Így segíti a hajnövekedést a rozmaring hajolaj

2021. szeptember 03.
Hajproblémákra az egyik leghatásosabb természetes összetevő a rozmaringolaj, amiből otthon is tudunk pakolást készíteni.

Az illóolajokat a növények bizonyos részeiből – a gyökérből, a magból, a levélből, a virágból, a héjból – nyerik” – magyarázza Amy Anthony aromaterapeuta, és hozzáteszi, ezeket az aromás növényi részeket lepárolják, hogy összegyűjtsék illékony olajaikat, amelyek a növény nagyon kis százalékát teszik ki. Mivel egy kis adag illóolaj előállításához gyakran sok növényre van szükség, az olajak ára olykor meglehetősen borsos. Az, hogy egy növény illatos, még nem jelenti azt, hogy illóolajat lehet nyerni belőle. „Például a lila virágok bár illatos molekulákat tartalmaznak, ha a növényi anyagot lepároljuk, nem kapunk illóolajat. Ennek oka a virág kémiai összetétele” – mondja a szakember.

rozmaring hajolaj

A rozmaring illóolaj használata mind a hajnövekedés elősegítésére, mind a hajhullás megelőzésére kiváló. Hatása a bőrőn bár hűsítő, az olaj valójában a szövetekre hat, azokat stimulálja. A szakember arra is felhívja a figyelmet, hogy különbséget kell tenni az olaj aromaterápiás és kozmetikai alkalmazása között. Annak ellenére például, hogy egy hajápolási termék összetevői között szerepel a rozmaring illóolaj, az egy higított változatot jelent, kozmetkai alkalmazásban ugyanis az illóolaj százalékos aránya sokkal alacsonyabb, mint egy aromaterápiás termékben. Hajhullás vagy hajnövekedési problémák esetén a rozmaringolajat egy hordozó olajjal higítják, amiben a rozmaringolaj körülbelül három százalékot tesz ki – ami illóolajban ez egy magas számot jelöl.

Aki otthon szeretne kikeveri egy ilyen pakolást, néhány kanál kókusz- vagy mandulaolajhoz keverjen hozzá két-három csepp rozmaringesszenciát, majd masszírozza át vele a fejbőrt. Hagyja hatni néhány percig, majd mossa meg a haját samponnal. A szakember a rozmaringos terápiát három héten keresztül heti háromszor ajánlja, ennél gyakoribb alkalmazása túlérzékenységhez vezethet. Epilepsziások a szert ne próbálják ki, a kámfor és az eukaliptol összetevők ugyanis rohamhoz vezethetnek.

Forrás: Wellandgood Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!