A bőrgyógyászok könyörögnek: ezeket az összetevőket ne keverjük!

2021. október 22.
Hialuronsav, niacinamid, retinol, szalicilsav: a szuperösszetevők listája meglehetősen hosszú, és bár önmagában mindegyik hatásos, keverve gyakran többet árt, mint használ.

szérum

„Bizonyos hatóanyagok vagy bőrápoló összetevők keverésével az a legnagyobb probléma, hogy attól a bőr kiszáradhat, éghet, csíphet, kipirosodhat, elszíneződhet” – magyarázza dr. Caren Campbell kaliforniai bőrgyógyász, és hozzáteszi, hogy az is előfordul, hogy pont a termékek keverése csökkenti a hatóanyagok hatékonyságát. A szakember szerint az alábbi összetevőket soha ne keverjük egymással:

  • C-vitamin és a hámlasztók

Mivel hámlasztás után a pórusok kitágulnak, az ezután felhordott C-vitamin könnyen irritációhoz vezethet.

  • Retinoidok és a hidroxisavak

Hámlasztás (AHA, BHA) után ugyancsak nem javasolt a retinoidok használata, ezek a hatóanyagok együtt ugyanis túlzott szárazságot okozhatnak.

  • Különböző típusú retinoidok

Bár a retinoidok segítségével látványos változást lehet elérni, azokat keverni nem ajánlott. Például az adapalén típusú retinoid és a retinol együtt jó eséllyel irritációt okoz.

  • Bizonyos retinoidok és a benzoil-peroxid

Bizonyos retinoidok deaktiválhatják a pattanásos bőrre használt benzoil-peroxidot, éppen ezért együtt nem ajánlott használni azokat. Jó hír, hogy az adapalén például jól működik a benzoil-peroxiddal.

  • Rézpeptidek és a C-vitamin

A bőr megújulását segítő rézpeptidek bár kiválóan működnek, C-vitaminnal keverni nem szabad azokat: előbbi oxidálhatja a C-vitamint, csökkentve annak antioxidáns hatását. Egyiket érdemes reggel, a másikat este bevetni.

Forrás: Wellandgood Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!