A legtöbb naptej csurig van mikroműanyaggal

2021. július 19.
Gondoltad volna, hogy egy flakon naptejben akár 100 billió mikroműanyag is lehet?

naptej

Ma már tudjuk, a egy beautytermék esetén a műanyagmentesség nemcsak egy termék csomagolására vonatkozhat, de annak tartalmára is. Egy tubus naptejben akár 100 billió – szándékosan hozzáadott – műanyag részecskét tartalmazhat.

A holland Plastic Soup Foundation egyesület közleményéből kiderül, hogy számtalan gyártó úgy teszi vízállóvá és vízlepergetővé fényvédő termékét, hogy ahhoz több milliárd mikroműanyagot kever. Bár egyes országokban – például az USA-ban, Nagy-Britanniában – tiltják a legfeljebb 5 mm átmérőjű mikrogömbök használatát, rengeteg termék ennek ellenére csordultig van a szabad szemmel nem látható műanyaggal. A Plastic Soup Foundation kutatásából kiderül, hogy a fényvédő termékek 83 százaléka, a kézfertőtlenítők 80 százaléka, a samponok 71 százaléka és az arckrémek 61 százaléka tartalmaz mikroműanyagot. Ennek kiszűrésére született meg a Beat the Microbead applikáció, ami részletes leírást ad a beautytermékek összetevőiről.

A műanyag természetesen a bőrnek sem tesz jó, szakértők figyelmeztetnek, minél kisebb a mikroműanyag, annal nagyobb veszélyt jelent. Ha a műanyag mérete kisebb, mint tíz mikrométer, akkor az összetevő a bőr mélyebb részeibe is eljuthat. Bár vizsgálatok még nem tudják alátámasztani, hogy ez a folyamat milyen hatással van a szervezetre, talán senkit nem kell meggyőzni arról, hogy az semmiképp nem tesz jót.

Szakértők szerint a hozzáadott műanyag használata új keletű, és bár annak helyettesítésére lenne más, alternatív megoldás, a mikroműanyag olcsó és könnyen hozzáférhető. A legtöbb országban a hozzáadott műanyag problémaköre egyáltalán nem szabályozott – pedig ha élelmiszerről lenne szó, ezeket a termékeket soha nem lehetne forgalomba hozni.

A mikroműanyag természetesen a környezetünkre is hatással van, kutatások igazolják, hogy a 0,001 és 0,1 mikrometer nagyságú műanyag megzavarja a vizek élővilágát – ráadásul a természetbe bekerült mikroműanyagot eltávolítani többé már nem lehet.

Forrás: Vogue Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!