Csak egy centit a végéből! Miért félünk a hajvágástól?

2022. február 21.
A H'air szalon blogjában Győrfi Béla egy nagyon általános és érdekes jelenségről mesél nektek, vagyis arról, miért is retteg sok vendég a hajhossz túlzott megkurtításától.

Az egyik leggyakrabban elhangzó mondat a vendégek részéről fodrászatban, vágás témában:

– csak egy centit a végéből
– nagyon keveset
– amennyit feltétlenül szükséges
– csak, hogy egészséges legyen.

Szomorú tény, hogy az esetek többségében mindegyik, jellemzően valamilyen külső sugallatra, társadalmi elvárásból fakadó kívánalom: mert a barátom úgy szereti, ha hosszú, meg ugye a nőnek egyébként is legyen hosszú a haja.

Ezzel szemben a legfontosabb mégiscsak az lenne, hogy a lehető legjobban nézzünk ki, miközben belülről is jól érezzük magunkat, akár rövid/rövidebb frizurával is, ha éppen úgy tetszik.

Leginkább az adottságokból kellene kiindulni az új frizura megtalálásának útján. Azok az idők már rég elmúltak, amikor a nőknek például olyan külső elvárásoknak kellett megfelelniük, hogy még a „vénlány kor” előtt elkeljenek. Lehet kicsit erősnek tűnik, de meglátásom szerint a nők fejében ezek a „klasszikusnak” mondott értékek még mindig élnek – és ez kicsit szembe megy az erős és független nő képével, amely mozgalom egyébként már lassan százéves.

A bevezetőben említett mondatok másik jellemző előzménye a gyerekkorban szinte nullára „letolt” haj, amitől annak erősödését vártuk. A haj genetikailag meghatározott adottság, mint például a magasság vagy a hajszín. Biológiailag is teljesen fals a feltételezés, tudományos magyarázat pedig végképp nem támasztja alá a módszer működését.

Tovább fokozhatja az elkeseredést, ha mindez alapvetően vékony szálú hajjal történik, ami – nagy eséllyel – végképp nem viseli el az élet megpróbáltatásait, hogy a hátunk közepéig érjen.

Ebben az esetben valószínűleg meggyőzőbb képet mutatunk, egy rövidebb, de egészségesebb és tömörebb frizurával (a rövidebb mindig több!).

Nem árt tisztában lenni azzal a ténnyel is, hogy hajunk átlagosan egy centit nő havonta, tehát ha az elmúlt egy évben ez csak 4 centi volt, akkor valószínűleg rommá vagyunk szőkítve (letöredezik) vagy a hajunk a hosszát illetőleg képességei határán van.

Gondoljuk tehát át, hogy vágyainkat, elvárásainkat valóban mi magunk irányítjuk-e vagy inkább a környezetünk, mert ha az utóbbiról van szó, az olyannyira torzíthatja a magunkról alkotott képet, hogy gyakran teljesen mást látunk a tükörben, mint a valóság. Könnyen előfordulhat, hogy már-már a pozitív tulajdonságainkra is hátrányként tekintünk.

Egyébként meg milyen jó is az, ha nem mindenki ugyanúgy néz ki. Azt ajánlanám, mindenki vetkőzze le ezeket a társadalmi elvárások diktálta feltételeket, hiszen ha jobban belegondolunk, nem ez az egyetlen aduász a kezünkben a nőiesség terén.

Itt a tavasz, legyünk bátrak, valósítsuk meg önmagunkat, nézzünk ki jól, ne a sztenderdekhez próbáljunk hasonlítani, amit az Instán látunk, hiszen jól tudjuk, a mennyiség nem minden esetben jelent minőséget is – és a sok sem biztos, hogy teljesen jó.

Olvass tovább!