A tökéletes szépségápolási rutin legfontosabb eleme

2021. szeptember 24.
Szépségbloggerünk, Peonilla e heti bejegyzésében a rutin kialakításának sokszor rendkívül bonyolultnak tűnő rejtelmeibe kalauzol el. Elmeséli, hogyan tudsz okosan válogatni a hatóanyagok közül, és mi a legelső lépés, amit senki sem bliccelhet el, aki szép bőrt szeretne.

Tudd, hogy mi a célod

Ahhoz, hogy ne csússz el a túlkapások irányába, és ne kövess egy trendi hatóanyagokkal esztelenül telepakolt 15 lépéses rutint, a legeslegfontosabb dolog, hogy tudd, hogy mi a legfőbb célod a bőröddel. Ha irritált, mindenre érzékeny a bőröd, akkor nem lehet az elsődleges célod a ránctalanítás. A legfontosabb mindig az irritáció megszüntetése, és a sérült bőr barrier visszaerősítése. Ha tele vagy pattanásokkal, de vannak ráncaid is, a bőröd gyógyulása legyen az első és legfontosabb cél. Ha a bőröd védőrétege sérült (márpedig az akne is ennek a jele), akkor addig ne lépj tovább, amíg ez helyre nem állt. Természetesen, ha teljesen rendben van az arcod, egyedül az idő múlásának jelei zavarnak, akkor lehet ez a legfőbb probléma, amit a rutinoddal célba veszel. De ne akarj egyszerre 6 problémát megoldani egy rutinban, mert nagy eséllyel csak rontasz majd a bőröd állapotán.

szepsegapolas-rutin

Jolly joker termékek

Természetesen vannak olyan hatóanyagok, amik többféle jótékony hatással rendelkeznek. Ezeket okosan megválasztva (nem az összessel telepakolva az esti és reggeli rutinod), több legyet üthetsz egy csapásra. Ilyenek például:

C-vitamin – egyszerre ragyogásfokozó, pigmentfolt-halványító, fokozza a kollagéntermelést, ráncmegelőző hatású
Retinol (A-vitamin) – anti-aging, folthalványító, pattanás ellenes és bőrtónus javító hatású
Azelainsav – bőrérzékenység, rosacea, pattanás, túlzott faggyútermelés és pigmentfolt ellenes hatású
Niacinamide (B3 vitamin) – kollagéntermelést fokozó, pigmentfolt, olajosodás és pattanások ellen is  hatásos

Ahogy látod, többnél van átfedés, ami pontosan azért szuper, mert választhatsz, hogy neked melyik válik be leginkább. Nem kell mindegyiket használnod ahhoz, hogy elérd a célodat, és nem akkor lesz tökéletes a rutinod, ha minél több mindent bele tudsz passzírozni a szépségápolási rituálédba. Ezeket az alapszabályokat pedig igyekezz betartani, ha aktív hatóanyagokat kombinálnál.

szepsegapolas-rutin

Ha halmoznád az élvezeteket

Akkor azt tedd nyugtató, gyulladáscsökkentő, hidratáló ún. inaktív hatóanyagokkal, amiket bátran kombinálhatsz akármivel egy rutinon belül is. Ezek a következők:

csiganyál – sebgyógyító, folthalványító, hidratáló, nyugtató, akne-ellenes hatású
hialuronsav – hidratáló, vízmegkötő, barrier erősítő, antioxidáns hatású
aloe vera – nyugtató, sebgyógyító, regeneráló, gyulladáscsökkentő
centella (gotu kola) – regeneráló, sebgyógyulást elősegítő, kollagéntermelést serkentő
galactomyces – folthalványító, ragyogásfokozó
ceramidok – bőrszárazság (ekcéma) ellenes, bőr védőrétegét erősítő
pantenol – barrier visszaépítő, hidratáló, puhító, nyugtató, hámosító
peptidek – anti-aging, ránctalanító, hidratáló, bőrtónus javító hatásúak (a rézpeptid az egyedüli, aminél vigyázni kell, mivel kombinálod)
– bakuchiol – a retinol gyengéd alternatívája
– szkvalán – bőrpuhító, hidratáló, regeneráló, védőréteg erősítő
– rezveratrol – anti-aging, pigmentfolt halványító, antioxidáns hatású

Szintén mindenki számára hatékony, jól kombinálható (töltelék) összetevők az aminosavak, a glicerin, a zöld tea, E-vitamin vagy a Q10. Egy szó mint száz, figyeld a bőröd reakcióit, és ne a halmozás legyen a legfőbb szempontod, hanem a saját igényeidnek megfelelő, néhány jó minőségű termék és hatóanyag következetes és kitartó használata.

Olvass tovább!