Így hozd helyre a bélflórádat antibiotikum-kúra után

2021. november 28.
Egy egyhetes antibiotikum-kúra hatalmas károkat okozhat a bélrendszerünkben élő jó baktériumok érzékeny rendszerében.

Minden kétséget kizáróan az antibiotikumok az orvostudomány legnagyobb 20. századi vívmányai közé tartoznak. Mióta használják, gyógyíthatatlannak tartott betegségekből segítenek felépülni az embereknek, mint amilyen a TBC vagy tüdőgyulladás, így drámaian csökkent a halálesetek száma az antibiotikumoknak köszönhetően. Az elmúlt években a kép egy kicsit árnyaltabbá vált: a tudósok rájöttek, hogy a túlzott és indokolatlan antibiotikum-használat rezisztens baktériumok kialakulásához vezetett. 

Egy friss kutatás rávilágított arra is, hogy ha egy gyereknek két antibiotikum-kúrát írnak fel egy éven belül, a második adag 30 százalékkal kevésbé lesz hatásos, mint az első. A tudósok szerint az antibiotikum-rezisztencia miatt veszítenek a gyógyszerek a hatásosságukból, ugyanakkor már egyetlen kúra is jelentős károkat okoz a bélflóra baktériumrendszerében. 

antibitikum-belflora-regeneralodas

A bél mikrobiomja baktériumok, gombák és mikrobák milliárdjaiból áll, melyek a bélben élnek és a testünk számos funkciójára hatással vannak az immunrendszertől az emésztésig. „Ha szükségtelenül adunk antibiotikumot a gyermekünknek, azzal lerombolhatjuk a mikrobiomrendszerüket és sokkal gyakrabban lesznek betegek” – mutatott rá dr. Oliver van Hecke, az Oxford Egyetem professzora, akinek szavai egybe hangzanak a University College London tudósai által végzett korábbi kutatással.

Hosszú regeneráció

Eszerint legalább egy évre van szüksége a bélben élő jó baktériumokból álló rendszernek ahhoz, hogy regenerálódjon egy antibiotikum-kúra után. Ám a hatások ennél sokkal tovább tarthatnak, mivel egyre biztosabbak benne a tudósok, hogy az általános egészséghez minél változatosabb mikrobiomra van szükségünk. „Az antibiotikumok csökkentik a bélflóra változatosságát, és a regenerálódás után is más összetételű lesz a mikrobiom rendszerünk, mint előtte” – mondta Liam Shaw, a kutatás vezetője, az egyetem Genetikai Intézetének munkatársa. 

Az antibiotikumok kétségtelenül a leghatásosabb orvosi fegyvert jelentik a baktériumok ellen. De mit tehetünk, hogy a mikrobiom rendszerünk se szenvedjen maradandó károkat?

„Az antibiotikum életmentő lehet, nem szabad, hogy a szülőknek lelkiismeret-furdalása legyen amiatt, hogy a gyermeküknek ilyen gyógyszert adnak, ha szükséges. Ám azt is tudjuk, hogy az antibiotikumok jelentősen megzavarják a bélbaktériumok flóráját – mondta Amanda Hamilton tápanyagszakértő. – A jó hír, hogy rengeteg dolgot tehetünk, hogy csökkentsük a károkat, ha antibiotikumot írnak fel.”

Bélgyógyító menetrend

Az első és legfontosabb teendőnk a szakértő szerint, hogy már a kúra alatt megpróbálunk minél inkább bélbarát szokásokat bevezetni. „Ezzel jelentősen lerövidíthetjük a bélrendszerünk regenerálódásának időtartamát” – mondta Hamilton. 

Csökkentsük a stresszt, amennyire lehet. „Amikor a testünket stressz éri, azonnal érződik az emésztésünkön – mutatott rá Hamilton. – A stresszel van összefüggésben számos bélbetegség, az irritábilis bélszindrómától kezdve a refluxon át számos allergiáig rengeteg probléma, és a tudósok egyre biztosabbak abban, hogy a stressz hatással van a mikrobiomrendszerünk sokszínűségére is.” A szakember szerint emiatt fontos, hogy a napunk része legyen a stresszoldó rutin: jógázzunk, meditáljunk, sportoljunk, töltsünk több időt a természetben.

Emellett együnk változatosan. „A nyugati ember étrendje főként feldolgozott élelmiszerekből áll. A kutatások szerint ugyanazt a hat-hét ételt fogyasztjuk felváltva, és nagyon kevés ember eszik elegendő zöldséget és gyümölcsöt, a napi öt adag közelébe sem érnek a legtöbben” – mondta a tápanyagszakértő. Ennek leküzdésére vezessük be étrendünkbe a tíz legbélbarátabb ételt: fokhagymát, banánt, spárgát, natúr joghurtot, fermentált zöldségeket, articsókát, kefírt, olajos magvakat és magokat, misót és kombuchát. 

Próbáljunk minél kevesebb cukrot, finomított szénhidrátot, feldolgozott élelmiszert, alkoholt és állati zsírt fogyasztani. 

A tápanyagszakértő azt is elárulta, mi a tökéletes étel egy antibiotikum-kúra után: spárgasaláta főtt tojással és kimchivel. „Különösen, ha nyers, a spárga nagyon jót tesz a bélflórának. Rengeteg speciális rostot tartalmaz, úgynevezett inulint, mely tökéletes étel, azaz prebiotikum a bélrendszer jó baktériumai számára – magyarázta Hamilton. – Ha nem rajongunk a nyers ételekért, enyhén pároljuk meg a spárgát. Ha szeretnénk, hogy még jobban erőre kapjanak jótékony bélbaktériumaink, adjunk a spárga és a főtt tojás mellé egy kanál fermentált zöldséget.”

Forrás: The Telegraph Fotó: Unsplash

Olvass tovább!