Ezeket a szépséghatóanyagokat kerüld kismamaként

2021. október 15.
Ha babát vársz, bizonyára rengeteg félelmed van egyébként is, semmi szükség rá, hogy a korábban imádott bőrápolási rutinod is rettegéssel töltsön el. Szépségbloggerünk, Peonilla összegyűjtötte azt a néhány dolgot, amit ilyenkor érdemes kerülnöd.

Emlékszem, amikor én kismama voltam – cirka 7 évvel ezelőtt (te jó ég!) –, én is folyamatosan kutakodtam az interneten, hogy vajon mi minden árthat a pocakomban növekvő babának. Már csak az ételekkel kapcsolatos félelemkeltő cikkek is aggódással töltöttek el, és bizony volt olyan, hogy rákérdeztem egy étteremben, hogy a desszertben van-e fahéj, mert azt olvastam, hogy vetéléshez vezethet a fogyasztása. Konkrétan egy hosszú listával mentem a nőgyógyászomhoz, aki megnyugtatott, hogy ezektől a dolgoktól egyáltalán nem kell tartanom abban a mennyiségben, amiben én fogyasztanám.

kismama-osszetevok-szepseg
Most szeretnék én megnyugtatni minden kisbabát váró olvasót, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható szépségápolási termékek nagy részét nyugodtan lehet tovább használni, semmi baja nem lesz tőle a picinek. Mindösszesen néhány hatóanyag van, amit ilyenkor érdemes kerülni.

Retinol, retinolszármazékok

A szájon át bevitt nagy mennyiségű A-vitamin (vagyis retinol) magzatkárosodást okozhat – innen ered az, hogy óva intenek a külsőleg használt retinoidoktól is. Ez sem valószínű, hogy gondot okozna, de mivel nincs elég kutatás róla, érdemesebb elővigyázatosnak lenned, és arra a 9 hónapra lemondani róla.

Mivel helyettesítheted?

Ha a ráncmegelőzés, ránctalanítás a célod, akkor a fényvédelem mellett a peptidek, C-vitamin és az AHA-savak is szuper szolgálatot tesznek, illetve a bakuchiol, ami a retinol gyengéd növényi alternatívája. Ha pedig a pattanások a fő ellenséged, akkor a BHA és kis koncentrációban a benzoil-peroxid is segíthet.

Arbutin

Pigmentfolt-halványításban az egyik legjobb hatóanyag, de kismamaként javasolt kerülni. Habár itthon nagy mennyiségben vény nélküli formulákba nem teszik bele, ha teheted, iktasd ki inkább.

Mivel helyettesítheted?

Foltok halványítására a fentebb említett C-vitamin, AHA-savak, sőt az azelainsav és a niacinamid is jó szolgálatot tehetnek.

Benzoil-peroxid

A benzoil-peroxidot 5%-os koncentrációig használhatod, ennél erősebb verzióban viszont jobb, ha kerülöd. Ha nagyon pattanásos vagy, mindenképp keress fel bőrgyógyászt.

Mire ügyelj fokozottan?

Várandósság alatt igen gyakori a bőr pigmentálódása, amit leginkább úgy tudsz megelőzni, ha egész idő alatt 50 fakotoros fényvédőt használsz nappalra. Akkor is, ha tél van vagy szakad az eső/hó. Utólag már sokkal nehezebb lesz halványítani, ha foltos lettél. Ha tartasz a kémiai fényvédőktől, akkor válaszd a fizikait. A bőrápolókban megtalálható tartósítószerek nem jelentenek igazi veszélyt a babádra, ezek miatt felesleges stresszelned, de persze, ha törekedsz a minél természetesebb alternatívák használatára (és itt most nem arra gondolok, hogy kakaóvajat kenj fényvédő helyett!), az csak jó lehet. Viszont tudd, hogy az egészséges táplálkozás, a mozgás, az elegendő alvás és a lelki kiegyensúlyozottság (stresszkezelés) összességében fontosabb, mint az, hogy mennyire bio a szépségápolási rutinod.

Olvass tovább!

Fotó: Pexels