A szép bőrért ezeket az ételeket kell minden nap fogyasztanod!

2022. január 26.
A szakemberek nem győzik hangsúlyozni, bőrünk állapota elválaszthatatlan az étrendünktől. A finomított élelmiszerek például gyakran gyulladást okoznak a béltraktusban, ami az arcon pattanások, aknék, puffadtság, bőrpír, ekcéma és az arcszín elváltozásával jár. A bőrgyógyászok probiotikumban és prebiotikumban gazdag élelmiszerek fogyasztását javasolják.

A feldolgozott élelmiszerek kizárása az étrendből alapvető fontosságú a bélflóra javítása és a bőr egészsége érdekében, de a legtöbbet akkor tesszük meg arcbőrünkért, ha minden nap fogyasztunk probiotikumokban gazdag élelmiszereket. A probiotikumok élő baktériumok, amelyek megtalálhatók az erjesztett élelmiszerekben (például a joghurtban, a kefirben, a savanyú káposztában és a kimchiben), illetve a táplálékkiegészítőkben. Ezek segíthetnek egyensúlyban tartani a bélrendszer egészségét, és más szervekre, például a bőrre is hatással lehetnek.

prebiotikum

Bár, ha diéta és a szépségápolás kapcsán a probiotikumokról több szó esik, a prebiotikumokkal teli élelmiszerek fogyasztása is segíthet javítani a bélrendszer egészségét, azok ugyanis látványosan csökkentik a gyulladást, ez pedig kihat a bőrre is. „A prebiotikumok a gyümölcsökben és zöldségekben, például fokhagymában, a spárgában, a banánban, az almában és zabban található rostfajták, amelyek táplálják a jótékony baktériumokat, és serkentik növekedésüket” – mondja dr. Rebecca Marcus bőrgyógyász.

Még pontosabban, a prebiotikum olyan természetes élelmiszerösszetevő, amelyre a gyomor-bélrendszer felső szakaszában található emésztőenzimek nem hatnak, és változatlan formában jutnak el a vastagbélig, ahol serkentik a kedvező hatású baktériumok, a probiotikumok szaporodását. Az élelmiszerekben előforduló prebiotikumok közül a legfontosabb az inulin és a laktóz. További fontos prebiotikum-források: csicsóka, hagyma, bab, búza, borsó, articsóka, zabpehely, tej.

Forrás: Shefinds Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!