DIY: így készül a házi dezodor!

2022. január 25.
Aki maga készíti el a dezodorját, biztosan megvédi a szervezetét az alumíniumsóktól, a mesterséges illatanyagoktól és az ásványi olajoktól. Nem beszélve arról, hogy a műanyaghulladékon is spórolni tud. Íme két dezodorrecept DIY-rajongóknak.

DIY spray-dezodor

Forraljunk fel 150 ml vizet, és hagyjuk langyosra hűlni. Ezután keverjünk hozzá 1-2 kanál ezermester  szódabikarbónát, és addig kavargassuk, amíg a por teljesen fel nem oldódik A házi készítésű dezodor kellemes illata érdekében adjunk hozzá néhány csepp illóolajat. A zsályát különösen hatékonynak tartják az izzadság ellen, a levendula nyugtatja a bőrt, a borsmenta hűsít és fertőtlenít, a narancsolaj pedig frissítő illatú. A dezodort ezt követően tegyük spray-palackba.

DIY dezodor

DIY krémdezodor

A házi készítésű krémdezodor elkészítéséhez szükség lesz egy teáskanál szódabikarbónára, kukoricakeményítőre, illóolajra és természetes olajra vagy zsírra, például kókuszolajra, shea- vagy kakaóvajra. Keverjük össze a szódabikarbónát a keményítővel és az illóolajjal, majd vízfürdőben lágyítsuk meg az olajat vagy vajat. Amikor a zsír folyékony halmazállapotú lesz, keverjük össze a szódabikarbónás keverékkel, amíg egyfajta pasztát nem kapunk. Ezt a pasztát 30 percen belül tegyük bele egy üres, sötét falú kézkrémes tégelybe, a massza ugyanis ennyi idő alatt szilárdul meg. A termék körülbelül négy hétig őrzi minőségét.

Amennyiben E-vitamint is teszünk a dezodorhoz, úgy megakadályozhatjuk, hogy a termék megromoljon, nem beszélve arról, hogy a vitamin gyulladáscsökkentő és sejtmegújító hatású. A citromlé hasonló hatással bír. Egyszerűen csak adjunk hozzá néhány cseppet a még meleg masszához! A teafaolaj hasonlóan jó megoldás a szavatosság meghosszabbítására, és az illata is kellemes.

Forrás: Vogue Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!