Illóolajok karácsonyra szabva

2021. december 16.
A szépség és a wellness világában egyre erősebb pilléren nyugszanak az illóolajok, ezek közül mutatjuk be az ünnepi időszak befutóit. Legyen szó lazításról vagy akár gyulladáscsökkentésről.

Az ünnep illatához nemcsak a természet illatai tartoznak hozzá, hanem a szorgos mindennapoké is: a frissen sült sütőtök, a puha mézeskalács, a fenyőfa párolgó gyantájának illata. Többször is írtunk már az illóolajok erejéről, most az ünnepi időszak befutóit és előnyös tulajdonságaikat vesszük sorra.

aromaterapia-illoolajok-tel

Adventi illóolajok

Karácsony közeledtével remélhetőleg egyre több időt töltünk az otthonunkban, mindenki készül az ünnepek fényére. Ebben a téli időszakban a természetben is a karakteresebb, fás, befelé hívó illatok dominálnak, amelyek mintegy földelnek bennünket és lelassulásra késztetnek. Ilyenkor az illóolajok segítségével is megteremthetjük otthonunkban az advent, az ünnepek meleg hangulatát, arra viszont figyeljünk, hogy higítatlan, 100%-os illóolajat válasszunk, lehetőleg tiszta összetevőkkel dolgozó, vagy akár orvosi háttérrel rendelkező márkáktól. Az alábbi összeállítással egy kis útmutató, hogy miképp tudunk az illóolajok segítségével az ünnepekre hangolódni, az őrült pörgést kicsit lassítani, azaz mit tehetünk, hogy a lelkünk is utolérjen bennünket.

aromaterapia-illoolajok-tel

Édes narancs: az ünnepek, karácsony elválaszthatatlan illata. Biztosan már sokak konyhájában, nappalijában ott díszeleg a kedves kis karácsonyi sündisznó: a szegfűszeggel tűzdelt narancs. Az édesnarancs-illóolaj belélegezve bizonyítottan csökkenti a szorongás érzését, oldja a feszültséget, instant napfényt, boldogságot csempész a néha nem túl könnyű mindennapokba. Baktérium- és gombaölő hatással is rendelkezik, amely kifejezetten jól jön a légúti megbetegedések időszakában.

Szegfűszeg: ha kicsit intenzívebben szeretnénk érezni a fenti kompozíció illatát, akkor a diffúzorba érdemes 1-2 csepp szegfűszeget is adni a 10 csepp édes narancshoz. Nem szabad túllépni ezt a mennyiséget, hiszen az illóolajok rendkívül koncentrált növényi hatóanyagok, így figyelni kell a pontos adagolásra. A szegfűszeg illóolaja a magas fenol tartalma miatt egy stimuláló, energiát mozgósító „tüzes” illóolaj. Soha ne kerüljön kontakt módon bőrre, mert irritációt okozhat. (A szegfűszeget egyébként a fogászatban is előszeretettel használják gyulladáscsökkentő, antiszeptikus és kiemelkedő fájdalomcsillapító hatása miatt.)

aromaterapia-illoolajok-tel

Mandarin: az ünnepek elteltével is az egyik leghasznosabb tagja lesz majd az otthoni illóolaj-patikának. A mandarin illóolaja segíti az elalvást, nyugtató, de nem szedáló hatású citrusféle. Kifejezetten alkalmas kisgyermekeknél is a félelem, a szorongás oldására, emellett nagyszerű segítség, ha egy fájós baba pocakot kell a görcsös hasfájástól megmenekíteni. Nagyszerű szinergiát (illatkompozíciót) alkot 10 csepp mandarin, 1 csepp fahéjjal és 1 csepp szegfűszeggel.

Erdei fenyő: egy fenyőerdőben sétálva észrevehetjük, hogy a tüdőnk szinte magától telik meg levegővel és éteri nyugalmat árasztanak a hatalmas fenyvesek. Ez részben a fenyőben (tűlevélben) található illóolajnak is köszönhető, hiszen remekül oldja minden fenyőféle az idegi stresszt, az ebből adódó szorongást, és feszültséget. Amennyiben egy fárasztó napot követően hazaérve a „teljesen le vagyok szívva” érzés hatalmasodott el rajtunk, akkor érdemes kipróbálni az alábbi egyszerű aromás fürdő receptet.

Extra tipp: Két kanál tejszínbe tegyünk 6 csepp erdei fenyő-, 5 csepp madagaszkári kámforfa- és 3 csepp citromillóolajat. Adjuk a fürdővízhez, és töltsünk el ebben az „aromkabinban” minimum 20 percet. Új emberként tudunk utána a következő feladatra koncentrálni.

Olvass Tovább!

Forrás: HerbaTherapy

Fotó: Unsplash, Marie Claire – Archív