! Vásároljunk magas minőségű, szálas teát (akár kérhetjük a saját tárolónkba is), vagy a kapszulás kávék helyett válasszuk a frissen őrölt kávét! Egy kávédaráló befektetés, de örök darab, és nem lesz belőle nap mint nap hulladék.

Olvass tovább!

Fotó: Getty Images