Az ok, amiért a bőrszakértők szerint a C-vitamin csodaszer a bőrnek

2021. augusztus 06.
Szépségbloggerünk, Peonilla a héten azt mutatja meg, mitől számít számít a C-vitamin szépségápolás terén jolly jokernek még a legszuperebb hatóanyagok között is.

A C-vitamin kétségkívül az egyik legfontosabb vitamin, mely védi a szervezetünket a fertőzésekkel szemben. Az aszkorbinsavként emlegetett „csodaszer” azonban ennél többre is képes: folthalványító hatású, növeli a bőr rugalmasságát, megelőzi a ráncok képződését, ráadásul mindezt külsőleg alkalmazva páratlan hatékonysággal teszi.

A C-vitamin mindenki házipatikájában megtalálható, hiszen a téli időszakban különösen fontos ennek a vízben oldódó (tehát a szervezetből folyamatosan kiürülő) vitaminnak a pótlása. Elsősorban immunerősítő hatása miatt szedjük, azt azonban már kevesebben tudják, hogy a bőr egészsége szempontjából is nélkülözhetetlen.

Belsőleg alkalmazva számos jótékony funkciót lát el: fokozza a kollagén termelődését – mellyel hozzájárul a ránctalan, feszes bőr megőrzéséhez –, véd a káros környezeti hatásokkal szemben, segít fenntartani a bőr hidratáltságát, gyorsítja a sebgyógyulást, sőt bizonyos mértékben óv a káros UV-sugárzástól is.

Szerencsére a legtöbb gyümölcs és zöldség tartalmaz valamennyi C-vitamint, így nem nehéz hozzájutni, ha igyekszel ezekből (citrusfélék, eper, kivi, ananász, paprika stb.) minél többet fogyasztani, azonban a téli hónapok alatt mindenképp érdemes táplálékkiegészítő formájában is szedni. Sőt, a maximális hatás érdekében külsőleg is alkalmazhatod. De vajon mit tudnak a nagy népszerűségnek örvendő C-vitaminos krémek és szérumok?

Folthalványítás és ránctalanítás

Számos kutatás alátámasztotta már, hogy a C-vitamin antioxidáns tulajdonságának köszönhetően képes felvenni a harcot a ránk leselkedő káros szabadgyökökkel szemben. Ezek a reaktív molekulák az anyagcsere folyamán, természetes módon is létrejönnek a szervezetben. Gond csak akkor van, ha a dohányzás, a stressz, a napsugárzás vagy a szmog hatására ezek túlsúlyba kerülnek. Sejtkárosító tulajdonságuknak köszönhetően ugyanis hozzájárulnak a bőr idő előtti öregedéséhez.

c-vitamin-borapolas

Jó hír azonban, hogy tudományos kutatások szerint a bőrbe juttatott C-vitamin képes csökkenteni a szabadgyökök hatását. Bizonyítottan segít megelőzni a ráncok kialakulását, csökkenti a gyulladást és az irritációt, halványítja a máj-, nap- vagy akne után kialakult foltokat, valamint erősíti a bőr védelmi funkcióit a nap káros hatásaival szemben. Jól hangzik, igaz?

Dobd ki!

Ha azt veszed észre, hogy az újkorában átlátszó C-vitaminos szérumod megsárgult, akkor sajnos a termék az oxidáció áldozata lett, így már nem lesz hatékony. Ne használd tovább!

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Peonilla | Holistic Beauty🌿 (@peonilla) által megosztott bejegyzés

Hogy használd?

A C-vitamin tartalmú szérum használatára vonatkozó leírást mindig tanulmányozd át alaposan. A magasabb koncentrációjú (15% feletti) termékeket általában elég csak heti kétszer-háromszor használni, és a legjobb reggel, megtisztított arcbőrre finom, ütögető mozdulatokkal felvinni. Majd jöhet a megszokott hidratálód, ezt követően pedig ne feledkezz meg a fényvédő használatáról.

c-vitamin-borapolas

A C-vitaminos szérumunkat AHA-savat tartalmazó készítménnyel együtt lehetőleg ne alkalmazd, ezek együtt ugyanis erősen irritálhatják a bőrt. Hámlasztani egyébként is célszerűbb este, szóval tedd külön rutinba a két hatóanyagot.

A cikket teljes egészében itt, Peonilla blogján találod meg!

Fotó: Pexels

Olvass tovább!