Négy szépségtrend, amit jobb messziről elkerülni

2021. november 18.
Egyre nagyobb teret hódítanak a bizarrabbnál bizarrabb bőrápolási tippek a közösségi médiában. Összegyűjtöttük a legőrületesebb és legveszélyesebb tippeket, amelyeket jobb nagy ívben elkerülni.

NE! – Kémiai hámlasztás a spájzból mixelve

A kémiai hámlasztás mindenképpen az a kezelés, amit szakemberre kell bízni, ilyenkor ugyanis egy speciális kémiai hámlasztó oldat kerül az arcra. A gyengédebb és a közepes erősségű kezelés általában kevésbé invazív, mégis biztonságosabb, ha képzett orvos végzi. A mélyebb hámlasztás azonban már  kockázatos, a nem megfelelően elvégzett kezelés súlyos mellékhatásokkal jár. Előfordulhat, hogy az ilyenkor használt vegyszer (fenol), allergiás reakciót vált ki. Szakértők nem győznek figyelmeztetni, az online beszerzett összetevőkből házilag előállított hámlasztó fokozottan veszélyes. A vegyi anyagok anafilaxiás reakciót is okozhatnak.

szépségtrend

NE! – Bőrfehérítés

Ez a szépségtrend egy speciális, fehérítőtartalmú krém használatát javasolja, ami alkalmas a bőrpír enyhítésére, a bőr tónusának halványítására és az akné utáni hiperpigmentáció megszüntetésére. Bár ezek nem tűnnek veszélyesnek, szakértők szerint nagyon is kockázatosak. Bőrfehérítés során a melanin termelése fokozódik, ami sötétebb színt ad a bőrnek, hogy védje az UV-sugarak káros hatásaitól.

A legtöbb fehérítő krém ráadásul egy hidrokinon nevű káros vegyszert is tartalmaz, amit a hiperpigmentáció megszüntetésére használnak, hogy lassítsa a melanin termelést. Sajnos a hidrokinon erősen rákkeltő, és okronózist okozhat, amikor is a hiperpigmentáció hatására a bőr sötétebbé válik. Káros hatásai miatt jelenleg a világ számos országában korlátozzák a hidrokinont tartalmazó termékeket.

NE! – Ragasztó és nem megbízható szenes maszkok

Vannak ragasztók, amik látszatra úgy viselkednek a bőrön, mint az elasztikus maszkok, de felhordani azokat nem szabad. A ragasztós, házilag barkácsolt krémek mitesszer eltávolítására teljesen alkalmatlanok, a ragasztó oldja a bőrsejteket, bőrkárosodást, irritációt, allergiás reakciót és bőrszárazságot okozhat.

NE! – Dezodort a smink alá!

A közösségi média egyik legveszélyesebb szépségtippje közé tartozik a dezodor alapozóként való használata. Az izzadásgátlót arra tervezték, hogy minimalizálja a hónalj izzadságát, azt az arca fújni vagy kenni tilos. Az izzadásgátlótól eltömődnek a pórusok, ami mitesszerek és akné kialakulásához vezethet, nem beszélve arról, hogy a dezodorokban használt illatanyagok irritációt és gyulladást válthatnak ki.

Forrás: Foreo Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!