Vadáfonyamag-olaj: szuper hatóanyag száraz bőrre

2021. március 11.
A vad áfonya az egyik létező leghasznosabb gyümölcs, amit az élelmiszer- és gyógyszeripar mellett a szépségipar is alkalmaz: a száraz, érzékeny bőr hatékony elixírje.

A vad áfonya húsa és héja antioxidánsban gazdag, míg a magja omega-6-ot és omega-3-at tartalmaz, amik azon túl, hogy hatékonyan kiveszik részüket a bőr hidratálásából, erősítik és javítják a száraz, irritált felhámot (epidermisz), aminek legfontosabb feladata a bőr legfelső védőrétegének fenntartása és a pusztuló szaruréteg folyamatos megújítása.

vad-áfonya

A vadáfonyamag-olaj pikkelysömör és ekcéma esetén is hatékony elixír, ugyanis csökkenti a gyulladást, ezzel együtt pedig a bőr kivörösödését, viszketését. A hatóanyag faggyúszerű védőréteget képez, ami nyugtatólag hat az irritált bőrre. Klinikai tesztek bizonyítják, hogy az eredmény napokon belül láthatóvá és érezhetővé válik.

vad áfonya

A vad áfonya Közép- és Észak-Európában honos, Magyarországon a Börzsöny, a Mátra, a Bükk, a Bakony erdőszélein találkozhatunk vele. Bogyója kicsi (8-100 mm átmérőjű), színe hamvas kékesfekete, termése több magot is tartalmaz. Íze savanykás. Gyűjtésének ideje az augusztus.

Forrás: Premium Beauty News Fotó: Getty Images, Unsplash

Olvasd el ezt is!