Drakula-terápiával és mezoterápiával állítják meg a hajhullást?

2020. december 22.
Férfiak és nők életét egyaránt megkeserítheti a hajhullás, a háttérben pedig nagyon változatos okok állhatnak. Ma már a rengeteg hajhullás elleni termék mellett korszerű eljárásokkal is küzdhetünk a folyamat megállításáért…

Hogy megértsük, mikortól nevezünk egy hajhullást kórosnak, fontos tisztában lennünk a hajszálak növekedési ciklusával, mondja dr. Gál Brigitta hajspecialista bőrgyógyász szakorvos.

„Egy hajszál 3-5 éven keresztül növekszik, majd egy rövid átmeneti fázis után nyugalmi fázisba kerül, ami néhány hónapig tart. Ezt követően a hajszál kihullik, és a ciklus kezdődik elölről, új hajszál kezd növekedni a korábbi helyén. A folyamat az embereknél aszinkronizált, vagyis a hajszálak eltérő fázisban vannak jelen egyidőben. A hajszálak 85-90%-a növekedési stádiumban van, a fennmaradó 10-15% pedig átmeneti és nyugalmi fázisban. Ennek következtében tehát naponta kb. 100-150 hajszál elveszítése még normálisnak számít, a természetes hajváltás része, és efölött beszélünk kóros hajvesztésről” – magyarázza, hozzátéve, hogy mivel minden egyes elvesztett hajszál megszámolása nehézkes lenne, mind férfiak, mind nők esetében javasolt bőrgyógyász felkeresése, ha az átlagoshoz képest fokozottabb hajhullást, vagy jelentősebb ritkulást vesznek észre.

A köztudatban a hajhullást legtöbbször valamilyen góc (pl. gyulladt fog, mandulagyulladás) fennállásához társítják, de ez nem mindig állja meg a helyét a gyakorlatban a bőrgyógyász szerint. „Nem beszélve arról, hogy a hajhullás csak egy összefoglaló elnevezés, így többféle betegséget foglal magába. Ezek hátterében pedig más-más okot feltételezünk, így a kivizsgálás sem egységes. A férfias típusú (androgén) hajhullás mögött például örökletes tényezők állhatnak, vagy hormonális eltérés okozhatja, góckutatást ezért ilyenkor felesleges végezni. Diffúz (teljes fejbőrön egyenletesen történő) hajhullást kialakíthat pajzsmirigy betegség, bizonyos gyógyszerek, pszichés stressz, vashiányos vérszegénység, a szervezetben zajló gyulladásos betegség, vitamin- és ásványianyag-hiány is. A foltos hajhullást pedig autoimmun betegségnek tekintjük” – mondja.

hajhullás terápia drakula

Modern kezelések a hajhullás megszűntetésére

Bizonyos esetekben, mint például a férfias típusú hajhullás, a folyamat végleges megállítása nem lehetséges, viszont vannak olyan eljárások, amelyekkel jelentősen lelassítható a folyamat, illetve a hajszálak vastagítása révén esztétikailag megfelelő eredményt érhető el. „Ilyen kezelés a vérlemezkékben gazdag vérplazma terápia (angol rövidítése: PRP), vagy más néven Drakula-terápia, amelyet sikeresen alkalmaznak már évek óta az ortopédiában, esztétikai – vagy fogászati beavatkozások során. A kezelés előtt vért veszünk a pácienstől, majd centrifuga segítségével különválasztjuk a vérplazmát a vér alakos elemeitől. Az így előkészített vérplazmában a vérlemezke szám többszöröse a normálhoz képest, magas koncentrációban tartalmaz növekedési faktorokat és a sejtek osztódását serkentő faktorokat. A beavatkozás során tehát a páciens saját vérének egy koncentrált részét fecskendezzük vissza a fejbőrbe, ezért nem kell félnünk az idegen anyagok esetében előforduló allergiás reakcióktól” – meséli dr. Gál Brigitta.

Olvass tovább!

Egy másik eljárás, a mezoterápia során a fejbőrbe olyan hatóanyagokat juttatnak tűszúrások segítségével, amelyek serkentik a hajnövekedést. Emellett a keletkező tűszúrásoknak is jótékony hatása van, a kialakult mikrosérülések nyomán beindulnak a sebgyógyulási folyamatok, amelyek hatására a kollagéntermelés fokozódik.

„Több vizsgálat is igazolta, hogy a Drakula-terápia megállíthatja vagy lelassíthatja a hajhullást, megerősíti az elvékonyodott hajszálakat, illetve gyorsítja a hajnövekedést. Ehhez azonban időre van szükség, hiszen a hajszálak növekedése is időbe telik. A kívánt eredmény elérése érdekében 3 alkalommal javasolt a kezelés elvégzése havonta ismételve. A páciensek általában a 2. kezelést követően már pozitív változásokról számolnak be – teszi hozzá. – A mezoterápiát is kúraszerűen végezzük, kéthetes kezelési ciklusokban, melyek között szünetet tartunk. Mindkét eljárással látványos eredményeket lehet elérni néhány hónap alatt” – árulta el a hajspecialista.

Kattints tovább!

Fotó: Getty Images
Forrás: Belvárosi Orvosi Centrum