Ennél több szérumot semmiképpen ne használj!

2021. szeptember 23.
Tudjuk jól, a szérumok a bőr csodaelixírjei, de ezek használatát sajnos túlzásba is lehet vinni.

szérum

„Mivel a szérum könnyebb, jobban be tud hatolni a bőrbe, és hatékonyabb, mint például egy hidratálókrém” – magyarázza dr. Geeta Yadav bőrgyógyász, és hozzáteszi, a szérumot az arctisztítás után, a hidratáló előtt kell felhordani, hogy utóbbi aztán mintegy a bőrbe „zárja” a szérum hatóanyagát.

Aki nemcsak egy, de több szérumot is használ, maximalizálja azok számát háromra, a túl sok hatóanyag ugyanis könnyen irritációhoz vezethet, ráadásul a túl sok réteg is megnehezíti a sok hasznos összetevő felszívódását – ezzel együtt pedig azok hatékonyságát.

A bőrgyógyász figyelmeztet, a szérum összetevői sokkal fontosabbak, mint a felhasznált termékek száma. „Rétegezés szempontjából nem minden bőrápoló összetevő működik jól egymással” – magyarázza. Például, ha az olajalapú terméket vízbázisú réteggel kenjük át, úgy azok taszítani fogják egymást, míg több szilikonalapú kozmetikum rétegzésének a hatására a termékek összeállhatnak, felhalmozódhatnak a bőrön.

Annak is nagyon fontos utánanézni, hogy mely hatóanyagokat nem szabad párosítani egymással. Yadav szerint például a retinol nem működik együtt az olyan erős összetevőkkel, mint az alfa- és béta-hidroxisavak, a C-vitamin és a niacinamid – de utóbbi kettőt se használjuk együtt, azok ugyanis gyengítik egymást.

Ha összeférhetőség szempontjából sikerült megtalálni a (maximum három) szérumot, már csak arra figyeljünk, hogy sűrűség alapján mindig a leglágyabbal indítsunk, hiszen ezek szívódnak fel a leggyorsabban.

Forrás: Bustle Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!